Naar inhoud springen

1 Petrus 1: verschil tussen versies

2.495 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 4:
1Pe 1:1  Petrus, apostel van Jezus Christus aan de vreemdelingen in de verstrooiing in Pontus, Galatië, Kappadocië, Asia, en Bithynië, (Telos)
Over de geadresseerden en de genoemde streken, zie [[Eerste brief van Petrus]].
 
'''In de verstrooiing.''' Vergelijk het begin van de brief van Jakobus:
 
''Jak 1:1 Jakobus, slaaf van God en van de Heer Jezus Christus, aan de twaalf stammen in de verstrooiing: gegroet!'' (Telos)
 
==2==
Regel 9 ⟶ 13:
 
'''Uitverkorenen naar de voorkennis'''. Niet: naar de voorbeschikking. De voorkennis gaat vooraf aan de voorbeschikking. God wist tevoren wie in Zijn Zoon zouden geloven en die heeft Hij uitgekozen.
 
''1Pe 5:13 U groet de medeuitverkorene in Babylon, en mijn zoon Markus.'' (Telos)
 
De medeuitverkorene is wellicht de gemeente te Babylon.  
 
'''God de Vader ... de Geest ... Jezus Christus.''' De [[Drie-eenheid]] komt hier naar voren.
Regel 21 ⟶ 29:
'''Naar zijn grote barmhartigheid.''' Die onze ellendige staat ten gevolge van de zonde kent niet en ons wil bevrijden en herstellen en gelukkig maken.
 
'''Ons heeft wedergeboren doen worden.''' Door de wedergeboorte zijn we kinderen van God geworden.
'''Levende hoop.''' De hoop leeft in ons. Hij is gegrond op het ontwijfelbare feit van Jezus' opstanding uit de doden, van Zijn opwekking ten leven. "Omdat Hij leeft, ben ik niet bang voor morgen."
 
'''Levende hoop.''' De hoop leeft in ons. Hij is gegrond op het ontwijfelbare feit van Jezus' opstanding uit de doden, van Zijn opwekking ten leven. "Omdat Hij leeft, ben ik niet bang voor morgen." Als kinderen van God hebben wij de hoop op de opstanding. De lijdende christenen wordt de levende hoop voorgesteld. Wanneer je in een donkere tunnel bent, kun je volharding putten uit het licht dat aan het eind van de tunnel wenkt.
 
== 4 ==
1Pe 1:4  tot een onvergankelijke, onbevlekte en onverwelkelijke erfenis, in de hemelen weggelegd voor u, (Telos)
'''In de hemelen weggelegd voor u.''' Onze erfenis ligt in de hemelen. De hemelen zijn onze bestemming, daar zullen wij eens wonen.
 
Petrus richt ons oog op de toekomst en op de hemel, omdat het heden en de aarde ons bedroeven.  
 
== 5 ==
1Pe 1:5  die in de kracht van God door het geloof bewaard wordt tot de behoudenis, die gereed is om in de laatste tijd geopenbaard te worden. (Telos)
'''Bewaard wordt.''' In en doorheen de druk worden we bewaard.
 
'''Tot de behoudenis.''' Zie vs. 9.
 
''1Pe 2:2 Verlangt als pasgeboren kinderen naar de redelijke, onvervalste melk, opdat u daardoor opgroeit tot behoudenis;'' (Telos)
 
''Heb 9:28 zo zal ook Christus, eenmaal geofferd om de zonden van velen te dragen, de tweede keer zonder zonde verschijnen tot behoudenis aan hen die Hem verwachten.'' (Telos)
 
'''Geopenbaard te worden.''' Zie ook verzen 7 en 13, die spreken van "de openbaring van Jezus Christus".
Regel 42 ⟶ 60:
1Pe 1:7  opdat de beproefdheid van uw geloof, veel kostbaarder dan die van goud, dat vergankelijk is en door vuur beproefd wordt, blijkt te zijn tot lof en heerlijkheid en eer bij de openbaring van Jezus Christus. (Telos)
'''De beproefdheid van uw geloof, veel kostbaarder dan die van goud.''' De beproefdheid van uw geloof is voor God kostbaarder dan de beproefdheid van het edelmetaal goud.
 
In zijn twee brief spreekt Petrus van ons "kostbaar geloof" en van "de kostbare en zeer grote beloften" van God aan ons.
 
''2Pe 1:1 Simon Petrus, slaaf en apostel van Jezus Christus, aan hen die een even <u>kostbaar geloof</u> als wij verkregen hebben door de gerechtigheid van onze God en Heiland Jezus Christus: 2Pe 1:2 genade en vrede zij u vermenigvuldigd in de kennis van God en van Jezus, onze Heer. 2Pe 1:3 Zijn Goddelijke kracht heeft ons immers alles geschonken betreffende het leven en de godsvrucht door de kennis van Hem die ons heeft geroepen door zijn eigen heerlijkheid en deugd, 2Pe 1:4 waardoor Hij ons <u>de kostbare en zeer grote beloften</u> geschonken heeft, opdat u daardoor deelgenoten van de Goddelijke natuur zou worden, ontkomen aan het verderf dat door de begeerte in de wereld is.'' (Telos)
 
'''Tot lof en heerlijkheid en eer.''' Voor de gelovige. Zijn volharding in het geloof zal geloofd worden. Hij zal om zijn beproefd geloof met heerlijkheid bekleed worden. En Hij zal waardering (eer) van de Heer Jezus, van God de Vader en misschien ook van engelen ontvangen. Iedere gelovige zal zijn of haar lof ontvangen van God (1 Cor. 4:5).
Regel 89 ⟶ 111:
== 13 ==
1Pe 1:13  Omgordt daarom de lendenen van uw verstand, weest nuchter en hoopt volkomen op de genade die u gebracht wordt bij de openbaring van Jezus Christus. (Telos)
'''Daarom.''' De toekomstige behoudenis hebbe gevolgen voor onze wandel in het heden.
 
'''Uw verstand.''' Staat in tegenstelling tot de vroegere onwetendheid, zie vs. 14.
 
'''Omgordt daarom de lendenen van uw verstand.''' Weest bezonnen.
 
''1Pe 4:7 Het einde van alles nu is nabij, weest dus bezonnen en nuchter tot gebeden.'' (Telos)
 
'''Weest nuchter.'''
 
''1Pe 4:7 Het einde van alles nu is nabij, weest dus bezonnen en nuchter tot gebeden.'' (Telos)
 
'''Hoopt.''' Zie ook vs. 21.
 
'''De genade die u gebracht wordt.''' Zie vs. 10.
 
'''Bij de openbaring van Jezus Christus.''' Zie vs. 5. In vs. 20 wordt verwezen naar Christus' eerste openbaring, zijn eerste komst "in het laatst van de tijden".
 
==Andere hoofdstukken==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.