Naar inhoud springen

Vrouw: verschil tussen versies

11 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
Regel 73:
 
=== Vrouwelijke predikanten ===
Een vrouwelijke predikant is in strijd met de Bijbelse norm voor de gelovige vrouw<ref name=":0">Dat werd een vrouwelijke theologiestudente duidelijk, die predikant wilde worden. Zie [https://www.youtube.com/watch?v=TnLOfF2uGXQ Vrouwen op de kansel, waarom niet? | Scherptediepte #30 | RD]. Youtube.com: Reformatorische Dagblad, 5 april 2022. Duur: 9 min 2 sec. </ref>. Desondanks zijn er in de Nederlandse christenheid anno 2022 ruim 1200 vrouwelijke predikanten<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=TnLOfF2uGXQ Vrouwen op de kansel, waarom niet? | Scherptediepte #30 | RD]. Youtube.com: Reformatorische Dagblad, 5 april 2022. Duur: 9 min 2 sec. </ref>. In de [[Gereformeerde Gezindte]] zijn er anno 2022 geen vrouwelijke predikanten. De eerste predikante in Nederland, [https://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Zernike Anne Zernike], betreedt in 1911 de kansel, bij een doopsgezinde gemeente. Vanaf de jaren '60 van de 20ste eeuw laten de Hervormde Kerk en de bond van [[Vrije Evangelische Gemeenten (VEG)|Vrije Evangelische Gemeenten]] zusters als predikanten optreden. Inmiddels zijn ook, na jaren van discussie, zusters ook bij de vrijgemaakt gereformeerden toegelaten tot het ambt van predikant.
 
Theologe Lysanne van Rumpt-Baks, die theologie ging studeren met de wens om predikante worden, kwam tijdens haar studie van de Bijbel tot de overtuiging dat een vrouw geen predikant kan worden<ref name=":0" />.
== Wereld ==
 
=== De ideale vrouw in de Westerse cultuur ===
== Wereld ==
 
=== De ideale vrouw in de Westerse cultuur ===
Hoe ziet de ideale vrouw eruit? Het Westerse ideaalbeeld van de 20e eeuw legt - vooral in de massamedia, mode, film en muziek - de nadruk op een mooi en sexy ''uiterlijk''.
 
Vroeger lag de nadruk op andere eigenschappen. Naast schoonheid moest de vrouw ook eigenschappen hebben als:
* echtelijke trouw
* huiselijkheid
* vroomheid
* toegewijde moeder
* wijsheid
* daadkracht 
In 'gedrags-boeken' stonden voorbeeldige vrouwen uit de bijbel en de klassieke oudheid beschreven. Deze rolmodellen werden afgebeeld op prenten en schilderijen, maar ook op meubels of ander huisraad. Meisjes en vrouwen hadden zich hieraan te spiegelen.
 
Regel 97 ⟶ 96:
Een wezenlijk element van uitwendige schoonheid in de huidige cultuur is: '''slankheid'''. De overdreven nadruk hierop heeft geleid tot een toename van anorexia (vermageringszucht).
 
=== Nederlandse vrouw ===
De Nederlandse vrouw omschrijft zichzelf als traditioneel, betrouwbaar, eerlijk en sociaal (anno 2000). Als vrouwen moeten kiezen tussen hun betaalde baan en de zorg voor de kinderen, dan kiest 80% voor het laatste (anno 2000)<ref>Blijkens een onderzoek waarvan bericht werd gedaan door ''Radio'' ''Nederland'' ''Wereldomroep'' dd. 1 dec. 2000.</ref>.
 
=== Vrouwenemancipatie ===
'''Doel.''' De maatschappelijke beweging van vrouwenemancipatie streeft naar gelijkberechtiging, zelfstandigheid en evenwichtiger maatschappelijke verhoudingen ten behoeve van vrouwen. 
 
Regel 109 ⟶ 108:
'''Topfuncties''' worden meestal door mannen bekleed. Omdat topfuncties vaak leidinggevende functies zijn en leidinggeven bijbels gezien aan de man toekomt, is die onevenredigheid op zichzelf geen probleem. In Nederland wordt (anno 2009) nog geen zeven procent van de topfuncties bij de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven door vrouwen vervuld - ruim vier procent minder dan het Europese gemiddelde. Het aantal vrouwen in topfuncties bij de overheid is 16 procent (anno 2019). In de wetenschap is nog geen tien procent van de hoogleraren en universitaire hoofddocenten vrouw (anno 2009).
 
== Meer weten ==
Een lijst van vrouwen in de Bijbel geeft de [[Evangelische Omroep (EO)|Evangelische Omroep]]: [https://visie.eo.nl/artikel/2018/03/alle-vrouwen-in-de-bijbel-in-een-lijst lijst].
 
Regel 122 ⟶ 121:
Marieke den Butter, Wilma Samyn, ''Vrouw vandaag. Terug naar bijbelse paden''. Uitgeverij:  Groen, 2021. Pagina's: 224 pagina's.
 
== Zie ook ==
[[Moeder]]
 
== Bronnen ==
Informatie van het Noordbrabants Museum ( <nowiki>http://www.noordbrabantsmuseum.nl/</nowiki> ) over de expositie 'De ideale vrouw'. De expositie werd gehouden in 2009.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=TnLOfF2uGXQ Vrouwen op de kansel, waarom niet? | Scherptediepte #30 | RD]. Youtube.com: Reformatorische Dagblad, 5 april 2022. Duur: 9 min 2 sec.
 
== Voetnoten ==
<references />
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.