Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

1.655 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''transgender,''' ''transgenderist, transgender persoon, transpersoon'' of ''trans persoon'' is een man of vrouw die zich deels of helemaal voelt behoren tot het andere geslacht. Hij of zij voelt zich deels man en deels vrouw, of voelt zich als behorend tot het andere geslacht dan zijn of haar eigen lichamelijke (biologische) geslacht. [[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|367x367px|Vrouw die als man wil leven ('transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]Een mannelijke transgender kan zeggen: "Ik voel mij meer vrouw dan man". Sommige transgenders schommelen in hun gevoelens tussen man- en vrouw zijn. De ene keer voelen zij zich meer man en de andere keer meer vrouw of hebben een wisselende gevoelsmatige mengeling van man- en vrouw-zijn. Zulke transgender personen worden 'genderfluïde' genoemd. Hun geslachtsgevoel is onbestendig. Ze hebben 'genderfluïditeit'.
 
Een transgender kan zich lid van het andere geslacht voelen zonder dat zijn seksuele voorkeur veranderd is. Hij is bijvoorbeeld een man, voelt zich vrouw, maar is seksueel nog altijd gericht op omgang met een vrouw.
Regel 24:
'''Stoornis.''' Een transgender kan worden beschouwd als iemand met een geslachtsidentiteitsstoornis, ook 'genderdysforie' genoemd. Hij of zij leeft in een waan of gevoelen dat doet overhellen naar de andere sekse. Een waan of gevoel heeft echter niet de kracht om iemand van geslacht te veranderen, zomin als de waan van een stokoude, dat hij jong is, hem (lichamelijk, biologisch) jong maakt.
 
'''Bejegening.''' Dagelijks (anno 2020) hebben transgenders over de hele wereld te maken met uitsluiting en discriminatie, mishandeling en bedreiging, ook in Nederland. Zij hebben 7x vaker te maken met geweld (anno 2015, 2020)<ref name=":5">[https://nos.nl/artikel/2357027-geweld-tegen-transpersonen-houdt-aan-we-moeten-dit-niet-accepteren.html Geweld tegen transpersonen houdt aan: 'We moeten dit niet accepteren'], op NOS.nl, nieuwsbericht van 18 nov. 2020</ref>. "Tot twee keer toe is mijn pruik van mijn hoofd gerukt en vernield. Inmiddels ga ik nog maar weinig in de buurt over straat," liet een transgender weten<ref name=":5" />.
'''Ongelijke behandeling.''' Veel transgenders worden anders, ongunstiger behandeld dan niet-transgenders. Ze worden minder geaccepteerd dan homoseksuelen.<ref name=":4">[https://www.ad.nl/ad-werkt/transgender-op-werk-de-directeur-vond-mijn-nagellak-en-oogschaduw-niet-kunnen~a7db222a/ Transgender op werk: ‘De directeur vond mijn nagellak en oogschaduw niet kunnen’,] AD.nl, 11 okt. 2020.</ref> Wanneer zij in de zorgsector werkzaam zijn, kunnen zij bijvoorbeeld van patiënten te horen krijgen dat zij door niet geholpen willen worden. Ruim 40 procent van de transgenders zegt weleens te maken hebben gehad met discriminatie op het werk. Een kwart zegt weleens te zijn ontslagen of niet aangenomen, vanwege het transgender zijn. Bijna de helft vertelt niet aan collega’s over de overgang naar een andergeslachtelijke rol.<ref name=":4" />
 
'''<u>Ongelijke behandeling.'''</u> Veel transgenders worden anders, ongunstiger behandeld dan niet-transgenders. Ze worden minder geaccepteerd dan homoseksuelen.<ref name=":4">[https://www.ad.nl/ad-werkt/transgender-op-werk-de-directeur-vond-mijn-nagellak-en-oogschaduw-niet-kunnen~a7db222a/ Transgender op werk: ‘De directeur vond mijn nagellak en oogschaduw niet kunnen’,] AD.nl, 11 okt. 2020.</ref> Wanneer zij in de zorgsector werkzaam zijn, kunnen zij bijvoorbeeld van patiënten te horen krijgen dat zij door niet geholpen willen worden. Ruim 40 procent van de transgenders zegt weleens te maken hebben gehad met discriminatie op het werk. Een kwart zegt weleens te zijn ontslagen of niet aangenomen, vanwege het transgender zijn. Bijna de helft vertelt niet aan collega’s over de overgang naar een andergeslachtelijke rol.<ref name=":4" />
 
'''Administratieve verandering'''. Een verandering van geslacht in het geboorteregister van de burgerlijke stand is louter op papier, niet in het lichaam. Als men in een wettige registratie van geslacht verandert, verandert men het geslacht niet. Door een tekstuele wijziging verandert geen geslacht. Een wettige verandering is niet vanzelf zedelijk goed.
Regel 54 ⟶ 56:
 
== Geschiedenis ==
'''1985.''' Invoering van de Transgenderwet, die tot 2014 kracht zal zijn. De wet vereist fysieke geslachtsverandering en sterilisatie bij mensen die hun geslacht in hun geboorteakte willen laten aanpassen.<ref name=":6">[https://nos.nl/artikel/2358797-excuses-voor-gedwongen-sterilisatie-transgenders-het-is-zo-denigrerend-geweest.html Excuses voor gedwongen sterilisatie transgenders, 'het is zo denigrerend geweest'], op NOS.nl, nieuwsbericht van 30 nov. 2020.</ref>
 
'''2007'''. In de periode 2007-2014 laten gemiddeld tachtig mensen per jaar hun geslachtsregistratie wijzigen.
 
Regel 59 ⟶ 63:
</ref>.
 
'''2014'''. InvoeringOp van1 juli 2014 wordt de transgenderwet,Nederlandse welkeTransgenderwet hetaangepast. makkelijkerDe maaktverplichte sterilisatie wordt geschrapt. Het wordt nu makkelijker officieel van geslacht te veranderen: zonder medische voorwaarden en zonder oordeel van de rechter.
 
'''2015'''. De transgenderwet van 2014 leidt tot een forse toename van het aantal mensen dat officieel van geslacht verandert. In 2015 laten 770 mensen hun geslachtsregistratie wijzigen. Men kan ze verdelen in drie groepen: 1. zij die hun geslacht alleen op papier laten aanpassen en graag gezien willen worden als van het andere geslacht. 2 zij die een medische overgang achter de rug hebben. 3. zij die eerst voor de wet tot het andere geslacht willen behoren, voordat zij het medische traject ingaan.
 
'''2017'''. In mei waren zijn er 1960 Nederlanders die met een ander geslacht geregistreerd staan dan in hun aanvankelijke geboorteakte is vastgelegd<ref name=":2" />.
 
'''2019.''' Een aantal transgender personen stelt de Nederlandse Staat aansprakelijk voor het leed dat de Transgenderwet uit 1985 hen heeft berokkend. Volgens hen is de wet in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens<ref name=":6" />.
 
'''2020.''' Het Nederlandse kabinet biedt voor het door de oude Transgenderwet veroorzaakte leed erkenning, excuses en een financiële tegemoetkoming van 5000 euro aan.
 
== Hulp ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.