Naar inhoud springen

Hebreeën 11: verschil tussen versies

4.672 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 17:
Hopen zonder geloven is, naar het Nederlandse woordgebruik van 'hopen', slechts een wensen. "Ik hoop dat jullie een fijne vakantie zullen hebben".
 
'''Overtuiging van wat men niet ziet'''. Geloven en hopen richten zich op onzienlijke dingen. Wij geloven in een Heer die we niet met onze fysieke ogen gezien hebben, wij geloven aan een toekomst die ons is beloofd en die wij (uiteraard) nog niet zien, en wij geloven in een historische schepping van de wereld door het woord van God (vs. 3). Noach geloofde aan het oordeel van de zondvloed (vs. 7). Abraham ging in geloof op weg naar een beloofd land dat hij niet gezien had (vs. 8). Mozes "zag op de beloning" (vs. 26); hij "bleef standvastig, als zag hij de Onzichtbare" (27).
 
== 2 ==
Regel 23:
'''In'''. Dit is: in de kracht van<ref>''Het Nieuwe Testament; herziene Voorhoeve-uitgave'' (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982), voetnoot.</ref>.
 
'''Getuigenis verkregen'''. Zie ook vers 39.
'''Getuigenis verkregen'''. Dat geloof was Gode welbehaaglijk. Van Zijnentwege werd hun geloofd bevestigd, zoals bij Abraham. Hun geloof droeg Gods goedkeuring weg, behaagde Hem (vgl. vers 5). Zonder geloof is het onmogelijk Hem te behagen (vers 6). God gaf getuigenis over de gaven van de gelovige Abel (vers 4) en over de wandel van de gelovige Henoch (vers 5).
 
''Heb 11:39  En deze allen die door hun geloof getuigenis hebben verkregen, hebben de belofte niet ontvangen,'' (Telos)
 
'''Getuigenis verkregen'''. Dat geloof was Gode welbehaaglijk. Van Zijnentwege werd hun geloofd bevestigd, zoals bij Abraham. Hun geloof droeg Gods goedkeuring weg, behaagde Hem (vgl. vers 5). Zonder geloof is het onmogelijk Hem te behagen (vers 6). God gaf getuigenis over de gaven van de gelovige Abel (vers 4) en over de wandel van de gelovige Henoch (vers 5).
 
== 3 ==
Regel 94 ⟶ 98:
 
'''De stad die de fundamenten heeft, waarvan God ontwerper en bouwmeester is.''' Het nieuw, hemels Jeruzalem.
 
== 17 ==
Heb 11:17  Door het geloof heeft Abraham, toen hij beproefd werd, Izaak geofferd, en hij die de beloften aangenomen had, offerde zijn eniggeborene, (Telos)
'''De beloften.''' Van een talrijk nageslacht, van een land, van een bron van zegen voor de geslachten van de wereld. Over de belofte van een nageslacht spreekt vers 18.
 
== 23 ==
Regel 100 ⟶ 108:
 
'''Zij vreesden het gebod van de koning niet.''' Geloof kan vrees verminderen of wegnemen. En zelfs leiden tot burgerlijke ongehoorzaamheid aan een overheid die God ongehoorzaam is.
 
== 19 ==
Heb 11:19  waaruit hij hem ook bij gelijkenis terug gekregen heeft. (Telos)
Opdat Izak nageslacht zou zien. Vergelijk de Heer Jezus, die geofferd werd, stierf en opgewekt werd, "dan zal Hij zaad zien" (Jes. 53:10)
 
''Jes 53:10 Maar het behaagde de HEERE Hem te verbrijzelen, Hij heeft [Hem] ziek gemaakt. Als Zijn ziel Zich [tot] een schuldoffer gesteld zal hebben, zal Hij nageslacht zien, Hij zal de dagen verlengen; het welbehagen van de HEERE zal door Zijn hand voorspoedig zijn.'' (HSV)
 
== 21 ==
Heb 11:21  Door het geloof zegende Jakob bij zijn sterven elk van de zonen van Jozef en hij aanbad leunend op het uiteinde van zijn staf. (SV
'''Elk van de zonen van Jozef.''' Jakobs kleinzonen [[Manasse]] en [[Efraïm]].
 
