Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

4 bytes verwijderd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''coronavirus''' is een virus dat zijn naam ontleend aan de krans (in het Latijn ''corona'' = krans, kroon) rond de virusdeeltjes en een aandoening van longen en luchtwegen veroorzaakt, soms met dodelijke afloop, veelal bij bejaarden.
 
[[Bestand:Coronaviruses 004 lores.jpg|miniatuur|400x400px|Coronavirussen vertonen een corona (krans) wanneer men ze door een elektronenmicroscoop beziet. Op de foto is een bronchitisvirus te zien, een coronavirus uit dezelfde familie als de SARS-coronavirussen<ref>Zie de toelichting bij de gekleurde versie van de foto op: https://www.cdc.gov/sars/lab/images.html </ref>]][[Coronavirus#cite%20note-1|<span class="mw-reflink-text">[1]</span>]]'''Kroon.''' Als men het virus onder een elektronenmicroscoop beziet, lijkt het een beetje op een kroon.
 
'''Kroon.''' Als men het virus onder een elektronenmicroscoop beziet, lijkt het een beetje op een kroon.
 
'''Soorten.''' Er zijn verschillende soorten (varianten) van het virus. Er zijn (anno 2020) zeven soorten die de mens kunnen infecteren<ref name=":2">Peter Borger, [https://logos.nl/overheden-waren-te-laks-rond-corona/ Overheden waren te laks rond corona]. Logos.nl, 23 maart. Eerder verschenen in: Reformatorisch Dagblad 49 (308): 18-19. De christen Peter Borger is moleculair bioloog en specialist in signaaltransductienetwerken en genregulatie-systemen.</ref>. De bekendste coronavirussen zijn (maart 2020) SARS Coronavirus-1, MERS Coronavirus (afgekort MERS-Cov)en SARS-Coronavirus-2 (afgekort SARS-CoV-2). Het laatste virus werd bekend in China, eind 2019, en veroorzaakt de ziekte COVID-19.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.