Naar inhoud springen

Hoofdbedekking: verschil tussen versies

277 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 36:
De oude volkeren namen over het algemeen een verschil aan tussen de houding der mannen en die der vrouwen bij hun wijze van optreden in het openbaar.
 
Toen Paulus de brief aan de Korinthiërs schreef was het "misschien ... de gewoonte dat vrouwen hun hoofd bedekten."<ref name=":0">''Groot Nieuws voor U toegelicht; het nieuwe testament in de omgangstaal met inleidingen en toelichtingen.'' (Amsterdam, Boxtel: Nederlands Bijbelgenootschap, Katholieke Bijbelstichting, 1977) blz. 466.</ref> Een ander commentaar stelt echter: "In deze periode zou geen vrouw met onbedekt hoofd in het openbaar verschijnen."<ref name=":1">David en Pat Alexander (red.), ''Handboek bij de Bijbel'' (Den Haag: J.N. Voorhoeve, 1976) blz. 593. Oorspronkelijke titel: ''The Lion Handbook to the Bible.'' Berkhamsted, Herts, England: 1973. </ref> "In Griekenland ver­toonde zich een fatsoenlijke vrouw in het openbaar niet zonder een sluier"<ref>Aldus de 19de-eeuwse theoloog Eduard Reuss, aangehaald in F. Godet, ''Kommentaar op Paulus eersten brief aan de Corinthiërs.'' Utrecht: Kemink & Zoon, 1904. Blz. 502.</ref>. Joodse vrouwen mochten niet zonder hoofdbedekking in het openbaar verschijnen<ref name=":0" />.
 
 
 
De [[sluier]] verzekerde de draagster van achting en veiligheid op straat en in het veld<ref name=":1" />.<blockquote>''Hoo 1:7  U, Die ik innig liefheb, maak mij bekend waar U de kudde weidt, waar U die op de middag laat rusten. Want waarom zou ik zijn als <u>een gesluierde</u> bij de kudden van Uw metgezellen? (HSV)''</blockquote>
'''Begrafenisplechtigheid.''' De Griekse filosoof [[Plutarchus]] bericht<ref>''Moralia, boek IV, Romeinse kwesties.'' </ref>, dat bij de begrafenisplechtigheid van de ouders, de zonen met gedekt hoofd verschenen, de dochters met ontbloot hoofd en loshangende haren. Deze schrijver voegt daaraan toe bij wijze van verklaring: "Bij rouw behoort het buitengewone," dat wil zeggen, dat wat bij deze gelegenheid gebeurt, het tegenovergestelde is van wat gewoonlijk geschiedt. Wat in gewone tijden onbetamelijk zou zijn, wordt voor dat ogenblik betamelijk.
 
'''Bij het bidden.''' Joodse mannen en vrouwen bedekten hun hoofd tijdens het bidden. Er bestond tussen de Grieken en de Romeinen met betrekking tot de handelingen van de gods­dienstoefening een merkwaardig onderscheid. Griekse mannen en vrouwen baden met onbedekt hoofd. Romeinse mannen en vrouwen bedekten dan wel hun hoofd.<ref name=":1" />. De klassieken verklaren deze gewoonten, die juist tegenover elkaar staan, op verschillende wijzen. De Romeinse ritus drukte waarschijnlijk de gedachte uit van de schroomvallige eerbied, die men bij de dienst der godheid moet hebben, terwijl de Griekse ritus getuigde van het gevoel van vrijheid, waarmede de mens zich voor de goden van de Olympus moet plaatsen.
 
'''Hogepriester.''' De hogepriester van Israël offerde, het hoofd gedekt door de hogepriesterlijke muts.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.