Naar inhoud springen

2 Petrus 3: verschil tussen versies

3.405 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{2 Petrus commentaar}} == 2 == 2Pe 3:2  opdat u terugdenkt aan de woorden die tevoren door de heilige profeten gesproken zijn en aan het gebod van de Heer en Heiland, door uw apostelen verkondigd. (Telos) '''Het gebod van de Heer en Heiland, door uw apostelen verkondigd.''' Waarschijnlijk het gebod van de bekering, gezien de terugval van de dwaalleraars en daarmee het ongedaan maken van hun bekering. ''2Pe 2:21  Want het was beter voor hen geweest de weg...')
 
Regel 7:
''2Pe 2:21  Want het was beter voor hen geweest de weg van de gerechtigheid niet gekend te hebben, dan na die gekend te hebben zich af te keren van het heilige gebod dat hun was overgeleverd.'' (Telos)
 
Zie ook vs. 9: God wil niet "dat iemand verloren gaat, maar dat allen tot bekering komen".
Wellicht: ''"bekeert u en gelooft het evangelie"'' (Mark. 1:14)''. "bekering tot vergeving van zonden moest worden gepredikt aan alle volken"'' (Luk. 24:45)''.''
 
WellichtHet gebod is dus wellicht: ''"bekeert u en gelooft het evangelie"'' (Mark. 1:14)''. "bekering tot vergeving van zonden moest worden gepredikt aan alle volken"'' (Luk. 24:45)''.''
 
''Mr 1:14  Maar nadat Johannes was overgeleverd, kwam Jezus naar Galilea en predikte het evangelie van het koninkrijk van God  Mr 1:15  en zei: De tijd is vervuld en het koninkrijk van God is nabij gekomen; bekeert u en gelooft in het evangelie.'' (Telos)
Regel 41 ⟶ 43:
'''Door hetzelfde woord.''' Genoemd in vs. 5. Het machtwoord van God.
 
'''Voor het vuur.''' Dus niet voor het water, waardoor de toenmalige wereld vergaan is (6). Zie ook vs. 10: "de elementen brandend vergaan".
 
'''De dag van het oordeel enz.''' De dag waarop het oordeel vanaf de grote witte troon plaatsvindt (Opb. 20) en/of de dag dat de volkeren, na Jezus' wederkomst, voor Zijn troon verzameld zullen worden en geoordeeld. Mogelijk is deze dag synoniem met "de dag van de Heer" (10) en "de dag van God" (12), maar sommige uitleggers maken onderscheid. Zie [[Dag van de Heer]].
 
== 9 ==
2Pe 3:9 De Heer vertraagt de belofte niet zoals sommigen het voor traagheid houden, maar Hij is lankmoedig over u, daar Hij niet wil dat iemand verloren gaat, maar dat allen tot bekering komen. (Telos)
'''Belofte.''' Zie ook 3-4: "de belofte van Zijn komst".
 
'''Hij is lankmoedig over u.''' Zie vs. 15.
 
'''Dat allen tot bekering komen.''' En behouden worden (vs 15). De eis van bekering is waarschijnlijk "het gebod van de Heer en Heiland, door uw apostelen verkondigd" (2), "het heilige gebod" ons overgeleverd (2:21).
 
== 10 ==
2Pe 3:10 Maar de dag van de Heer zal komen als een dief, waarop de hemelen met gedruis zullen voorbijgaan en de elementen brandend vergaan en de aarde en de werken daarop zullen gevonden worden. (Telos)
'''De dag van de Heer.''' Van Jahweh. Mogelijk synoniem met "de dag van het oordeel" (7) en met "de dag van God" (12), maar sommige uitleggers onderscheiden die dagen. Zie [[Dag van de Heer]].
 
'''Als een dief.''' Die spullen weggrist en weer verdwijnt. Vgl. vs. 14 "u onbesmet en onberispelijk voor Hem te worden gevonden in vrede". Ziet dat komen "als een dief" op de [[Opname van de gemeente|wegrukking van de gemeente]]?
 
'''Waarop de hemelen met gedruis zullen voorbijgaan.''' Zie vs. 7. Na het duizendjarige Vrederijk zullen "de tegenwoordige hemelen" (7) voorbijgaan. Hierna komen er "nieuwe hemelen" (13).
 
'''Brandend.''' Zie vs. 7 "vuur".
 
'''De aarde en de werken daarop zullen gevonden worden.''' Er komt een nieuwe aarde (13). Zie ook vs. 7: "de dag van het oordeel en van de ondergang van de goddeloze mensen". "Gevonden", zie vs. 14.
 
== 11 ==
2Pe 3:11 Daar dit alles dus vergaat, hoe behoort u te zijn in heilige wandel en godsvrucht, (Telos)
'''Vergaat.''' Zie vzn. 10, 12.
 
'''In heilige wandel en godsvrucht.''' Zie vs. 14: "onbesmet en onberispelijk".
 
== 12 ==
2Pe 3:12 terwijl u de komst van de dag van God verwacht en verhaast, ter wille waarvan de hemelen in vuur gezet zullen vergaan en de elementen brandend zullen wegsmelten. (Telos)
'''De dag van God.''' Mogelijk synoniem met "de dag van de Heer" (10) en "de dag van het oordeel", maar sommigen onderscheiden die dagen. Zie [[Dag van de Heer]].
 
'''De hemelen in vuur gezet zullen vergaan en de elementen brandend zullen wegsmelten.''' Zie vzn. 7, 10.
 
== 13 ==
2Pe 3:13 Wij echter verwachten naar zijn belofte nieuwe hemelen en een nieuwe aarde waar gerechtigheid woont. (Telos)
'''Belofte.''' Zie 3-4, 9.
'''Zijn belofte.''' Er is ook een belofte van Christus' wederkomst (4).
 
'''Waar gerechtigheid woont.''' En goddeloze mensen geen plaats meer hebben (7).
 
== 14 ==
2Pe 3:14 Daarom, geliefden, daar u deze dingen verwacht, beijvert u onbesmet en onberispelijk voor Hem te worden gevonden in vrede. (Telos)
'''Verwacht.''' Ze 12, 13.
 
'''Onbesmet en onberispelijk.''' Vs. 11: "heilige wandel en godsvrucht". Geheel anders dan "de goddeloze mensen" (vs. 7).
 
'''Te worden gevonden.''' Zie vs. 10.
 
== 15 ==
2Pe 3:15  En houdt de lankmoedigheid van onze Heer voor behoudenis, zoals ook onze geliefde broeder Paulus naar de hem gegeven wijsheid u heeft geschreven; (Telos)
'''Houdt de lankmoedigheid van onze Heer voor behoudenis.''' En niet voor traagheid (9). Zie vs. 9.
 
'''Onze geliefde broeder Paulus.''' Ofschoon Paulus hem in het openbaar terechtgewezen heeft, heet Petrus hem “onze geliefde broeder Paulus”.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.