'''En hij aanbad.''' Hij, die lange tijd gemeend had dat Jozef gestorven was. Jakobs God had Jozef bewaard, verhoogd en gesteld tot onderkoning over heel Egypteland. Ook Jakob had bij gelijkenis (vgl. vs. 19) een zoon uit de dood teruggekregen. En die God had hem ook de zonen van Jozef doen zien en genieten.
 
== 22 ==
Heb 11:22  Door het geloof maakte Jozef bij zijn levenseinde melding van de uittocht van de zonen van Israel en gaf bevel aangaande zijn gebeente. (Telos)
Jozef geloofde dat het volk Israël eens terug zou keren naar het beloofde land Kanaän. Hij wilde in dat land begraven worden. Zijn graf in het land van Israël bestaat nog altijd.
 
== 24 ==
Heb 11:24  Door het geloof weigerde Mozes, toen hij groot geworden was, een zoon van Farao’s dochter genoemd te worden, (Telos)
Hij verkoos niet als een zoon van Farao's dochter met de hieraan verbonden voorrechten en rijkdom (vgl. vs. 26 'schatten van Egypte') door het leven te gaan.
 
== 26 ==
Heb 11:26 en de smaad van Christus groter rijkdom achtte dan de schatten van Egypte, want hij zag op de beloning. (Telos)
'''Smaad van Christus.''' Mozes ijverde voor zijn volk en deszelfs belangen, zoals de Heer Jezus later zou doen. Beiden ontmoetten onbegrip en afwijzing. Mozes werd gesmaad door de Egyptenaren. OfEn door een mede-Israëliet werd zijn broeders?optreden Ofin doorhet begin bekritiseerd en later ook tijdens de wonderen en teken in Egypteland, toen Farao de slavendienst verzwaarde. beiden?
 
'''Hij zag op de beloning.''' Op de bevrijding van zijn volk uit de slavernij in Egypte. Dat was de hoop die hem bezielde.
 
== 27 ==
Regel 112 ⟶ 142:
 
'''Als zag hij.''' Vgl. ‘Wij zien Jezus’, 12:1 ‘terwijl wij zien op Jezus’.
 
''Heb 11:1 [Het] geloof nu is [de] zekerheid van wat men hoopt, [de] overtuiging van wat men niet ziet.'' (Telos)
 
== 28 ==
Regel 123 ⟶ 155:
== 32 ==
Heb 11:32 En wat zal ik nog meer zeggen? Want de tijd zal mij ontbreken als ik vertel van Gideon, Barak, Simson, Jefta, David, Samuel en de profeten, (Telos)
'''Gideon, Barak, Simson, Jefta, David, Samuël.''' De volgorde is niet van tijd. In de tijd is de volgorde: Barak, Gideon, Jefta, Samuël, David.
Gideon versloeg de Midianieten, Barak de Kanaänieten, Simson de filistijnen, Jefta de Ammonieten.
 
Gideon versloeg de Midianieten, Barak de Kanaänieten, Simson de filistijnenFilistijnen, Jefta de Ammonieten.
 
== 33 ==
Heb 11:33 die door middel van het geloof koninkrijken onderwierpen, gerechtigheid oefenden, de beloften ontvingen, leeuwemuilen toestopten, (Telos)
'''De beloften ontvingen.''' Gideon ontving de belofte dat hij de Midianieten zou verslaan. Manoach en zijn onvruchtbare vrouw ontvingen een zoon, die hen door de engel van Jahweh beloofd was.
 
'''Leeuwemuilen toestopten.''' Dan 6:16.
 
== 34 ==
Heb 11:34 de kracht van het vuur blusten, de scherpte van het zwaard ontvluchtten, uit zwakheid krachten verkregen, in de oorlog sterk werden, legers van vreemden op de vlucht dreven. (Telos)
'''De kracht van het vuur blusten.''' DanielsDaniëls drie vrienden, Dan. 3:23
 
'''Ontvluchten''': niet altijd standhouden dus.
Regel 137 ⟶ 173:
'''Uit zwakheid kracht verkregen''': Simson.
 
'''In de oorlog sterk werden''': Barak, (?)Gideon.
 
== 35 ==
Heb 11:35 Vrouwen kregen hun doden door opstanding terug; anderen echter werden gefolterd zonder de verlossing aan te nemen, opdat zij een betere opstanding verkregen. (Telos)
'''Vrouwen kregen hun doden door opstanding terug''': die van Zarfath en de Sunamitische, door het geloof in Gods macht die met de profeten Elia en Eliza was.
 
