Naar inhoud springen

Romeinen 9: verschil tussen versies

962 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 164:
== 31 ==
Ro 9:31 Maar Israël, dat naar [een] wet van de gerechtigheid jaagde, is tot [een] wet niet gekomen. (CP<ref name=":1" />)
'''[Een] wet van de gerechtigheid.''' Niet 'dé wet'. Een wet die haar vervullers gerechtigheid schenkt<ref name=":2">W.H. Gispen e.a. (red.), ''Beknopt commentaar op de Bijbel in de nieuwe vertaling'' (Kampen: J.H. Kok, 1985) </ref>. Israël zocht een manier, een regel, een methode om zijn eigen gerechtigheid op te bouwen (10:3); een zodanige regel die, gevolgd en vervuld, tot gerechtigheid leidt. Als ik zus en zo doe, word ik rechtvaardig. Paulus gebruikt 'wet' omdat de Joden op grond van de werken der wet ('wet' in een andere betekenis), trachtende rechtvaardigwet tevan worden. Vgl 10:3: zeMozes) trachten hun eigen gerechtigheid oprechtvaardig te bouwenworden.
 
'''Jaagde.''' Met grote ijver trachtte te vinden, te bereiken. Ze deden dat op grond van werken (32).
Regel 171:
 
''Ro 10:5  Want Mozes beschrijft de gerechtigheid die op grond van de wet is: ‘De mens die deze dingen heeft gedaan, zal daardoor leven’.'' (Telos)
 
''Ro 11:7  Wat dan? Wat Israël zoekt, dat heeft het niet verkregen, maar de uitverkorenen hebben het verkregen; en de overigen zijn verhard,'' (Telos)
 
== 33 ==
Ro 9:33 zoals geschreven staat: ‘Zie, Ik leg in Sion een steen des aanstoots en een rots der ergernis’; en ‘wie in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden’. (Telos)
'''Een rots der ergernis.''' Een rotsblok waardoor men ten val komt. 'Ergernis' is, in het Grieks, eigenlijk het kromme houtje in de val, waaraan het aas bevestigd is, zodat het dier gevangen wordt<ref name=":2" />.
'''Wie in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden.''' Ook aangehaald in 10:11.
 
'''Wie in Hem gelooft, zal niet beschaamd worden.''' Ook aangehaald in 10:11. 'In Hem gelooft', of: 'op Hem vertrouwt'. NBG51: 'op Hem zijn geloof bouwt'. 'Op' (Gr. 'epi') past bij de gedachte van een rots waarop je bouwt.
 
''1Pe 2:6  Want er staat in de Schrift: ‘Zie, Ik leg in Sion een uitverkoren, kostbare hoeksteen, en wie in Hem gelooft, zal geenszins beschaamd worden’.'' (Telos)
 
== Voetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.