Naar inhoud springen

Coronavirus: verschil tussen versies

267 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 11:
'''Dodelijke afloop.''' In het algemeen zijn coronavirussen niet dodelijk. Toch kunnen ze 'ontsporen' en een gevaar voor de volksgezondheid gaan vormen<ref name=":2" />. Dit gebeurde met de stam SARS-CoV, dat in 2002 opdook
 
'''Geschiedenis en vergelijking.''' Coronavirussen worden al vanaf ca. 1970 bestudeerd<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=zfoCwXh4Yak COVID-vaccins te snel ontwikkeld?] Youtube.com: Medicine with Dr. Moran, 17 feb. 2021. Duur: 7 min. 19 sec. Voorlichting door intern-geneeskundige Keith Moran.</ref>. In 2002 dook het SARS Coronavirus-1 op. Het verwekte in korte tijd een ernstig ademhalingssyndroom (''Severe Acute Respiratory Syndrome,'' afgekort SARS) met een hoog sterftecijfer. SARS bleek niet zo besmettelijk als gevreesd en binnen enkele maanden was het virus verdwenen, zonder een pandemie te veroorzaken. Maar longspecialisten hielden het ervoor dat Sars-CoV niet het laatste dodelijke coronavirus zou zijn<ref name=":2" />.
 
Tien jaar later, in 2012, stak het MERS-CoV de kop op, het coronavirus dat de ziekte MERS (''Middle East Respiratory Syndrome'') veroorzaakt. Met een bijna 4x hoger sterftecijfer dan SARS was dit het gevaarlijkste coronavirus tot dan toe. Ook dit virus verdween weer zonder een pandemie te veroorzaken. De ziekten SARS en MERS eisten samen minder dan 1000 doden<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=mIKDlZIDftI De wereld en de race tegen het coronavirus,] Youtube.com: NOS op 3, 31 jan. 2020. Informatieve video over het coronavirus. </ref>. Het virus MERS-CoV zou, zo wisten longspecialisten, niet het laatste dodelijke coronavirus zijn<ref name=":2" />.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.