Naar inhoud springen

Hoofdbedekking: verschil tussen versies

1.759 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 26:
[[Bestand:Kerkdienst hhk doornspijk.jpg|geen|miniatuur|500x500px|Hoofdbedekking in de eredienst van een [[Hersteld Hervormde Kerk|Hersteld Hervormde kerk]] (2020)]]
[[Bestand:Vergadering van Gelovigen samenkomst 1982 .jpg|geen|miniatuur|502x502px|Samenkomst van een [[Vergadering van Gelovigen]] (1982)]]
De ''Hoofdbedekkingsbeweging'' (Head Covering Movement) is een campagne die het gebruik van hoofdbedekking in de christelijke eredienst wil herstellen. [[Bestand:Women in Jerusalem.JPG|thumb|402x402px|Joodse vrouwen in Jeruzalem.]]'''Islam en Jodendom.''' HoofdbedekkingDe vindenJood wijbidt ookheden bijten joodsedage ennog islamitische vrouwen. Een ''getrouwde'' jodin hoort inmet het judaïsmehoofd haar hoofdhaar te bedekkenbedekt, omdatten hetteken alleenvan voor haar man bestemd is. Een ongehuwde vrouw is daartoe niet verplicht. Gebruikelijke haarbedekking is onder meer de hoofddoek ('tichel')eerbied en ...onderworpenheid. de pruik ('sheitel').
 
Hoofdbedekking vinden wij bij joodse en islamitische vrouwen. Een ''getrouwde'' jodin hoort in het judaïsme haar hoofdhaar te bedekken, omdat het alleen voor haar man bestemd is. Een ongehuwde vrouw is daartoe niet verplicht. Gebruikelijke haarbedekking is onder meer de hoofddoek ('tichel') en .... de pruik ('sheitel').
 
De hoofdbedekking wordt door sommige mensen - gezien de plaats en bejegening van vrouwen in islamitische landen vergeleken met die in westerse landen - ten onrechte als een teken van onderdrukking van (moslim-)vrouwen gezien. Weliswaar wordt hoofd- en gezichtsbedekking in sommige islamitische landen en streken dwingend aan vrouwen opgelegd, maar veel moslimvrouwen dragen hun hoofdhoek uit overtuiging en vrije wil.
 
== Geschiedenis ==
 
De oude volkeren namen over het algemeen een verschil aan tussen de houding der mannen en die der vrouwen bij hun wijze van optreden in het openbaar.
 
Toen Paulus de brief aan de Korinthiërs schreef was het "misschien ... de gewoonte dat vrouwen hun hoofd bedekten."<ref name=":0">''Groot Nieuws voor U toegelicht; het nieuwe testament in de omgangstaal met inleidingen en toelichtingen.'' (Amsterdam, Boxtel: Nederlands Bijbelgenootschap, Katholieke Bijbelstichting, 1977) blz. 466.</ref> Een ander commentaar stelt echter: "In deze periode zou geen vrouw met onbedekt hoofd in het openbaar verschijnen."<ref name=":1">David en Pat Alexander (red.), ''Handboek bij de Bijbel'' (Den Haag: J.N. Voorhoeve, 1976) blz. 593. Oorspronkelijke titel: ''The Lion Handbook to the Bible.'' Berkhamsted, Herts, England: 1973. </ref> Joodse vrouwen mochten niet zonder hoofdbedekking in het openbaar verschijnen<ref name=":0" />.
 
