Naar inhoud springen

Johannes 18: verschil tussen versies

20 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Kees Langeveld heeft de pagina Evangelie naar Johannes/Commentaar/Hoofdstuk 18 hernoemd naar Johannes 18 zonder een doorverwijzing achter te laten)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
De gevangenneming van de Heer; de verloochening door Petrus. Voor Pilatus getuigt de Heer van de waarheid.
 
== Joh. 18:7-91 ==
Joh 18:  Nadat Jezus dit gezegd had, ging Hij uit met zijn discipelen over de beek Kedron, waar een tuin was die Hij met zijn discipelen inging. (Telos)
Joh 18:7 Hij vroeg hun dan opnieuw: Wie zoekt u? En zij zeiden: Jezus de Nazoreeer. Joh 18:8 Jezus antwoordde: Ik heb u gezegd dat Ik het ben; als u dan Mij zoekt, laat dezen heengaan; Joh 18:9 opdat het woord vervuld werd dat Hij had gezegd: Uit hen die U Mij hebt gegeven, heb Ik helemaal niemand verloren. (TELOS)
'''Een tuin.''' Genaamd [[Gethsémané]].
 
== 8 ==
Joh 18:8 Jezus antwoordde: Ik heb u gezegd dat Ik het ben; als u dan Mij zoekt, laat dezen heengaan; (Telos)
'''Als u dan Mij zoekt, laat dezen heengaan'''. Hij gevangen, wij vrijuit. Hij veroordeeld, wij gerechtvaardigd. Hij gedood, wij behouden.
 
Regel 17 ⟶ 21:
De Heer Jezus, de eniggeboren zoon van God, stierf als het [[Pascha|Paaslam]], opdat wij gevrijwaard zouden blijven van Gods oordeel en in vrijheid zouden heengaan.
 
== Joh. 18:18 ==
Joh 18:18  En de slaven en de dienaars hadden een kolenvuur gemaakt, omdat het koud was, en stonden zich te warmen; en ook Petrus stond zich bij hen te warmen. (Telos)
'''Een kolenvuur.''' Bij een kolenvuur verloochende Petrus zijn heer. Bij een ander kolenvuur, wellicht door de Heer zelf aangelegd (na zijn opstanding, aan het meer van Galilea), zou Petrus hersteld worden ten overstaan van de andere discipelen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.