Naar inhoud springen

Hebreeën 11: verschil tussen versies

1.718 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
De schrijver handelt over geloven en geeft historische voorbeelden van geloven, van - kan men zeggen - 'geloofshelden'. De reden is het risico van geloofsafval in een vijandige omgeving. Zonder geloof is het onmogelijk God te behagen (Hebr. 11:6).
 
== Hebr. 11:1 ==
Heb 11:1 [Het] geloof nu is [de] zekerheid van wat men hoopt, [de] overtuiging van wat men niet ziet. (Telos)
De schrijver richt de aandacht op het geloof als zijnde gericht op ''toekomstige'' dingen, op de vervulling van Gods beloften.
Regel 17:
Hopen zonder geloven is, naar het Nederlandse woordgebruik van 'hopen', slechts een wensen. "Ik hoop dat jullie een fijne vakantie zullen hebben".
 
'''Overtuiging van wat men niet ziet'''. Geloven en hopen richten zich op onzienlijke dingen,. Wij geloven in een Heer die we niet met onze fysieke ogen gezien hebben, wij geloven aan een toekomst die ons is beloofd en die wij (uiteraard) nog niet zien, en wij geloven in een historische schepping van de wereld door het woord van God (versvs. 3). Noach geloofde aan het oordeel van de zondvloed (vs. 7). Abraham ging in geloof op weg naar een beloofd land dat hij niet gezien had (vs. 8).
 
== Hebr. 11:2 ==
Heb 11:2  Want in dit [geloof] hebben de ouden getuigenis verkregen. (Telos)
'''In'''. Dit is: in de kracht van<ref>''Het Nieuwe Testament; herziene Voorhoeve-uitgave'' (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982), voetnoot.</ref>.
Regel 25:
'''Getuigenis verkregen'''. Dat geloof was Gode welbehaaglijk. Van Zijnentwege werd hun geloofd bevestigd, zoals bij Abraham. Hun geloof droeg Gods goedkeuring weg, behaagde Hem (vgl. vers 5). Zonder geloof is het onmogelijk Hem te behagen (vers 6). God gaf getuigenis over de gaven van de gelovige Abel (vers 4) en over de wandel van de gelovige Henoch (vers 5).
 
== Hebr. 11:3 ==
Heb 11:3  Door het geloof begrijpen wij dat de werelden door Gods woord bereid zijn, zodat wat men ziet, niet ontstaan is uit wat zichtbaar is. (Telos)
Het geloof heeft niet alleen toekomstige zaken tot voorwerp, maar ook gebeurtenissen in het verleden, zoals de [[schepping]] van de wereld.
Regel 35:
'''Zodat wat men ziet, niet ontstaan is uit wat zichtbaar is.''' Als het heelal ontstaan is door een 'oerknal', dan weten wij - in tegenstelling tot de sterrenkundige die God in zijn verklaring wil buitensluiten en nog steeds op zoek is naar een antwoord - de oorzaak: de onzienlijke God.
 
== Hebr. 11:4 ==
Heb 11:4  Door [het] geloof offerde Abel aan God een beter offer dan Kain, waardoor hij getuigenis verkregen heeft dat hij rechtvaardig was, daar God over zijn gaven getuigenis gaf; en daardoor spreekt hij nog, nadat hij gestorven is. (CP<ref>Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Telos-vertaling. </ref>)
'''Abel.''' → [[Abel]].
Regel 57:
''Ps 116:15  Kostbaar is in de ogen van de HEERE de dood van Zijn gunstelingen.'' (HSV)
 
== Hebr. 11:5 ==
Heb 11:5  Door het geloof werd Henoch weggenomen opdat hij de dood niet zag, en hij werd niet gevonden, omdat God hem had weggenomen; want voor zijn wegneming heeft hij getuigenis verkregen dat hij God behaagd had. (Telos)
'''Henoch'''. De zoon van Jered en de vader van Methusalem. → [[Henoch (zoon van Jered)|Henoch]].
Regel 67:
'''Dat hij God behaagd had.''' Zie vers 6.
 
