Naar inhoud springen

Hebreeën 1: verschil tussen versies

883 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 5:
'''In [de] Zoon.''' Zie ook vers 5.
 
'''Tot ons gesproken in [de] Zoon.''' OverDe hetschrijver sprekenstaat vanhet Jezusvolgende opSchriftwoord aarde,voor ziede [[Jezusgeest: Christus]]
 
''Heb 3:7  Daarom, zoals de Heilige Geest zegt: ‘<u>Heden, als u zijn stem hoort</u>, Heb 3:8  verhardt uw harten niet zoals bij de verbittering, in de dag van de verzoeking in de woestijn,  Heb 3:9  waar uw vaderen Mij verzochten door Mij op de proef te stellen, en zij zagen toch mijn werken veertig jaar lang. Heb 3:10  Daarom was Ik vertoornd op dit geslacht en zei: Altijd dwalen zij met het hart, en zij hebben mijn wegen niet gekend, Heb 3:11  zodat Ik zwoer in mijn toorn: Nooit zullen zij in mijn rust ingaan!’'' (Telos)
 
Over het spreken van Jezus op aarde, zie [[Jezus Christus]]
 
== 2 ==
Regel 163 ⟶ 167:
''Heb 2:7  U hebt hem een weinig minder gemaakt dan de engelen; met heerlijkheid en eer hebt U hem gekroond en hem gesteld over de werken van uw handen; (...) Heb 2:9  maar wij zien Jezus, die een weinig minder dan de engelen gemaakt was vanwege het lijden van de dood met heerlijkheid en eer gekroond, opdat Hij door de genade van God voor alles de dood smaakte''. (Telos)
 
'''Uw metgezellen.''' Lett. 'deelgenoten'. Dat zijn de gelovigen en misschien ook de goede engelen.
'''Uw metgezellen.''' Lett. 'deelgenoten'. Uit het verband van de verzen 5 t/m 14 mogen we wellicht opmaken dat de engelen zijn bedoeld. In dit hoofstuk wordt immers steeds op de meerderheid van Jezus gewezen ten opzichte van de engelen. Hij staat hoger dan hen, hoewel hij in het oude testament verschijnt als een engel, 'de engel van Jahweh'. Maar engelen hebben deel gehad aan de missie van Jezus: ze verkondigden in de velden van Efratha de blijde boodschap van zijn geboorte, ze dienden hem in de woestijn, ze verkondigden de blijde boodschap van zijn opstanding, ze verkondigden onmiddellijk na zijn hemelvaart zijn toekomstige terugkeer.
 
''Heb 3:14  Want <u>wij zijn metgezellen van Christus geworden</u>, als wij tenminste het begin van het vertrouwen tot het einde toe onwrikbaar vasthouden, (Telos)''
 
Sommigen<ref name=":1" /> echter verstaan 'uw metgezellen' door: Jezus' leerlingen, ruimer, het overblijfsel van Israël dat in de gemeente is opgenomen, ruimer alle gelovigen. Ook de gelovigen worden gezalfd met olie van de vreugde, die komt na rouw en verdrukking (Jes. 61:3).
 
'''UwMaar metgezellen.'''misschien Lett.mogen we de goede engelen 'deelgenoten'meerekenen. Uit het verband van de verzen 5 t/m 14 mogen we wellichtmisschien opmaken dat de engelen zijn bedoeld. In dit hoofstuk wordt immers steeds op de meerderheid van Jezus gewezen ten opzichte van de engelen. Hij staat hoger dan hen, hoewel hij in het oude testament verschijnt als een engel, 'de engel van Jahweh'. Maar engelen hebben deel gehad aan de missie van Jezus: ze verkondigden in de velden van Efratha de blijde boodschap van zijn geboorte, ze dienden hem in de woestijn, ze verkondigden de blijde boodschap van zijn opstanding, ze verkondigden onmiddellijk na zijn hemelvaart zijn toekomstige terugkeer.
 
''Mr 1:13  En Hij was in de woestijn veertig dagen, verzocht door de satan; en Hij was bij de wilde dieren, en de engelen dienden Hem.'' (Telos)
Regel 180 ⟶ 190:
 
''Opb 14:6  En ik zag een andere engel vliegen in het midden van de hemel, die het eeuwig evangelie had, om het te verkondigen aan hen die op de aarde wonen en aan elke natie en geslacht en taal en volk,'' (Telos)
 
Sommigen<ref name=":1" /> echter verstaan 'uw metgezellen' door: Jezus' leerlingen, ruimer, het overblijfsel van Israël dat in de gemeente is opgenomen, ruimer alle gelovigen. Ook de gelovigen worden gezalfd met olie van de vreugde, die komt na rouw en verdrukking (Jes. 61:3).
 
== Aanhaling uit Psalm 102 (10-12) ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.