 
 
De [[sluier]] verzekerde de draagster van achting en veiligheid op straat en in het veld<ref name=":1" />.<blockquote>''Hoo 1:7  U, Die ik innig liefheb, maak mij bekend waar U de kudde weidt, waar U die op de middag laat rusten. Want waarom zou ik zijn als <u>een gesluierde</u> bij de kudden van Uw metgezellen? (HSV)''</blockquote>'''Bij het bidden.''' Joodse mannen en vrouwen bedekten hun hoofd tijdens bidden. Griekse mannen en vrouwen baden met onbedekt hoofd. Romeinse mannen en vrouwen bedekten dan wel hun hoofd.<ref name=":1" />
Toen Paulus de brief aan de Korinthiërs schreef was het "misschien ... de gewoonte dat vrouwen hun hoofd bedekten."<ref name=":0">''Groot Nieuws voor U toegelicht; het nieuwe testament in de omgangstaal met inleidingen en toelichtingen.'' (Amsterdam, Boxtel: Nederlands Bijbelgenootschap, Katholieke Bijbelstichting, 1977) blz. 466.</ref> Een ander commentaar stelt echter: "In deze periode zou geen vrouw met onbedekt hoofd in het openbaar verschijnen."<ref name=":1">David en Pat Alexander (red.), ''Handboek bij de Bijbel'' (Den Haag: J.N. Voorhoeve, 1976) blz. 593. Oorspronkelijke titel: ''The Lion Handbook to the Bible.'' Berkhamsted, Herts, England: 1973. </ref>
'''Begrafenisplechtigheid.''' De Griekse filosoof [[Plutarchus]] bericht<ref>''Moralia, boek IV, Romeinse kwesties.'' </ref>, dat bij de begrafenisplechtigheid van de ouders, de zonen met gedekt hoofd verschenen, de dochters met ontbloot hoofd en loshangende haren. Deze schrijver voegt daaraan toe bij wijze van verklaring: "Bij rouw behoort het buitengewone," dat wil zeggen, dat wat bij deze gelegenheid gebeurt, het tegenovergestelde is van wat gewoonlijk geschiedt. Wat in gewone tijden onbetamelijk zou zijn, wordt voor dat ogenblik betamelijk.
 
'''Bij het bidden.''' Joodse mannen en vrouwen bedekten hun hoofd tijdens bidden. Er bestond tussen de Grieken en de Romeinen met betrekking tot de handelingen van de gods­dienstoefening een merkwaardig onderscheid. Griekse mannen en vrouwen baden met onbedekt hoofd. Romeinse mannen en vrouwen bedekten dan wel hun hoofd.<ref name=":1" />. De klassieken verklaren deze gewoonten, die juist tegenover elkaar staan, op verschillende wijzen. De Romeinse ritus drukte waarschijnlijk de gedachte uit van de schroomvallige eerbied, die men bij de dienst der godheid moet hebben, terwijl de Griekse ritus getuigde van het gevoel van vrijheid, waarmede de mens zich voor de goden van de Olympus moet plaatsen.
Joodse vrouwen mochten niet zonder hoofdbedekking in het openbaar verschijnen<ref name=":0" />.
 
'''Hogepriester.''' De hogepriester van Israël offerde, het hoofd gedekt door de hogepriesterlijke muts.
De [[sluier]] verzekerde de draagster van achting en veiligheid op straat en in het veld<ref name=":1" />.<blockquote>''Hoo 1:7  U, Die ik innig liefheb, maak mij bekend waar U de kudde weidt, waar U die op de middag laat rusten. Want waarom zou ik zijn als <u>een gesluierde</u> bij de kudden van Uw metgezellen? (HSV)''</blockquote>'''Bij het bidden.''' Joodse mannen en vrouwen bedekten hun hoofd tijdens bidden. Griekse mannen en vrouwen baden met onbedekt hoofd. Romeinse mannen en vrouwen bedekten dan wel hun hoofd.<ref name=":1" />
 
Zo ziet men door alle dingen, welk nauw verband het gevoelen van de ouden legde tussen de houding van de aanbidder, wat het edelste deel van zijn lichaam, het hoofd betrof, en zijn redelijke en maatschappelijke stand. Hier ging het niet alleen om een zaak van decorum: de wijze van het gedrag op dit punt beantwoordde aan een diep godsdienstig gevoel.
== Meer informatie ==
Het Pinterestbord '[https://nl.pinterest.com/christipedia/hoofdbedekking/ Hoofdbedekking]' (Christipedia) bevat tal van voorbeelden van (vrouwelijke) hoofdbedekking.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.