Naar inhoud springen

Gomer (inhoudsmaat): verschil tussen versies

40 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
De '''gomer''' is een Hebreeuwse en Oudtestamentische maateenheid die overeenkomt met ongeveer 2,2 liter. De gomer is een inhoudsmaat voor droge stoffen als bijvoorbeeld koren.
 
'''Woord.''' Het Hebreeuwse woord is עמר, ''<u>o</u>mer.'' Het [[strongnummer]] is H6016. Het kan betekenen 1. gomer of 2. schoof, garve<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce. </ref>. Het woord komt 14x voor in het Oude Testament. In de Statenvertaling is het 6x vertaald door 'gomer' en 8x door 'garf'. De NBG51-vertaling heeft 6x 'gomer', 4x 'garve', 3x 'schoof' en 1x (in samenstelling met een ander woord) 'eerstelingsgarven'. Synoniem: [[issaron]] (= "tiende").
 
'''Hoeveelheid.''' De droge maat gomer is een tiende deel van een [[efa]]. <blockquote>''Ex 16:36  Een gomer nu is het tiende [deel] van een efa.'' (SV)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.