Naar inhoud springen

Romeinen 9: verschil tussen versies

235 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 3:
== Samenvatting ==
In 't kort: Israël heeft helaas, op een overblijfsel na, niet geloofd in Christus. — 1-3 Paulus heeft smart om het ongeloof van zijn volksgenoten. 4-5 Het voorrecht van Israel. 6-9 Gods belofte aan Israel is niet vervallen. Door geloof ontvangen wij (gelovig overblijfsel) de belofte. Vergelijk Abraham en Izaak (nageslacht door geloof = zegen) en Ismael (nageslacht zonder geloof = geen (wel andere) belofte). 10-13 En op grond van Gods verkiezing. Vergelijk Jacob (aangenomen) en Ezau (verworpen). 9:14- Verdediging (recntvaardiging) van Gods soevereine verkiezing. God roept en verkiest de gelovige heidenen tot volk en de israelieten (de ongelovige meerderheid) tot niet-volk.
 
== 3 ==
Ro 9:3  Want zelf heb ik gewenst door een vloek gescheiden te zijn van Christus ter wille van mijn broeders, mijn verwanten naar het vlees. (Telos)
''Ro 10:1  Broeders, de wens van mijn hart en mijn gebed voor hen tot God is, dat zij behouden worden.'' (Telos)
 
== 4 ==
Regel 159 ⟶ 163:
 
== 31 ==
Ro 9:31 Maar Israël, dat naar [een] wet van de gerechtigheid jaagde, is tot [een] wet niet gekomen. (CP<ref name=":1" />)
'''[Een] wet van de gerechtigheid.''' Een regel die, gevolgd, tot gerechtigheid leidt. Als ik zus en zo doe, word ik rechtvaardig. Paulus gebruikt 'wet' omdat de Joden op grond van de werken der wet ('wet' in een andere betekenis) trachten rechtvaardig te worden. Vgl 10:3: ze trachten hun eigen gerechtigheid op te bouwen.
 
'''Jaagde.''' Met grote ijver trachtte te vinden, te bereiken. Ze deden dat op grond van werken (32).
 
'''Tot [een] wet niet gekomen.''' 'Een wet', de grondtekst heeft niet 'de wet'. Een wet die gerechtigheid zou verschaffen, daartoe is men niet geraakt. Er was wel een regel gegeven, maar die kon men niet vervullen, niet met succes naleven. Het gaat om deze regel:
 
''Ro 10:5  Want Mozes beschrijft de gerechtigheid die op grond van de wet is: ‘De mens die deze dingen heeft gedaan, zal daardoor leven’.'' (Telos)
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.