== Hebr. 11:107 ==
Heb 11:7  Door het geloof heeft Noach, toen hij een Goddelijke aanwijzing ontvangen had over de dingen die nog niet gezien werden, eerbiedig een ark gereed gemaakt tot behoudenis van zijn huis, waardoor hij de wereld veroordeelde en een erfgenaam werd van de gerechtigheid die naar het geloof is. (Telos)
'''Over de dingen die nog niet gezien werden.''' Geloof heeft als voorwerp onzienlijke dingen (vs. 1). Er waren nog helemaal geen tekenen dat er een overweldigende zondvloed zou komen.
 
'''Zijn huis.''' Zijn huisgezin, met de schoondochters.
 
'''Waardoor hij de wereld veroordeelde.''' Door de bouw van de ark drukte hij uit, het oordeel over de wereld te verwachten.
 
'''Erfgenaam van de gerechtigheid die naar het geloof is.''' Een gerechtigheid die hem als een blijvend bezit zou worden toegerekend op grond van zijn geloof.
 
== 8 ==
Heb 11:8  Door het geloof gehoorzaamde Abraham toen hij geroepen werd, om uit te gaan naar de plaats die hij als erfdeel zou ontvangen; en hij ging uit zonder te weten waar hij komen zou. (Telos)
'''Zonder te weten waar hij komen zou.''' Ook hier wederom een geloof dat gericht was op dingen die nog niet gezien werden.
 
== 9 ==
Heb 11:9  Door het geloof verbleef hij als vreemdeling in het land van de belofte als in een vreemd land en woonde in tenten met Izaak en Jakob, de medeerfgenamen van dezelfde belofte; (Telos)
'''Woonde in tenten.''' Niet in een stad. Hij leefde in de verwachting van een stad die God zou maken (vs. 10)
 
== 10 ==
Heb 11:10 want hij verwachtte de stad die de fundamenten heeft, waarvan God ontwerper en bouwmeester is. (Telos)
'''Want hij verwachtte de stad die ...''' Daarom blijf hij in ''tenten'' wonen, gelovig uitziend naar wat God zou doen.
 
Vergelijk:
 
''Heb 11:16 maar nu verlangen zij naar een beter, dat is een hemels vaderland. Daarom schaamt God Zich niet voor hen hun God genoemd te worden, want Hij heeft voor hen een stad bereid.'' (Telos)
 
'''De stad die de fundamenten heeft, waarvan God ontwerper en bouwmeester is.''' Het nieuw, hemels Jeruzalem.
== Hebr. 11:23 ==
 
== Hebr. 11:23 ==
Heb 11:23 Door het geloof werd Mozes, toen hij geboren was, drie maanden lang door zijn ouders verborgen, omdat zij zagen dat het kind mooi was; en zij vreesden het gebod van de koning niet. (Telos)
'''Door zijn ouders verborgen.''' Geloof sluit handelen niet uit.
Regel 79 ⟶ 101:
'''Zij vreesden het gebod van de koning niet.''' Geloof kan vrees verminderen of wegnemen. En zelfs leiden tot burgerlijke ongehoorzaamheid aan een overheid die God ongehoorzaam is.
 
== Hebr. 11:26 ==
Heb 11:26 en de smaad van Christus groter rijkdom achtte dan de schatten van Egypte, want hij zag op de beloning. (Telos)
'''Smaad van Christus.''' Mozes ijverde voor zijn volk en deszelfs belangen, zoals de Heer Jezus later zou doen. Beiden ontmoetten onbegrip en afwijzing. Mozes werd gesmaad door de Egyptenaren. Of door zijn broeders? Of door beiden?
 
== Hebr. 11:27 ==
Heb 11:27 Door het geloof verliet hij Egypte, zonder de toorn van de koning te vrezen; want hij bleef standvastig, als zag hij de Onzichtbare. (Telos)
'''Zonder te vrezen.''' Vgl. vers 23.
Regel 91 ⟶ 113:
'''Als zag hij.''' Vgl. ‘Wij zien Jezus’, 12:1 ‘terwijl wij zien op Jezus’.
 