'''Anderen echter werden gefolterd'''. Wellicht een verwijzing naar de geschiedenis van de [[Makkabeeën (boeken)|Makkabeeëen]].
Regel 148 ⟶ 184:
 
''2Ma 7:1 Het gebeurde ook dat zeven broeders, met de moeder gegrepen zijnde, door de koning gedwongen werden varkensvlees, hetwelk ongeoorloofd is, te proeven; en werden met geselen en pezen geslagen. (...) 2Ma 7:41 En de moeder is ook ten laatste na de zonen gestorven.'' (SV)
 
'''Zonder de verlossing aan te nemen.''' Ze zouden van hun lijden verlost worden als ze zouden toegeven aan de eis van de vijand.
 
== 36 ==
Regel 155 ⟶ 193:
''1Ma 9:26 En zij zochten de vrienden van Judas, en spoorden hen op, en brachten hen tot Bacchides, die hen strafte en bespotte.'' (SV)
 
'''Geselingen.''' Zie vers 35.
'''Boeien en gevangenschap.''' De Heer Jezus werd gebonden en kort gevangen gehouden. De profeet Jeremia werd in gevangenis gezet:
 
'''Boeien en gevangenschap.''' De Heer Jezus werd gebonden en kort gevangen gehouden. De profeet Jeremia werd in gevangenis gezet:
 
''Jer 20:2 Zo sloeg Pashur den profeet Jeremia, en hij stelde hem in de gevangenis, dewelke is in de bovenste poort van Benjamin, die aan het huis des HEEREN is. (SV)''
Regel 162 ⟶ 202:
 
''Jer 38:6 Toen namen zij Jeremia en wierpen hem in den kuil van Malchia, den zoon van Hammelech, die in het voorhof der bewaring was, en zij lieten Jeremia af met zelen; in den kuil nu was geen water, maar slijk; en Jeremia zonk in het slijk. (SV)''
 
De Heer Jezus werd gebonden en kort gevangen gehouden.
 
== 37 ==
Regel 184 ⟶ 226:
 
''Mt 3:4 Hij nu, Johannes, droeg een kleed van kameelhaar en een leren gordel om zijn lendenen; en zijn voedsel was sprinkhanen en wilde honing. (Telos)''
 
== 38 ==
Heb 11:38  de wereld was hen niet waard —, zij dwaalden rond in woestijnen, bergen, spelonken en de holen van de aarde. (Telos)
'''De wereld was hen niet waard.''' De rijkdom en eer die de wereld geeft, als zij de wereld zouden gehoorzamen (vgl. Mozes), hebben zij veracht.
 
'''Zij dwaalden rond in woestijnen, bergen, spelonken en de holen van de aarde.''' David verborg zich in de spelonk van Adullam.
 
''Mt 3:1  In die dagen nu trad Johannes de doper op en predikte in de woestijn van Judea'' (Telos)
 
''Mt 11:7  Toen nu dezen weggingen, begon Jezus tot de menigten te zeggen over Johannes: Wat bent u in de woestijn gaan aanschouwen? Een riet door wind bewogen?'' (Telos)
 
''Mt 8:20  En Jezus zei tot hem: De vossen hebben holen en de vogels van de hemel nesten; maar de Zoon des mensen heeft niet, waar hij het hoofd kan neerleggen.'' (Telos)
 
''Mt 4:1  Toen werd Jezus naar de woestijn omhooggeleid door de Geest om verzocht te worden door de duivel.'' (Telos)
 
== 39 ==
Heb 11:39  En deze allen die door hun geloof getuigenis hebben verkregen, hebben de belofte niet ontvangen, (Telos)
'''Getuigenis hebben verkregen.''' Zie vers 2.
 
Heb 11:2  Want in dit [geloof] hebben de ouden getuigenis verkregen. (Telos)
 
== 40 ==
Heb 11:40  daar God voor ons iets beters had voorzien, opdat zij niet zonder ons tot volmaaktheid zouden komen. (Telos)
'''Voor ons iets beters.''' Een beter verbond, een beter offer, een volmaakte hogepriester, een eeuwig gelukzalig leven in de hemel.
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.