Naar inhoud springen

Pro Life Zorgverzekeringen: verschil tussen versies

k
Regel 83:
'''2022.''' Pro Life besluit, mede onder druk van de politiek, maatschappelijke organisaties en (collectieve) cliënten van Zilveren Kruis/Achmea, ook abortus, euthanasie, standaard ivf-behandelingen en transgenderzorg te gaan vergoeden vanaf 2023. Op dat ogenblik heeft de zorgverzekeraar 120.000 verzekerden<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=CaPCCmZ-1BI Uitgelicht! 6 september 2022 - Jos Leijenhorst (Pro Life) over het loslaten van de schone basispolis]. Youtube.com: Family7, 7 sept. 2022. Duur: 10 min. 29 sec. </ref>. Abortus was indertijd de hoofdreden om Pro Life Zorgverzekering op te richten.
 
In een brief dd. 5 september aan de verzekerden schrijft de directeur: ''"Vanaf 1 januari 2023 nemen we alle zorg op die de basisverzekering standaard biedt. Dit betekent dat ook abortus. euthanasie. standaard IVF en transgenderzorg opgenomen worden. Waarom we dit veranderen? Niet omdat we hier anders over zijn gaan denken. Wel omdat we merken dat uitsluitingen voor vergoedingen steeds vaker een drempel vormen om in gesprek te gaan. Bij onomkeerbare beslissingen willen we juist naast mensen staan. Hen vertellen over andere keuzes, als die er zijn. Denk aan IVF—behandeling waarbij er geen embryo‘s overblijven, christelijke psychische hulp en zorg rondom het levenseinde. Zo helpen we mensen om, passend bij hun geloof. keuzes te maken.''"
 
De voorzitter van de Adviesraad schreef over het opheffen van uitsluitingen (van vergoedingen voor abortus e.d.): "''Het besluit komt niet voort uit een inhoudelijke positieverandering bij Pro Life en ook zeker niet bij de Adviesraad. Integendeel, de Adviesraad heeft in het hele traject, ook in overleg met vertegenwoordigers van Zilveren Kruis (ZK) en Achmea, consequent naar voren gebracht dat hij tegen de nu vastgestelde polisaanpassing is en dit besluit dus ernstig betreurt. Het besluit is genomen op het niveau van de moedermaatschappij Achmea, omdat daar de bevoegdheid hiertoe ligt.''"<ref name=":1">[https://www.rd.nl/artikel/989845-besluit-rond-pro-life-raakt-democratische-rechtsstaat Besluit rond Pro Life raakt democratische rechtsstaat], RD.nl, 9 sept. 2022.</ref> En: "''ZK/Achmea is tot de conclusie gekomen dat in het huidige maatschappelijke klimaat een basisverzekering in de zorg waarin bepaalde verrichtingen niet worden vergoed niet is te handhaven.''"<ref name=":1" /> Er is echter geen sprake van een ''afgedwongen'' koerswijziging bij Pro Life. De christelijke zorgverzekeraar heeft, alles overwegende in een langdurig proces, zelf voor de wijziging gekozen.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.