Naar inhoud springen

Hebreeën 11: verschil tussen versies

1.770 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
== Hebr. 11:1 ==
Heb 11:1 [Het] geloof nu is [de] zekerheid van wat men hoopt, [de] overtuiging van wat men niet ziet. (Telos)
De schrijver richt de aandacht op het geloof als zijnde gericht op ''toekomstige'' dingen, op de vervulling van Gods beloften.
'''Geloof nu'''. Dit vers sluit aan bij 10:39.
 
'''Geloof nu'''. Dit vers sluit aan bij 10:38-39.
'''Zekerheid van wat men hoopt'''. In 10:23 vermaant de schrijver "de belijdenis van de hoop onwankelbaar" vast te houden, "want Hij die beloofd heeft, is getrouw".
 
''Heb 10:37  Want nog een zeer korte tijd en ‘Hij die komt, zal komen en niet uitblijven. Heb 10:38  Maar mijn rechtvaardige zal op grond van geloof leven; en als iemand zich onttrekt, heeft mijn ziel in hem geen behagen’. Heb 10:39  Wij echter behoren niet tot hen die zich onttrekken tot verderf, maar tot hen die geloven tot behoud van de ziel.'' (Telos)
 
'''Zekerheid van wat men hoopt'''. Wat men hoopt, het voorwerp van de hoop, ligt in de toekomst.
 
'''Zekerheid van wat men hoopt'''. In 10:23 vermaant de schrijver "de belijdenis van de hoop onwankelbaar" vast te houden, "want Hij die beloofd heeft, is getrouw".
 
Hopen zonder geloven is, naar het Nederlandse woordgebruik van 'hopen', slechts een wensen. "Ik hoop dat jullie een fijne vakantie zullen hebben".
Regel 17 ⟶ 23:
'''In'''. Dit is: in de kracht van<ref>''Het Nieuwe Testament; herziene Voorhoeve-uitgave'' (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982), voetnoot.</ref>.
 
'''Getuigenis verkregen'''. Dat geloof was Gode welbehaaglijk. Van GodswegeZijnentwege werd hun geloofd bevestigd, zoals bij Abraham. Hun geloof droeg Gods goedkeuring weg, behaagde Hem (vgl. vers 5). Zonder geloof is het onmogelijk Hem te behagen (vers 6). God gaf getuigenis over de gaven van de gelovige Abel (vers 4) en over de wandel van de gelovige Henoch (vers 5).
 
== Hebr. 11:3 ==
Heb 11:3  Door het geloof begrijpen wij dat de werelden door Gods woord bereid zijn, zodat wat men ziet, niet ontstaan is uit wat zichtbaar is. (Telos)
Het geloof heeft niet alleen toekomstige zaken tot voorwerp, maar ook gebeurtenissen in het verleden, zoals de [[schepping]] van de wereld.
 
'''Door het geloof begrijpen wij.''' Door het geloof aan Gods woord, dat ons het ontstaan van de wereld heeft geopenbaard. Door het geloof, niet door de moderne wetenschap, die om methodologische reden niet wil weten van een bovennatuurlijke oorsprong.
 
'''Door Gods woord bereid'''. In Genesis, het boek van de wording van de wereld en de mensheid, spreekt God meermaals "Er zij ....". Zijn scheppen begint met een spreken.
 
'''Zodat wat men ziet, niet ontstaan is uit wat zichtbaar is.''' Als het heelal ontstaan is door een 'oerknal', dan weten wij - in tegenstelling tot de sterrenkundige die God in zijn verklaring wil buitensluiten en nog steeds op zoek is naar een antwoord - de oorzaak: de onzienlijke God.
 
== Hebr. 11:4 ==
Heb 11:4  Door [het] geloof offerde Abel aan God een beter slachtofferoffer dan Kain, waardoor hij getuigenis verkregen heeft dat hij rechtvaardig was, daar God over zijn gaven getuigenis gaf; en daardoor spreekt hij nog, nadat hij gestorven is. (CP<ref>Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Telos-vertaling. </ref>)
'''Abel.''' → [[Abel]].
 
'''Een beter slachtofferoffer dan Kaïn'''. Abel offerde een bloedig offer, Kaïn een onbloedige gave. Deze broer van Abel was "uit de boze", zijn werken waren boos (1 Joh. 3:12). Het beter-zijn van het slachtoffer kan in de aardáárd van het offer gelegen zijn, maar ookwaarschijnlijk meer of alleen in het geloof waarin het offer werd aangeboden.
 
'''Dan Kaïn'''. Kennelijk ontbrak het hem aan geloofsvertrouwen op God. → [[Kaïn]].
 
'''Getuigenis verkregen.''' Zie verzen 2 en 4.
 
'''Dat hij rechtvaardig was.''' Zijn werken waren rechtvaardig.
Regel 38 ⟶ 50:
 
''Heb 10:38  Maar mijn rechtvaardige zal op grond van geloof leven; en als iemand zich onttrekt, heeft mijn ziel in hem geen behagen’. (Telos)''
 
'''En daardoor spreekt hij nog, nadat hij gestorven is.''' Daardoor, door dat geloof, spreekt hij nog, nadat hij gestorven is, daar God van zijn bloed zei dat de stem ervan tot Hem van de aarde riep (Gen.4:10).
 
''Ge 4:10  En Hij zei: Wat hebt u gedaan! Er is een stem van het bloed van uw broer, dat van de aardbodem tot Mij roept.'' (HSV)
 
''Ps 116:15  Kostbaar is in de ogen van de HEERE de dood van Zijn gunstelingen.'' (HSV)
 
== Hebr. 11:5 ==
Regel 46 ⟶ 64:
 
'''Getuigenis verkregen.''' Zie verzen 2 en 4.
 
'''Dat hij God behaagd had.''' Zie vers 6.
 
== Hebr. 11:10 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.