Naar inhoud springen

Hebreeën 12: verschil tussen versies

1.675 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 140:
Heb 12:21 en zo vreselijk was het gezicht, dat Mozes zei: ‘Ik ben vol vrees en ik beef zeer’), (Telos)
Mozes woorden vinden wij niet in het Oude Testament. De schrijver had ze vernomen hetzij door goddelijke openbaring of uit overlevering, die door God is bevestigd. De Joodse overlevering zegt dat Mozes beefde toen hij op de berg was en dat hij zijn vrees uitte<ref>Aldus [[John Gill]] in ''John Gill's Expositor''</ref>.
 
== Tot wat en wie u genaderd bent (22-24) ==
 
== 22 ==
Regel 152 ⟶ 154:
 
== 23 ==
Heb 12:23 de algemene vergaderingfeestvergadering; en tot de gemeentevergadering van de eerstgeborenen, die in de hemelen staan opgeschreven, en tot God, de Rechter van allen; en tot de geesten van de tot volmaaktheid gekomen rechtvaardigen; (TelosCP<ref>Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Telosvergadering. </ref>)
'''Algemene vergaderingFeestvergadering.''' HetAndere woordvertalingen hebben bijvoorbeeld 'algemene vergadering' (Telos) of 'feestelijke vergadering" (NBG51). In de Griekse brontekst is het één woord: “paneguris”,. Dit komt 1x voor in Nieuwe Testament. enHet betekent: 1) een feestelijke vergadering van het hele volk om de openbare spelen of andere plechtigheden te vieren, of 2) openbare feestvergadering, volksfeest<ref>''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>.
 
De engelen zullen verheugd zijn, als de gemeente van Christus de hemel is binnengehaald. Ze verheugden zich voorheen al over elke zondaar die zich bekeert.
'''Gemeente.''' Grieks: ecclesia.
 
'''De vergadering van de eerstgeborenen.''' 'Of gemeente van de eerstgeborenen' (Telos). 'Gemeente' is de vertaling van het Griekse woorden 'ecclesia' (vergadering).
 
'''God, de Rechter.''' Die ook rechtvaardigt.
 
'''De geesten van de tot volmaaktheid gekomen rechtvaardigen.''' Deze 'geesten' zijn de zielen zonder opstandingslichaam. We hebben wellicht te denken aan de voorbeelden van geloof, de rechtvaardigen die in het vorige staan vermeld.
'''Geesten.''' De zielen zonder opstandingslichaam.
 
== 24 ==
Heb 12:24 en tot Jezus, de middelaar van een nieuw verbond; en tot het bloed van de besprenkeling, dat beter spreekt dan Abel. (Telos)
'''Een nieuw verbond.''' Dat het oude verbond vervangt. Het zal eens met het bekeerde Israël gesloten worden. Zie [[Verbond]].
'''Dat beter spreekt dan Abel.''' Het bloed van Abel roept om wraak.
 
'''Het bloed van de besprenkeling.''' Het bloed van Jezus, waarmee iemand in overdrachtelijke zin besprenkelt wordt, zodra hij zich bekeert en in de Heiland gelooft.
 
'''Dat beter spreekt dan Abel.''' Het bloed van Abel roept om wraak, het bloed van Jezus spreekt van verzoening en reiniging van zonden en van de liefde van God die Zijn Zoon zond tot verzoening.
 
== Nabeschouwing (22-24) ==
In dit gedeelte komen aardse en hemelse dingen samen. Aardse dingen zijn: de berg Sion, het nieuwe verbond, Jezus' op aarde vergoten bloed.
 
In Hebr. 12:1 is sprake van 'een wolk van getuigen'. In de huidige verzen worden ook groepen (vergaderingen) genoemd: van engelen en van eerstgeborenen.
 
== 25 ==
Heb 12:25 Kijkt u uit dat u Hem die spreekt, niet afwijst. Want als zij niet ontkomen zijn, die Hem afwezen die op aarde Goddelijke aanwijzingen gaf, hoeveel te minder wij, als wij ons afwenden van Hem die van de hemelen spreekt. (Telos)
'''Die op de aarde Goddelijke aanwijzingen gaf.''' Op de aardse berg Sinaï tot het volk sprak.
Gods toekomstige spreken lijkt plaats te hebben bij de schepping van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Zie vers 27
 
== 26 ==
Heb 12:26 Toen deed zijn stem de aarde wankelen; maar nu heeft Hij beloofd en gezegd: ‘Nog eenmaal zal Ik niet alleen de aarde doen beven maar ook de hemel’. (Telos)
Bij de schepping van een nieuwe hemel en aarde en, de vernietigingvernieuwing van de oude wankelbare schepping (vs. 27), zullen aarde en hemel beven.
 
== 27 ==
Regel 179 ⟶ 192:
== 28 ==
Heb 12:28 Laten wij dus, daar wij een onwankelbaar koninkrijk ontvangen, de genade vasthouden, en laten wij daardoor God dienen op een Hem welbehaaglijke wijze met eerbied en ontzag. (Telos)
'''Laten wij dus, daar wij...''' De belofte van het eeuwige koninkrijk is een beweegreden voor ons; zij motiveert ons.
Het Koninkrijk als een toekomstig rijk. Dit is een ''onwankelbaar,'' een ''blijvend'' rijk. Het komt mij voor het eeuwige koninkrijk de nieuwe hemel en de nieuwe aarde betreft en dat wij daarover zullen heersen: het is van ons (als erfgenamen van God) en wij zullen met Hem regeren.
 
Het'''Een Koninkrijkonwankelbaar alskoninkrijk.''' eenEen nog toekomstigctoekomstig rijk. Dit is een ''onwankelbaar,'' een ''blijvend'' rijk. Het komtlijkt mijerop voordat het eeuwigeonwankelbare koninkrijk de nieuwe hemel en de nieuwe aarde betreftomvat, en dat wij daaroverhierover zullen heersen: het is van ons (als erfgenamen van God) en wij zullen met Hem regeren.
 
== 29 ==
De verre toekomst is een beweegreden voor ons. Onze beweegreden liggen op aarde, in het 1000-jarig rijk en in de toekomst. Daaraan ontlenen we onze motivatie.
Heb 12:29  Immers onze God is een verterend vuur. (Telos)
Vuur dat de ongerechtigheid verteert. In de hel worden de onrechtvaardigen aan vuur blootgesteld. Op hen rust de toorn van God.
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.