== Hebr. 11:28 ==
Heb 11:28 Door het geloof heeft hij het pascha gevierd en het sprenkelen van het bloed, opdat de verderver van de eerstgeborenen hen niet aanraakte. (Telos)
Sprenkelen van het bloed: het bloed doen aanbrengen, zoals hem bevolen was, aan de posten van de deuren (Exod.12:7, 22v.)
 
== Hebr. 11:30 ==
Heb 11:30 Door het geloof vielen de muren van Jericho, nadat men er zeven dagen omheen getrokken was. (Telos)
Ze handelden in gehoorzaamheid aan God, ze hadden hun verwachting op Hem gesteld. Hoewel God de muren deed omvallen, wordt de instorting toegeschreven aan het geloof van de Israëlieten.
 
== Hebr. 11:32 ==
Heb 11:32 En wat zal ik nog meer zeggen? Want de tijd zal mij ontbreken als ik vertel van Gideon, Barak, Simson, Jefta, David, Samuel en de profeten, (Telos)
Gideon versloeg de Midianieten, Barak de Kanaänieten, Simson de filistijnen, Jefta de Ammonieten.
 
== Hebr. 11:33 ==
Heb 11:33 die door middel van het geloof koninkrijken onderwierpen, gerechtigheid oefenden, de beloften ontvingen, leeuwemuilen toestopten, (Telos)
'''Leeuwemuilen toestopten.''' Dan 6:16.
 
== Hebr. 11:34 ==
Heb 11:34 de kracht van het vuur blusten, de scherpte van het zwaard ontvluchtten, uit zwakheid krachten verkregen, in de oorlog sterk werden, legers van vreemden op de vlucht dreven. (Telos)
'''De kracht van het vuur blusten.''' Daniels drie vrienden, Dan. 3:23
Regel 117 ⟶ 139:
'''In de oorlog sterk werden''': Barak (?).
 
== Hebr. 11:35 ==
Heb 11:35 Vrouwen kregen hun doden door opstanding terug; anderen echter werden gefolterd zonder de verlossing aan te nemen, opdat zij een betere opstanding verkregen. (Telos)
'''Vrouwen kregen hun doden door opstanding terug''': die van Zarfath en de Sunamitische, door het geloof in Gods macht die met de profeten Elia en Eliza was
Regel 127 ⟶ 149:
''2Ma 7:1 Het gebeurde ook dat zeven broeders, met de moeder gegrepen zijnde, door de koning gedwongen werden varkensvlees, hetwelk ongeoorloofd is, te proeven; en werden met geselen en pezen geslagen. (...) 2Ma 7:41 En de moeder is ook ten laatste na de zonen gestorven.'' (SV)
 
== Hebr. 11:36 ==
Heb 11:36 En anderen ondergingen de beproeving van bespottingen en geselingen; ja zelfs van boeien en gevangenschap. (Telos)
'''Bespottingen'''. De Heer Jezus werd bespot. In de geschiedenis van de [[Makkabeeën (boeken)|Makkabeeën]] valt te lezen:
Regel 141 ⟶ 163:
''Jer 38:6 Toen namen zij Jeremia en wierpen hem in den kuil van Malchia, den zoon van Hammelech, die in het voorhof der bewaring was, en zij lieten Jeremia af met zelen; in den kuil nu was geen water, maar slijk; en Jeremia zonk in het slijk. (SV)''
 
== Hebr. 11:37 ==
Heb 11:37 Zij werden gestenigd, in stukken gezaagd, verzocht, met het zwaard vermoord, zij liepen rond in schapevachten, in geitevellen, leden gebrek, werden verdrukt, mishandeld- (Telos)
'''Gestenigd.''' Stefanus werd gestenigd. Zacharia, de zoon van Jojada, werd gestenigd.
Regel 163 ⟶ 185:
''Mt 3:4 Hij nu, Johannes, droeg een kleed van kameelhaar en een leren gordel om zijn lendenen; en zijn voedsel was sprinkhanen en wilde honing. (Telos)''
 
== VoetnootVoetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.