Naar inhoud springen

Exodus 19: verschil tussen versies

3.500 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Exodus commentaar}} == 1 == Ex 19:1  In de derde maand, na het uittrekken der kinderen Israëls uit Egypteland, ten zelfden dage kwamen zij in de woestijn Sina...')
 
Regel 6:
 
== 2 ==
Ex 19:2  Want zij togen uit Rafidim, en kwamen in de woestijn Sinaï, en zij legerden zich in de woestijn; Israël nu legerde zich aldaar tegenover die berg. (CP<ref name=":0">Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)
'''Die berg.''' De berg [[Horeb]]
 
Regel 16:
 
''Joh 17:24  Vader, wat U Mij hebt gegeven  Ik wil dat waar Ik ben, ook zij bij Mij zijn, opdat zij mijn heerlijkheid aanschouwen die U Mij hebt gegeven, omdat U Mij hebt liefgehad voor de grondlegging van de wereld.'' (Telos)
 
== 9 ==
Ex 19:9 En de HEERE zeide tot Mozes: Zie, Ik zal tot u komen in een dikke wolk, opdat het volk hore, als Ik met u spreek, en dat zij ook eeuwig aan u geloven. Want Mozes had den HEERE de woorden des volks verkondigd. (CP<ref name=":0" />)
'''Ik zal tot u komen in een dikke wolk, opdat het volk hore, als Ik met u spreek.'''
 
''Mt 17:5  Terwijl hij nog sprak, zie, een lichtende wolk overschaduwde hen; en zie, een stem uit de wolk, die zei: Deze is mijn geliefde Zoon, in Wie Ik welbehagen gevonden heb, hoort Hem. Mt 17:6  En toen de discipelen dit hoorden, vielen zij op hun gezicht en werden zeer bang.'' (Telos)
 
'''Dat zij ook eeuwig aan u geloven.''' Vergelijk:
 
''Joh 14:1  Laat uw hart niet ontroerd worden. U gelooft in God, gelooft ook in Mij.'' (Telos)
 
Wat de drie discipelen wedervoer op de berg der verheerlijking, zal ook hun geloof in Jezus hebben versterkt.
 
== 10 ==
Ex 19:10  Ook zeide de HEERE tot Mozes: Ga tot het volk, en heilig hen heden en morgen, en dat zij hun klederen wassen, (SV)
'''Dat zij hun klederen wassen.''' In vs. 14 gebeurt het.
 
De grote menigte van gelovigen die uit de grote verdrukking hebben hun klederen gewassen in het bloed van het Lam.
 
''Opb 7:14  En ik zei tot hem: Mijn heer, u weet het. En hij zei tot mij: Dezen zijn het die uit de grote verdrukking komen; en zij hebben hun lange kleren gewassen en ze wit gemaakt in het bloed van het Lam.'' (Telos)
 
== 11 ==
Ex 19:11  En bereid zijn tegen de derde dag; want op de derde dag zal de HEERE voor de ogen van al het volk afkomen, op de berg Sinaï. (CP<ref name=":0" />)
'''Bereid te zijn tegen de derde dag.''' Zie vs. 15.
 
''Mt 24:44  Daarom, weest ook gij bereid, want op een uur, dat gij het niet verwacht, komt de Zoon des mensen.'' (NBG51)
 
''Lu 12:40  Weest ook gij bereid, want op een uur, dat gij het niet verwacht, komt de Zoon des mensen.'' (NBG51)
 
'''Voor de ogen van al het volk afkomen.'''
 
''Opb 1:7  Zie, Hij komt met de wolken, en elk oog zal Hem zien, ook zij die Hem doorstoken hebben; en alle stammen van het land zullen over Hem weeklagen. Ja, Amen. (Telos)''
 
== 13 ==
Ex 19:13  Geen hand zal hem aanraken, maar hij zal zeker gestenigd, of zeker doorschoten worden; hetzij een beest, hetzij een man, hij zal niet leven. Als de ramshoorn langzaam gaat, zullen zij op de berg klimmen. (CP<ref name=":0" />)
'''Als de ramshoorn langzaam gaat, zullen zij op de berg klimmen.'''
 
''1Th 4:16  Want de Heer Zelf zal met een bevelend roepen, met de stem van een aartsengel en met de bazuin van God neerdalen van de hemel; en de doden in Christus zullen eerst opstaan; 1Th 4:17  daarna zullen wij, de levenden die overblijven, samen met hen in wolken worden opgenomen de Heer tegemoet in de lucht; en zo zullen wij altijd met de Heer zijn.'' (Telos)
 
== 14 ==
Ex 19:14  Toen ging Mozes van de berg af tot het volk, en hij heiligde het volk; en zij wasten hun kleren. (CP<ref name=":0" />)
'''Zij wasten hun kleren.''' Zie vs. 10, waar het bevolen wordt.
 
== 15 ==
Ex 19:15  En hij zei tot het volk: Weest gereed tegen de derden dag, en nadert niet tot de vrouw. (CP<ref name=":0" />)
'''Weest gereed tegen de derde dag.''' Zie vs. 11.
 
'''Nadert niet tot de vrouw.''' Onthoudt u van geslachtsverkeer.
 
''Opb 14:4  Dezen zijn het die zich niet met vrouwen hebben bevlekt, want zij zijn maagdelijk. Dezen zijn het die het Lam volgen waar het ook heengaat. Dezen zijn uit de mensen gekocht als eerstelingen voor God en het Lam.'' (Telos)
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.