Naar inhoud springen

Openbaring 9: verschil tussen versies

72 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Kees Langeveld heeft de pagina Openbaring van Johannes/Hoofdstuk 9 hernoemd naar Openbaring 9 zonder een doorverwijzing achter te laten)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2:
 
== Samenvatting ==
Opb. 9:1-11 5e bazuin = 1e wee (9:12). Hemelse ster (engel van de afgrond? 9:11) valt. Ze opent de put van de afgrond. Rook uit de put verduistert de zon en de lucht. Sprinkhanen uit de put, onder aanvoering van de engel van de afgrond, pijnigen de mensen gedurende 5 maanden. Verzegelden worden gespaard. De dood vlucht van hen die dood willen. Opb. 9:13-21 6e bazuin = 2e wee. Vier losgelaten engelen (demonen) doden het 3e deel van de mensen, door een ruiterschare van 200 miljoen die 3 plagen (vuur, rook en zwavel) veroorzaken. Overlevende mensen blijken onbekeerlijk.
 
== Opb. 9:1-11. 5e bazuin = 1e wee (1-11) ==
 
== 1 ==
=== Opb. 9:1. Sleutel van de put van de afgrond ===
Opb 9:1 En de vijfde engel bazuinde, en ik zag een ster, uit de hemel op de aarde gevallen, en haar werd de sleutel van de put van de afgrond gegeven. (TELOS)
'''Ster.''' De [[ster]] ontvangt een sleutel om de put van de afgrond te openen. Dat wijst op een ''redelijk'' wezen. Zij is uit de hemel op de aarde gevallen, hetgeen wijst op een ''gevallen'' wezen. We mogen dus denken, niet aan een fysiek hemellichaam dat de aarde treft, maar aan een engel van Satan of aan de satan zelf.
 
De Heer Jezus zag de satan als een bliksem uit de hemel vallen. <blockquote>''Lu 10:18 Hij nu zei tot hen: Ik zag de satan als een bliksem uit de hemel vallen. (TELOS)''</blockquote>Een bliksem heeft echter een andere gedaante dan een vallende ster.
 
== 2 ==
=== Opb. 9:1. Rook uit de geopende put ===
Opb 9:2 En zij opende de put van de afgrond en er steeg rook op uit de put als rook van een grote oven; en de zon en de lucht werden verduisterd door de rook van de put. (TELOS)
'''Rook.''' Rook is een teken van brand. De put is een plaats waar brand is. De rijke man in de geschiedenis van Lazarus leed smart in een vlam, Luc. 16:24. Hij verlangde water om zijn tong te verkoelen, Luc. 16:24. De hel zet de tong in vlam, Jak. 3:6. Vuur spreekt van een verterende straf. De put schijnt een gevangenis te zijn, waar gestrafte wezens opgesloten zijn en smart lijden.
 
'''De zon en de lucht verduisterd.''' Gedeeltelijke verduistering zon, maan en sterren bracht de vierde bazuin (8:12).
'''De zon en de lucht verduisterd.''' Johannes ziet een natuurlijke gebeurtenis, die een figuurlijke betekenis heeft. De rook maakt de wereld donkerder. De zon is een zinnebeeld van God. Het licht der wereld wordt verduisterd. De atmosfeer van de put kan doordringen in de wereld.
 
'''DeMen zonkan endit deook luchtsymbolisch verduisterd.'''verstaan: Johannes ziet een natuurlijke gebeurtenis, die een figuurlijke betekenis heeft. De rook maakt de wereld donkerder. De zon is een zinnebeeld van God. Het licht der wereld wordt verduisterd. De atmosfeer van de put kan doordringen in de wereld.
=== Opb. 9:3. Sprinkhanen ===
 
== 3 ==
Opb 9:3 En uit de rook kwamen sprinkhanen voort op de aarde en hun werd macht gegeven zoals de schorpioenen van de aarde macht hebben. (TELOS)
'''Sprinkhanen.''' Een sprinkhanenplaag is een van de tien plagen die Egypte eertijds troffen.
[[Bestand:Rocky Mountain locust.jpg|geen|miniatuur|629x629px465x465px|Sprinkhanen zijn er in grote diversiteit. Dit is een Rocky Mountain sprinkhaan.]]
 
'''Zoals de schorpioenen van de aarde macht hebben.''' De schorpioenen kunnen pijnlijke steken toebrengen. De pijniging die de sprinkhanen kunnen aanbrengen is "als de pijniging van een schorpioen" (vers 5).<blockquote>''Opb 9:5 En hun werd gegeven dat zij hen niet zouden doden, maar dat zij hen vijf maanden zouden pijnigen; en hun pijniging was als de pijniging van een schorpioen wanneer hij een mens steekt. (TELOS)''</blockquote>
 
== 4 ==
=== Opb. 9:4. Beperking van hun macht ===
Opb 9:4 En hun werd gezegd dat zij geen schade mochten toebrengen aan het gras van de aarde, noch aan enig groen, noch aan enige boom, behalve aan de mensen die het zegel van God niet aan hun voorhoofden hebben. (TELOS)
In dit vers en het volgende wordt de macht van de sprinkhanen beperkt tot de mensen en ook die werking op mensen wordt beperkt (vers 5).
 
