Naar inhoud springen

Hebreeën 1: verschil tussen versies

1.158 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 29:
''Col 1:16 want in Hem zijn alle dingen geschapen in de hemelen en op de aarde, de zichtbare en de onzichtbare, hetzij tronen, hetzij heerschappijen, hetzij overheden, hetzij machten: alle dingen zijn door Hem en tot Hem geschapen.'' (Telos)
 
God maakte de werelden niet met zijn Zoon als een instrument, maar als een bewerkende oorzaak met hem; want in of door de Zoon zijn alle dingen gemaakt (Col. 1:16). Het voorzetsel "door" duidt niet altijd op instrumentaliteit, maar soms op bewerkende oorzaak. God de Vader is Zelf ook een bewerkende oorzaak (zie Hebr. 2:10)
 
''Heb 2:10 Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en <u>door Wie</u> alle dingen zijn, dat Hij, om vele zonen tot heerlijkheid te leiden, de overste leidsman van hun behoudenis door lijden volmaakte.'' (Telos)
Regel 109:
''Ro 1:2 (dat Hij tevoren had beloofd door zijn profeten in heilige Schriften) Ro 1:3 aangaande zijn Zoon (die geworden is uit het geslacht van David naar het vlees, Ro 1:4 die verklaard is als Gods Zoon in kracht naar de Geest van de heiligheid, door dodenopstanding), Jezus Christus onze Heer'' (Telos)
 
Niet Jozef heeft Jezus verwekt, maar God Zelf, in de schoot van Maria. Vergelijk vers 6: ‘wanneer Hij zijn eniggeborene inbrengt in de wereld’. En 2:10.
 
''Heb 2:10  Want het paste Hem, om Wie alle dingen zijn en door Wie alle dingen zijn, dat Hij, om <u>vele zonen</u> tot heerlijkheid te leiden, de overste leidsman van hun behoudenis door lijden volmaakte. Heb 2:11  Want en <u>Hij die heiligt</u> en zij die geheiligd worden, <u>zijn allen uit een</u>; daarom schaamt Hij Zich niet hen broeders te noemen en zegt:'' (Telos)
 
Er zijn echter ook andere verklaringen van dat door God 'verwekt' zijn:
Regel 123 ⟶ 125:
== 7 ==
Heb 1:7  En van de engelen zegt Hij wel: ‘Die zijn engelen tot geesten maakt en zijn dienaars tot een vuurvlam’, (Telos)
'''Dienaars.''' Zie ook vers 14.
 
'''Zijn dienaars tot een vuurvlam.''' Te denken valt aan [[Seraf|serafs]] ('Brandenden').
 
Regel 221 ⟶ 225:
 
'''U bent Dezelfde en uw jaren zullen niet ophouden.''' Zie vers 11.
 
== 14 ==
Heb 1:14  Zijn zij niet allen dienende geesten, die tot dienst uitgezonden worden ter wille van hen die het heil zullen beërven? (CP<ref>Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Telosvertaling. </ref>)
'''Dienende geesten.''' Zie vers 7.
 
'''Heil.''' Wat dit heil inhoudt, wordt hierna belicht. Zie 2:3, 5, 10. Elementen van dat heil zijn: eeuwig leven, eer, heerlijkheid, heerschappij over Gods werken en toekomstige aardrijk. De 'reiniging van de zonden' (3) behoort zeker ook tot ons heil, maar de aandacht wordt nu gevestigd op de toekomstige vervulling van het heil.
 
'''Zullen beërven.''' Niet: 'hebben beërfd'. Het gaat vooral om het toekomstige heil dat de gelovigen ten deel zal vallen.
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.