Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

328 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 92:
 
SARS Coronavirus-2 is niet uit het niets te voorschijn gekomen: het is voor 80% gelijk aan SARS Coronavirus-1<ref name=":1" />. Op 10 januari 2010 was de genetische code van het virus bekend<ref name=":6">[https://www.youtube.com/watch?v=Z5afTSxJaLU mRNA Vaccinatie - Te snel? (Evidence based)]. Youtube.com: JufDanielle, 6 jan. 2021. Duur: 3 min. 29 sec. De auteur is geneeskundige.</ref>.
 
'''Mutanten.''' Er zijn in de loop van de tijd allerlei mutaties van het virus ontstaan. Bekende zijn de Britse variant (B.1.1.7) en de Zuid-Amerikaanse variant (B.1.351). Deze mutanten zijn besmettelijker, ze verspreiden zich sneller.
 
'''Werking en ziekwording.''' Het virus heeft, net als andere virussen, levende cellen nodig om zich te vermenigvuldigen. SARS-CoV-2 valt vooral de cellen in de neus, keel en de longen aan. Hier ontstaat vervolgens een ontstekingsreactie, waarbij allerlei cellen proberen het virus uit te schakelen: het natuurlijke afweersysteem van de besmette probeert het virus uit te schakelen. Sommige mensen raken dan ook besmet zonder ziek te worden. Besmetting met het virus leidt niet noodzakelijk tot de ziekte Covid-19.
 
Bij een besmetting hecht het virus zich aan de luchtwegwand. Het virus heeft aan de buitenkant stekeleiwitten (de rode uitsteeksels op de foto) datwaarmee het viruszich helptaan omde buitenkant van een cel binnenhecht. teEenmaal dringenaangehecht kan het virus een cel binnendringen of iets afgeven aan de cel. Eén stekeleiwit past in een receptormolecule van het membraan van een cel, het past als een sleutel in een slot, en zo kan het virus de cel binnenkomen. Eenmaal binnengekomen hoeft het niet de celkern binnen te dringen, maar kan het direct gebruik maken van de eiwitfabrieken (''ribosomen''). Deze fabrieken gebruiken genetische informatie van het virus om viruseiwitten te maken, onder andere de stekeleiwitten. De onderdelen van het te maken viruskopietje verzamelen zich vlak onder het membraan van de cel. Dan ontstaat er een nieuwe virus die door het celmembraan naar buiten komt.
 
Lukt het afweersysteem niet om te virus uit te schakelen, bijvoorbeeld doordat het zwak is, dan kan het virus zich vermenigvuldigen en in de longblaasjes terechtkomen. In de longen zal het afweersysteem weer proberen het virus uit te schakelen. Lukt dit niet, dan komen er steeds meer ontstekingen bij en raken meer longblaasjes gevuld met ontstekingsvocht. Er ontstaat een ernstige longontsteking. Deze leidt tot zuurstoftekort en ademnood.<ref name=":4">[https://www.nu.nl/coronavirus/6040125/longfonds-corona-bezorgt-deel-van-patienten-blijvende-longschade.html Longfonds: Corona bezorgt deel van patiënten blijvende longschade]. Nu.nl, nieuwsbericht van 25 maart 2020.</ref>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.