Naar inhoud springen

Hebreeën 1: verschil tussen versies

1.077 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 159:
''Heb 2:7  U hebt hem een weinig minder gemaakt dan de engelen; met heerlijkheid en eer hebt U hem gekroond en hem gesteld over de werken van uw handen; (...) Heb 2:9  maar wij zien Jezus, die een weinig minder dan de engelen gemaakt was vanwege het lijden van de dood met heerlijkheid en eer gekroond, opdat Hij door de genade van God voor alles de dood smaakte''. (Telos)
 
'''Uw metgezellen.''' Lett. 'deelgenoten'. Uit het verband van de verzen 5 t/m 14 mogen we misschienwellicht opmaken dat de engelen zijn bedoeld, die hem ook gediend hebben toen hij op aarde wandelde. In dit hoofstuk wordt immers steeds op de meerderheid van Jezus gewezen ten opzichte van de engelen,. ZijnHij staat hoger dan boven-hen-staan, hoewel hij in het oude testament verschijnt als een engel, 'de engel van Jahweh'. Maar engelen hebben deel gehad aan de missie van Jezus: ze verkondigden in de velden van Efratha de blijde boodschap van zijn geboorte, ze dienden hem in de woestijn, ze verkondigden de blijde boodschap van zijn opstanding, ze verkondigden onmiddellijk na zijn hemelvaart zijn toekomstige terugkeer.
 
''Mr 1:13  En Hij was in de woestijn veertig dagen, verzocht door de satan; en Hij was bij de wilde dieren, en de engelen dienden Hem.'' (Telos)
Regel 165:
''Mt 4:11  Toen verliet de duivel Hem; en zie, engelen kwamen bij Hem en dienden Hem.'' (Telos)
 
Engelen zijn en worden uitgezonden ten dienste van hen die het heil zullen beërven.
Sommigen<ref name=":1" /> echter verstaan: zijn leerlingen, ruimer, het overblijfsel van Israël dat in de gemeente is opgenomen, ruimer alle gelovigen. Ook de gelovigen worden gezalfd met olie van de vreugde, die komt na rouw en verdrukking (Jes. 61:3).
 
''Heb 1:14  Zijn zij niet allen dienende geesten, die tot dienst uitgezonden worden ter wille van hen die de behoudenis zullen beërven?'' (Telos)
 
Ze verblijden zich over een zondaar die zich bekeert.
 
''Lu 15:10  Zo, zeg Ik u, ontstaat er blijdschap voor de engelen van God over een zondaar die zich bekeert.'' (Telos)
 
In het laatste Bijbelboek verkondigt een engel 'het eeuwig evangelie'.
 
''Opb 14:6  En ik zag een andere engel vliegen in het midden van de hemel, die het eeuwig evangelie had, om het te verkondigen aan hen die op de aarde wonen en aan elke natie en geslacht en taal en volk,'' (Telos)
 
Sommigen<ref name=":1" /> echter verstaan 'uw metgezellen' door: zijnJezus' leerlingen, ruimer, het overblijfsel van Israël dat in de gemeente is opgenomen, ruimer alle gelovigen. Ook de gelovigen worden gezalfd met olie van de vreugde, die komt na rouw en verdrukking (Jes. 61:3).
 
== Aanhaling uit Psalm 102 (10-12) ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.