Naar inhoud springen

1 Petrus 1: verschil tussen versies

174 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 37:
'''Naar zijn grote barmhartigheid.''' God kent onze ellendige staat ten gevolge van de zonde en wil ons bevrijden en herstellen en gelukkig maken.
 
'''Ons heeft wedergeboren doen worden.''' Door de wedergeboorte zijn we kinderen van God geworden. Zie vs. 23: wij zijn wedergeboren door Gods woord. Vgl. 2:2 "pasgeboren kinderen".
 
'''Levende hoop.''' De hoop leeft in ons. We hebben een levende hoop omdat Jezus leeft. Onze hoop is gegrond op het ontwijfelbare feit van Jezus' opstanding uit de doden, van Zijn opwekking ten leven. "Omdat Hij leeft, ben ik niet bang voor morgen." Als kinderen van God hebben wij de hoop op de opstanding. De lijdende christenen wordt de levende hoop voorgesteld. Wanneer je in een donkere tunnel bent, kun je volharding putten uit het licht dat aan het eind van de tunnel wenkt.
Regel 59:
'''Bewaard wordt.''' In en doorheen de druk worden we bewaard.
 
'''Tot de behoudenis.''' Zie vs. 9; 2:2 "opgroeit tot de behoudenis".
 
''1Pe 2:2 Verlangt als pasgeboren kinderen naar de redelijke, onvervalste melk, opdat u daardoor opgroeit tot behoudenis;'' (Telos)
Regel 77:
'''De beproefdheid van uw geloof, veel kostbaarder dan die van goud.''' De beproefdheid van uw geloof is voor God kostbaarder dan de beproefdheid van het edelmetaal goud.
 
In zijn tweetweede brief spreekt Petrus van ons "kostbaar geloof" en van "de kostbare en zeer grote beloften" van God aan ons.
 
''2Pe 1:1 Simon Petrus, slaaf en apostel van Jezus Christus, aan hen die een even <u>kostbaar geloof</u> als wij verkregen hebben door de gerechtigheid van onze God en Heiland Jezus Christus: 2Pe 1:2 genade en vrede zij u vermenigvuldigd in de kennis van God en van Jezus, onze Heer. 2Pe 1:3 Zijn Goddelijke kracht heeft ons immers alles geschonken betreffende het leven en de godsvrucht door de kennis van Hem die ons heeft geroepen door zijn eigen heerlijkheid en deugd, 2Pe 1:4 waardoor Hij ons <u>de kostbare en zeer grote beloften</u> geschonken heeft, opdat u daardoor deelgenoten van de Goddelijke natuur zou worden, ontkomen aan het verderf dat door de begeerte in de wereld is.'' (Telos)
Regel 105:
'''Het einde van uw geloof.''' Dat ziet op de toekomst. Zie ook vs. 5, 7.
 
'''De behoudenis van uw zielen.''' Bewaring en zaligmaking. Zie vs. 5, 10; 2:2. Tot deze behoudenis moeten wij opgroeien (2:2).
 
== 10 ==
1Pe 1:10  Over deze behoudenis hebben profeten onderzocht en nagevorst die van de voor u bestemde genade geprofeteerd hebben, (Telos)
'''Deze behoudenis.''' Zie vs. 5, 9; 2:2.
 
'''De voor u bestemde genade.''' Zie vs. 13. Wat u door Gods genade geschonken wordt: bewaring, zaligheid en hemelse erfenis.
Regel 197:
== 23 ==
1Pe 1:23  u die wedergeboren bent, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad, door Gods levend en blijvend woord. (Telos)
'''Wedergeboren.''' Zie vs. 3. Vgl. 2:2 "pasgeboren kinderen".
 
'''Levend.''' Zie vs. 3: "levende hoop".
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.