Naar inhoud springen

Berseba: verschil tussen versies

10 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Berseba''' (= put van de eed), ook geschreven ''Ber-seba, Ber-sheva'';, Hebr. Bersjeba''Beër Sheva)'' is een plaats in het zuiden van Israël, hemelsbreed 70 km van Jeruzalem verwijderd.
[[Bestand:Berseba Abrahams welput.jpg|miniatuur|410x410px|''Foto: 'Abrahams welput' in Berseba, foto gemaakt ca. 1950-1977.'']]'''Naam.''' In 't Hebreeuws: ''Beër Sheva.'' De naam “Berseba” betekent “put van de eed”, "bron van de eed", “put waar gezworen”, of “zeven putten”, "bron van zeven". De naam werd gegeven aan de plaats waar Abraham en de Filistijnse vorst [[Abimelech]] een vredesverbond sloten, dat bevestigd werd door een eed.<blockquote>''Ge 21:31 Daarom noemde men die plaats Ber-seba, omdat die beiden daar gezworen hadden. Ge 21:32 Alzo maakten zij een verbond te Ber-seba. Daarna stond Abimelech op, en Pichol, zijn krijgsoverste, en zij keerden wederom naar het land der Filistijnen. ''(SV)</blockquote>
 
Naderhand werd Berseba de woonplaats van Abraham en van Izaäk, die er ook een welput groeven.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.