Naar inhoud springen

Cyrus II de Grote: verschil tussen versies

65 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Cyrus II de Grote''', in de Bijbel ''Kores'' (of ''Cores'') geheten, was de stichter van het Perzische Rijk. Hij stamde uit de dynastie van de Achaemeniden, die het Perzische Rijk regeerde. Hij regeerde van 559 tot 529 v.Chr. In Jes. 44:28 noemt God hem ‘mijn herder’: “''Hij is mijn herder, en hij zal al mijn welgevallen volbrengen…''”.
 
'''Naam.''' Hebreeuws:De Hebreeuwse naam is כורשׁ, ''Kovresh'', of כרשׁ, ''Koresh'' (Ezr. 1:1,2). Gr. ''Curos'', Lat. ''Cyrus''. Het woord is van Perzische oorsprong en betekent in het Perzisch: zonZon<ref>Aldus de theoloog Heinrich Eduard Schmieder (1794-1893) in: Karl August Dächsel; F. P. L. C. van Lingen; H. van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) : met in den tekst ingelaschte verklaringen en aanmerkingen van de beroemdste godgeleerden uit alle tijden'' (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op Jes. 44:28. </ref>. Anderen vermelden als betekenis "Houdt de oven in bezit"<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce. </ref>, "Bezit gij de oven"<ref>"Possess thou the furnace", ''Online Bible Hebrew Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>, "Bezit de oven"<ref name=":0">"possède la fournaise" of "puissance suprême", aldus ''Lexique Hébrue (numéros Strong)''. Onderdeel van de Online Bible (Importantia) </ref>, "Opperste macht"<ref name=":0" />, "Bezitter van de smeltoven"<ref>"Besitzer des Schmelzofens", aldus ''Hebraisch-Deutsch Strong Lexikon'', editie 2015. Onderdeel van de Online Bible (Importantia) </ref>. De naam komt 15x voor in het Oude Testament.
 
'''Stamboom''':{{Stamboom Kores}}<br />{{Tijdbalk Israël 600-500 v.C.}}
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.