Naar inhoud springen

Vrouw: verschil tussen versies

72 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 73:
 
=== Vrouwelijke predikanten ===
Een vrouwelijke predikant is in strijd met de Bijbelse norm voor de gelovige vrouw<ref name=":0">Dat werd een vrouwelijke theologiestudente duidelijk, die predikant wilde worden. Zie [https://www.youtube.com/watch?v=TnLOfF2uGXQ Vrouwen op de kansel, waarom niet? | Scherptediepte #30 | RD]. Youtube.com: Reformatorische Dagblad, 5 april 2022. Duur: 9 min 2 sec. </ref>. Desondanks zijn er in de Nederlandse christenheid anno 2022 ruim 1200 vrouwelijke predikanten<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=TnLOfF2uGXQ Vrouwen op de kansel, waarom niet? | Scherptediepte #30 | RD]. Youtube.com: Reformatorische Dagblad, 5 april 2022. Duur: 9 min 2 sec. </ref>. In de [[Gereformeerde Gezindte]] zijn er anno 2022 geen vrouwelijke predikanten. De eerste predikante in Nederland, [https://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Zernike Anne Zernike], betreedt in 1911 de kansel, bij een doopsgezinde gemeente. Vanaf de jaren '60 van de 20ste eeuw laten de Hervormde Kerk en de bond van [[Vrije EvangelieEvangelische Gemeenten (VEG)|Vrije Evangelische Gemeenten]] zusters als predikanten optreden. Inmiddels zijn ook, na jaren van discussie, zusters bij de vrijgemaakt gereformeerden toegelaten tot het ambt van predikant.
 
Theologe Lysanne van Rumpt-Baks, die theologie studeren met de wens om predikante worden, kwam tijdens haar studie tot de overtuiging dat een vrouw geen predikant kan worden<ref name=":0" />.
Regel 101:
 
=== Vrouwenemancipatie ===
'''Doel.''' VrouwenemancipatieDe ismaatschappelijke hetbeweging strevenvan vrouwenemancipatie streeft naar gelijkberechtiging, zelfstandigheid en evenwichtiger maatschappelijke verhoudingen ten behoeve van vrouwen. 
 
'''Geschiedenis.''' De emancipatiebeweging kwam in de westerse wereld op rond 1900 en bereikte haar hoogtepunt in de jaren 60 en 70.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.