'''Geen schade mochten toebrengen aan het gras van de aarde, noch aan enig groen, noch aan enige boom'''. Sprinkhanen vreten gewassen op. Deze sprinkhanen mogen dat niet doen. Bij de eerste bazuin is het derde deel van de aarde verbrand en al het groene gras, Opb. 8:7. De gewassen moeten nu gespaard worden. De vier windengelen mochten (door stormwind) geen schade toebrengen aan de bomen (7:3).
 
'''Behalve aan de mensen die'''. In Opb. 7:2 heeft een engel, die van de opgang van de zon komt, het zegel van de levende God. Met dit zegel worden de 144.000 duizend Israëlieten verzegeld aan hun voorhoofden. Misschien zijn ook de overige bekeerlingen (7:9v) desgelijks verzegeld. De mensen die het zegel van God niet niet aan hun voorhoofden hebben, zijn kennelijk de overige mensen.
 
=== Opb. 9:5. Hun pijniging ===
Opb 9:5 En hun werd gegeven dat zij hen niet zouden doden, maar dat zij hen vijf maanden zouden pijnigen; en hun pijniging was als de pijniging van een schorpioen wanneer hij een mens steekt. (TELOSTelos)
Beperking van de werking op de mensen: 1) beperking van de schade: geen dodelijk gevolg; 2) beperking van de duur: vijf maanden.
 
Regel 41 ⟶ 43:
'''Als de pijniging van een schorpioen.''' De sprinkhanen was "macht gegeven zoals de schorpioenen van de aarde macht hebben" (vers 3)
 
=== Opb. 9:6. Doodswens ===
Opb 9:6 En in die dagen zullen de mensen de dood zoeken en hem geenszins vinden; en zij zullen begeren te sterven en de dood vlucht van hen weg. (Telos)
'''In die dagen.''' Vijf maanden lang (vers 5) worden de mensen gepijnigd. Hun wanhoop stijgt ten top, ze zoeken tevergeefs de dood.
 
Regel 49 ⟶ 51:
''1Pe 3:10  ‘Want laat hij die het leven wil liefhebben en goede dagen zien, zijn tong van kwaad weerhouden en zijn lippen van het spreken van bedrog;'' (Telos)
 
== 7 ==
=== Opb. 9:7-10. Uiterlijk van de sprinkhanen ===
Opb 9:7 En de gedaanten van de sprinkhanen waren aan paarden gelijk, toegerust tot de oorlog; en op hun koppen was zoiets als kronen, aan goud gelijk, en hun gezichten waren als gezichten van mensen, (Telos)
'''Beschrijving.''' De beschrijving in 7v. heeft deze orde: eerst algehele uiterlijk; dan van voren naar achteren: koppen, harnassen, vleugels, staarten.
en op hun koppen was zoiets als kronen, aan goud gelijk,
en hun gezichten waren als gezichten van mensen,
Opb 9:8 en zij hadden haar als vrouwenhaar,
en hun tanden waren als die van leeuwen,
Opb 9:9 en zij hadden harnassen als ijzeren harnassen,
en het gedruis van hun vleugels was als gedruis van wagens met vele paarden, die ten oorlog trekken;
Opb 9:10 en zij hadden staarten, aan schorpioenen gelijk, en angels, en hun macht was in hun staarten om de mensen schade toe te brengen, vijf maanden lang.
'''Beschrijving.''' De beschrijving heeft deze orde: eerst algehele uiterlijk; dan van voren naar achteren: koppen, harnassen, vleugels, staarten.
 
'''Toegerust tot de oorlog''' (vers 7). Blijkt uit de harnassen (vers 9).
 
'''KoppenHun koppen.''' (vers 7). Worden beschreven in 7-8: kronen, menselijk, vrouwenhaar, tanden.
 
'''Hun gezichten waren als gezichten van mensen.''' Zijn het mensen? Of verstandelijke wezens als demonen? Of met kunstmatige intelligentie uitgeruste apparaten of insecten?
'''Vijf maanden''' (vers 10). Ook genoemd in vers 5.
 
== 8-10 ==
Opb 9:8 en zij hadden haar als vrouwenhaar, en hun tanden waren als die van leeuwen,
Opb 9:9 en zij hadden harnassen als ijzeren harnassen, en het gedruis van hun vleugels was als gedruis van wagens met vele paarden, die ten oorlog trekken;
Opb 9:10 en zij hadden staarten, aan schorpioenen gelijk, en angels, en hun macht was in hun staarten om de mensen schade toe te brengen, vijf maanden lang.
'''Vijf maanden''' (vers 10). Ook genoemd in vers 5.
 
'''Macht''' (vers 10). Vers 3: "... hun werd macht gegeven zoals de schorpioenen van de aarde macht hebben".
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.