Naar inhoud springen

Oekraïne: verschil tussen versies

362 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 72:
'''1596.''' Bij de Unie van Brest-Litovsk ontstaat de Oekraïens-Katholieke Kerk als een met Rome geünieerde kerk.
 
'''18e eeuw, 2e helft.''' Tsarina Catharina II van Rusland, die regeerde 1762-1796, begint de Russificatie van Oekraïne. Russen werden erheen gebracht en tegen 1800 wordt de Oekraïense taal gebannen van de scholen.
 
'''1917.''' Na de Oktoberrevolutie deelt Lenin het rijk op in Sovjetrepublieken. Oekraïne, dat heel lang onderdeel van het Russische tsarenrijk is geweest, wordt een van de republieken.
Regel 96:
'''2008.''' De Amerikaanse president Bush steunt Oekraïne en Georgië, dat zij lid kunnen worden van de NAVO. Rusland is furieus, en Duitsland en Frankrijk verzetten zich tegen het lidmaatschap van Oekraïne.
 
'''2013.''' BeginIn november besluit president Viktor Janoekovitsj, een bondgenoot van de Russische leider Poetin, op het laatste moment – onder zware druk van Moskou – af te zien van de ondertekening van een associatieverdrag met de Europese Unie, een verdrag dat tot meer integratie met de EU zou leiden. De president ontvangt 15 miljard dollar aan steun van Rusland. De weigering van Jankoekovitsj om een handtekening te zetten en het denkbeeld van aan Rusland te zijn verkocht verwekken publieke protesten: de demonstranten willen dat de koers van het land weer wordt verlegd naar het Westen: de Europese Unie en de NAVO; zij eisen aansluiting bij Europa en wenden zich af van buurland Rusland. De golf van demonstraties en onrust diekrijgt de naam 'Euromaidan' zal krijgen (2013-2042014)<ref>[https://www.jpost.com/aliyah/article-698083 Nieuwsbericht] op JPost.com, 21 feb. 2021.</ref>. 'Maidan' komt van 'Maidan Nezalezhnosti', het 'OnafhankelijkheidspleinOverwinningsplein' in Kiev, waar publieke protesten plaatsvinden. RuslandHet zetmassale Oekraïneprotest onderis druk,ook heteen wiluiting nietvan datmisnoegen Oekraïneover eencorruptie, associatieverdragzelfverrijking met de EUen ondertekentvriendjespolitiek.
[[Bestand:Euromaidan Kyiv 1-12-13 by Gnatoush 009.jpg|geen|miniatuur|1200x1200px|Protesten in Kiev op het Onafhankelijkheidsplein, 1 dec. 2013.]]
 
De president probeert vergeefs de opstand met geweld te onderdrukken, waarbij doden doden en gewonden gevallen. Het Westen steunt de demonstranten, maar Rusland steunt de president.
'''2014.''' De pro-Russische President Janoekovitsj weigert een associatieverdrag met de EU te tekenen, dat tot meer integratie met de EU zou leiden, en ontvangt 15 miljard dollar aan steun van Rusland. De weigering van Jankoekovitsj en het idee van aan Rusland te zijn verkocht verwekken publieke protesten: de demonstranten willen dat de koers van het land weer wordt verlegd naar het Westen: de Europese Unie en de NAVO. Het protest is ook een uiting van misnoegen over corruptie, zelfverrijking en vriendjespolitiek.
 
De'''2014.''' president probeert vergeefs de opstand met geweld te onderdrukken.Janoekovitsj’ Hetregime Westenbezwijkt steuntonder de demonstranten,binnenlandse maar Rusland steunt de presidentdruk. In februari wordt dezijn regering van Janoekovitsj omvergeworpen. De presidentHij en anderen nemen de wijk naar Rusland. Velen in het Russisch sprekende oosten van Oekraïne wildenwillen echter dat Janoekovitsj bleef.was — Rusland begint met de annexatie van De Krimgebleven. Na een referendum op 16 maart op De Krim wordt het overwegende Russisch sprekende schiereiland bij Rusland ingelijfd. De annexatie gebeurt vooral om het strategische belang van de Russische Zwarte Zee-vloot, die er in Sebastopol ligt afgemeerd. — Oekraïne kiest Petro Porosjenko als de nieuwe president. Op 7 juni treedt hij in functie. De nieuwe regering is pro-Europees.
 
Rusland begint met de annexatie van De Krim. Na een referendum op 16 maart op De Krim wordt het overwegende Russisch sprekende schiereiland bij Rusland ingelijfd. De annexatie gebeurt vooral om het strategische belang van de Russische Zwarte Zee-vloot, die er in Sebastopol ligt afgemeerd. De annexatie is een schending van internationaal recht en daarom onaanvaardbaar voor de volkerengemeenschap.
In Oost-Oekraïne komen pro-Russische separatisten, die niets moeten hebben van de pro-westerse revolutie in de rest van Oekraïne, in opstand tegen het Oekraïense bewind en roepen een eigen republiek uit. Er breekt een burgeroorlog uit. De separatisten worden gesteund door Rusland. Op 17 juli wordt tijdens de burgeroorlog in het Oost-Oekraïne bij vergissing een Maleisisch passagiersvliegtuig met 298 mensen aan boord - onder wie 193 Nederlanders - neergeschoten door de opstandelingen. Het Oekraïense leger start een operatie om de opstandelingen te verslaan, maar Russische militairen komen hun te hulp.
 
Oekraïne kiest Petro Porosjenko als de nieuwe president. Op 7 juni treedt hij in functie. De nieuwe regering is pro-Europees.
 
In Oost-Oekraïne komen pro-Russische separatisten, die niets moeten hebben van de pro-westerseprowesterse revolutie in de rest van Oekraïne, in opstand tegen het Oekraïense bewind en roepen een eigen republiek uit. Er breekt een burgeroorlog uit. De separatisten worden gesteund door Rusland. Op 17 juli wordt tijdens de burgeroorlog in het Oost-Oekraïne bij vergissing een Maleisisch passagiersvliegtuig met 298 mensen aan boord - onder wie 193 Nederlanders - neergeschoten door de opstandelingen. Het Oekraïense leger start een operatie om de opstandelingen te verslaan, maar Russische militairen komen hun te hulp.
[[Bestand:2014 Russo-ukrainian-conflict map.svg|geen|miniatuur|629x629px|2014: door pro-Russische en Russische strijdkrachten beheerste gebieden zijn rood gearceerd.]]
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.