Naar inhoud springen

1 Petrus 1: verschil tussen versies

578 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 6:
 
'''Vreemdelingen.''' Misschien bedoeld in de zin van 'vreemdelingen en bijwoners'. Vgl. vers 17: "de tijd van uw bijwoning".
 
''1Pe 2:11  Geliefden, ik vermaan u dat u zich als bijwoners en vreemdelingen onthoudt van de vleselijke begeerten die strijd voeren tegen uw ziel,'' (Telos)
 
'''In de verstrooiing.''' Vergelijk het begin van de brief van Jakobus:
Regel 15 ⟶ 17:
 
'''Uitverkorenen naar de voorkennis'''. Niet: naar de voorbeschikking. De voorkennis gaat vooraf aan de voorbeschikking. God wist tevoren wie in Zijn Zoon zouden geloven en die mensen heeft Hij uitgekozen.
 
''1Pe 2:9  U echter bent een uitverkoren geslacht, een koninklijk priesterdom, een heilige natie, een volk tot een eigendom, opdat u de deugden verkondigt van Hem die u uit de duisternis heeft geroepen tot zijn wonderbaar licht,'' (Telos)
 
''1Pe 5:13 U groet de medeuitverkorene in Babylon, en mijn zoon Markus.'' (Telos)
 
De medeuitverkorene is wellicht de gemeentevrouw tevan BabylonPetrus, die met hem meereisde.  
 
Christus Zelf is "voorgekend voor de grondlegging van de wereld" (20).
Regel 36 ⟶ 40:
 
'''Naar zijn grote barmhartigheid.''' God kent onze ellendige staat ten gevolge van de zonde en wil ons bevrijden en herstellen en gelukkig maken.
 
''1Pe 2:10  u die vroeger geen volk was, maar nu Gods volk bent, die aan geen barmhartigheid deel had, maar nu barmhartigheid hebt verkregen.'' (Telos)
 
'''Ons heeft wedergeboren doen worden.''' Door de wedergeboorte zijn we kinderen van God geworden. Zie vs. 23: wij zijn wedergeboren door Gods woord. Vgl. 2:2 "pasgeboren kinderen".
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.