Naar inhoud springen

2 Petrus 3: verschil tussen versies

1.978 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 1:
{{2 Petrus commentaar}}
 
== Samenvatting ==
1-6 Spotters met de belofte van Christus’ komst. 7-18 De Heer is lankmoedig en wil dat iedereen tot bekering komt. De tegenwoordige hemelen en aarde en goddeloze mensen zullen vergaan en opgevolgd worden door nieuwe hemelen en aarde waar gerechtigheid woont. Daarom moeten wij ons beijveren onbesmet en onberispelijk voor Hem te worden gevonden in vrede. Het toekomstige optreden van zedeloze dwaalleraars wetend, moeten we op onze hoede zijn èn opgroeien in de genade en kennis van onze Heer en Heiland.
 
== 2 ==
Regel 75 ⟶ 78:
== 12 ==
2Pe 3:12 terwijl u de komst van de dag van God verwacht en verhaast, ter wille waarvan de hemelen in vuur gezet zullen vergaan en de elementen brandend zullen wegsmelten. (Telos)
'''De dag van God.''' Mogelijk synoniem met "de dag van de eeuwigheid" (18) of zelfs ook met "de dag van de Heer" (10) en "de dag van het oordeel", maar sommigen onderscheidenmaken die dagen.onderscheid, Ziezie [[Dag van de Heer]].
 
'''De hemelen in vuur gezet zullen vergaan en de elementen brandend zullen wegsmelten.''' Zie vzn. 7, 10.
Regel 98 ⟶ 101:
 
'''Onze geliefde broeder Paulus.''' Ofschoon Paulus hem in het openbaar terechtgewezen heeft, heet Petrus hem “onze geliefde broeder Paulus”.
 
== 17 ==
2Pe 3:17 U dan, geliefden, nu u dit van tevoren weet, weest op uw hoede dat u niet, door de dwaling van de zedelozen meegesleept, afvalt van uw eigen standvastigheid; (Telos)
'''Nu u dit tevoren weet.''' Wat weten de lezers nu? Meerdere dingen. Ten eerste dat er spotters van de wederkomst zullen komen (vzn. 3-4). Ten tweede weet de lezer dat God vervulling van de belofte niet vertraagt. Hij wil dat allen tot bekering komen. Ten derde, de lezer weet wat de belofte inhoudt: de ondergang van de oude schepping en de schepping van nieuwe hemelen en een nieuwe aarde. Ten vierde, dat die spotters naar hun begeerten zullen wandelen. Ze dwalen, ze zondigen. Het zijn zedelozen die dwalen. Onder hen zijn onwetenden en onstandvastigen.
 
'''Afvalt van uw eigen standvastigheid.''' Het proces dat tot afval leidt verloop zo: kennis nemen van een dwaling, er geloof aan hechten, meegesleept worden, afvallen. Dergelijke afval is te voorkomen door: te voren weten (door voorlichting) en dan op je hoede zijn.  
 
== 18 ==
2Pe 3:18  maar groeit op in de genade en kennis van onze Heer en Heiland Jezus Christus. Hem zij de heerlijkheid, zowel nu als tot de dag van de eeuwigheid. Amen. (Telos)
'''Maar groeit op.''' Niet alleen op je hoede zijn (17), dit is 'negatief', maar ook geestelijk opgroeien, dit is 'positief'.
 
'''De dag van de eeuwigheid.''' Misschien synoniem met "de dag van God" (12).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.