Naar inhoud springen

1 Petrus 1: verschil tussen versies

1.349 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 24:
'''God de Vader ... de Geest ... Jezus Christus.''' De [[Drie-eenheid]] komt hier naar voren.
 
'''Tot gehoorzaamheid.''' Zie vs. 14, 22.
 
'''Besprenkeling met het bloed van Jezus Christus.''' Zie vs. 19.
Regel 37:
'''Naar zijn grote barmhartigheid.''' God kent onze ellendige staat ten gevolge van de zonde en wil ons bevrijden en herstellen en gelukkig maken.
 
'''Ons heeft wedergeboren doen worden.''' Door de wedergeboorte zijn we kinderen van God geworden. Zie vs. 23: wij zijn wedergeboren door Gods woord.
 
'''Levende hoop.''' De hoop leeft in ons. We hebben een levende hoop omdat Jezus leeft. Onze hoop is gegrond op het ontwijfelbare feit van Jezus' opstanding uit de doden, van Zijn opwekking ten leven. "Omdat Hij leeft, ben ik niet bang voor morgen." Als kinderen van God hebben wij de hoop op de opstanding. De lijdende christenen wordt de levende hoop voorgesteld. Wanneer je in een donkere tunnel bent, kun je volharding putten uit het licht dat aan het eind van de tunnel wenkt.
Regel 47:
== 4 ==
1Pe 1:4  tot een onvergankelijke, onbevlekte en onverwelkelijke erfenis, in de hemelen weggelegd voor u, (Telos)
'''Een onvergankelijke, onbevlekte en onverwelkelijke erfenis.''' Dit wordt genoemd na de opstanding van de Heer Jezus, zie ook vs. 21 waar de heerlijkheid genoemd word na 's Heeren opstanding. Van vergankelijkheid en verwelking spreekt vs. 24.
 
'''In de hemelen weggelegd voor u.''' Onze erfenis ligt in de hemelen. De hemelen zijn onze bestemming, daar zullen wij eens wonen.
Regel 147:
== 14 ==
1Pe 1:14  Weest als kinderen van de gehoorzaamheid niet gelijkvormig aan de begeerten van vroeger in uw onwetendheid, (Telos)
'''Kinderen van de gehoorzaamheid.''' Zie vs. 2, 14.
 
== 15 ==
Regel 186:
 
'''Hoop op God.''' Zie vs. 3 "levende hoop" en ook vs. 13.
 
== 22 ==
1Pe 1:22  Daar u uw zielen hebt gereinigd door de gehoorzaamheid aan de waarheid, tot ongeveinsde broederliefde, hebt elkaar vurig lief uit een rein hart, (Telos)
'''Gereinigd.''' Vgl. vs. 2: "heiliging", "besprenkelijking".
 
'''Gehoorzaamheid.''' Vgl. vs. 2: "tot gehoorzaamheid"; 14: "kinderen van de gehoorzaamheid".
 
'''De waarheid.''' "Gods levend en blijvend woord" (23). "Dit nu is het woord dat u verkondigd is" (vs. 25).
 
== 23 ==
1Pe 1:23  u die wedergeboren bent, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levend en blijvend woord. (Telos)
'''Wedergeboren.''' Zie vs. 3.
 
'''Levend.''' Zie vs. 3: "levende hoop".
 
'''Blijvend woord.''' Zie vs. 25.
 
== 24 ==
1Pe 1:24   Want: ‘Alle vlees is als gras en al zijn heerlijkheid als een bloem van het gras. Het gras verdort en de bloem valt af, (Telos)
'''Verdort ... valt af.''' Deze woorden spreken van vergankelijkheid, verwelking. In tegenstelling tot onze erfenis in de hemel, "een onvergankelijke, onbevlekte en onverwelkelijke erfenis" (vs.4).
 
== 25 ==
1Pe 1:25  maar het woord van de Heer blijft tot in eeuwigheid’. Dit nu is het woord dat u verkondigd is. (Telos)
'''Blijft tot in eeuwigheid.''' Zie vs. 23: "blijvend woord".
 
== Andere hoofdstukken ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.