Naar inhoud springen

Openbaring 9: verschil tussen versies

2.289 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 113:
 
''Ge 15:18 Op die dag sloot de HEERE een verbond met Abram, en zei: Aan uw nageslacht heb Ik dit land gegeven, van de rivier van Egypte af tot aan de grote rivier, de rivier de Eufraat: (HSV)''
 
In de dagen van Johannes was de Eufraat ongeveer de westelijke grens van het rijk der [[Parthen]]. De Parthen waren een door de Romeinen gevreesd nomadisch ruitervolk.
 
== 15 ==
Regel 126 ⟶ 128:
'''Twintigduizend tienduizendtallen.''' 20.000 x 10.000 = 200.000.000 = 200 miljoen ruiters.
 
Verklaringen zijn: 1. demonische horde van 200 miljoen boze geesten; 2. menselijk leger van 200 miljoen soldaten.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=mrmUQrWNJ_4 An Army Of 200 Million - Mark Hitchcock - Truth To Go.] Youtube.com: 100huntley, 22 juni 2010. Duur: 4 min. 12 sec. Mark Hitchcock beschrijft beide verklaringen en steunt de demonologische. </ref>
 
<u>Legers van demonen?</u> Voor de uitleg dat het om demonen gaat pleit: 1. er zijn in de wereld lang geen 200 miljoen paarden. 2. Al de staande legers van mensen in de wereld vormen geen 200 miljoen.
 
<u>Legers van mensen?</u> Als de tweede verklaring juist is, dan schijnt het toe dat de vier gevallen engelen de mensen uit Azië ophitsen tot bloedige oorlogen. Een ruiterij van 200 miljoen is nog niet eerder op de been gebracht in de geschiedenis. De wereldbevolking ten tijde van Johannes telde 200 tot 250 miljoen mensen. De [[Parthen]], een door de Romeinen gevreesd ruitervolk ten oosten van de Eufraat, konden niet zo'n horde formeren. De vroegere Turken en Tartaren pleegden met enige honderduizenden te velde te komen<ref>Aldus de Kanttekenaar bij de Statenvertaling</ref>. Al de ''staande'' legers in de wereld samen vormen geen 200 miljoen.
 
De voormalige leider van China Mao Tse Tung pochte in de jaren ’60 dat hij een leger van 200 miljoen op de been kon brengen. Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst<ref>The 1999 Fact Book.</ref> had China in 1999 198 miljoen mensen die in het leger kunnen dienen (leeftijd 15-49). Dat getal oversteeg de 200 miljoen in het jaar 2000<ref>Bron: <nowiki>http://bethelapostolicgreensburg.com/Jesusreturns.html</nowiki>. Deze pagina bestaat 10 aug. 2022 niet meer op dat adres. </ref>.
 
== 17 ==
Opb 9:17 En aldus zag ik in het gezicht de paarden en hen die erop zaten: zij hadden vuurrode, hyacinthkleurige en zwavelkleurige harnassen, en de koppen van de paarden waren als leeuwekoppen, en uit hun monden kwam vuur, rook en zwavel. (CP<ref>Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Telos-vertaling. </ref>)
'''De paarden en hen die erop zaten.''' Wat de paarden zijn is onduidelijk. Gaat het om andere militaire voertuigen dan strijdrossen? Staan de paarden symbolisch voor mensen beheerst (bereden) door demonen? Vgl. het beest uit de zee (dat een rijk én een mens voorstelt) met op zijn rug een vrouw.
De drie kleuren komen overeen met de drie plagen van vuur, rook en zwavel.
 
<u>Kleuren</u>. De drie kleuren komen overeen met de drie plagen van vuur, rook en zwavel.
 
'''Hyancinthkleurige'''. Andere vertalingen hebben "hemelsblauwe" (SV), "blauwe" (NBG51), "grijsblauwe" (Willibrord '78 en '95), "violet" (NBV2004), "paars" (Canis), "paarse" (NaB), "rookkleurige" (HSV), "donkerrode" (Telos, Leidsche vertaling). Het Griekse woord is υακινθινος huakinthinos, en betekent letterlijk: hyacinth, met de kleur van hyacinth<ref name=":0">''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>. De vertaling van Palm heeft "hyacinthkleurige". De Engelse King James vertaling heeft "jacinth".
Regel 145 ⟶ 155:
'''Derde deel''' '''van de mensen gedood'''. Dit aantal wordt ook genoemd in vs. 15. Bij de eerste bazuin werd een derde deel van de aarde van de bomen verbrand (8:7). Bij de tweede bazuin werd een derde deel van de zee bloed, een derde deel van de zeedieren sterft en een derde deel van de schepen verging (8:8). Bij derde bazuin wordt een derde deel van de rivieren getroffen en een derde deel van de wateren wordt bitter (8:10-11). Bij de vierde bazuin werd een derde deel van de hemellichamen verduisterd. De leefomgeving van de mens wordt bij de eerste drie bazuinen aangetast. Bij de vijfde en de zesde bazijn worden de mensen zelf aangetast. Bij de vijfde bazuin worden zij gepijnigd en zoeken vergeefs de dood. Bij de zesde bazuin worden zij door demonen bezocht, vier verderfengelen, die een derde deel van de mensheid zullen doden.
 
'''Gedood, door het vuur, de rook en de zwavel'''. De vier demonen bedienen kennelijk zich van een enorm grote ruiterij, welke die dodelijke plagen van vuur, rook en zwavel teweegbrengt.
 
Er is op gewezen dat deze verschijnselen een opmerkelijke overeenkomst vertonen met die van een kernoorlog. Hal Lindsey<ref>Hal Lindsey, ''De Planeet die aarde heette (''oorspr. ''The Late, Great Planet Earth'', 1970).</ref> meent dat dit een nauwkeurige eerste-eeuwse beschrijving is van een moderne kernoorlog.
 
<u>De rook.</u> Kan misschien ook luchtvervuiling inhouden.
 
<u>De zwavel.</u> Kan misschien ook het smelten van stukken aardkorst inhouden.
 
== 19 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.