Naar inhoud springen

Hoererij: verschil tussen versies

656 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 14:
 
== Figuurlijke zin ==
In figuurlijke zin bekent 'hoererij': afgoderij of zich verbinden met andere machten dan God. In het Oude Testament wordt dikwijls afgoderij aangeduid als hoererij met afgoden. 'Nahoereren' (Statenvertaling) is ontuchtig of overspelig achterna lopen van afgoden, deze als in hoererij achteraan gaan.
In figuurlijke zin bekent 'hoererij': afgoderij of zich verbinden met andere machten dan God. In het Oude Testament wordt dikwijls afgoderij aangeduid als hoererij met afgoden. Het meervoud 'hoererijen' slaat op afgodische handelingen. <blockquote>''2Kon 9:22  Het gebeurde nu, toen Joram Jehu zag, dat hij zei: Is het vrede, Jehu? Maar hij zei: Wat vrede, zolang de hoererijen van uw moeder Izebel en haar toverijen zo talrijk zijn?'' (HSV)</blockquote>Israël had bij de uittocht uit Egypte niet de afgoderij achtergelaten.<blockquote>''Eze 23:27  Zo zal Ik uw schandelijkheid van u doen ophouden, mitsgaders uw <u>hoererij</u>, [gebracht] uit Egypteland; en gij zult uw ogen naar hen niet opheffen, en aan Egypte niet meer gedenken. (SV)''</blockquote>In de gemeente te Thyatira was een valse profetes die, in figuurlijke zin, hoererij pleegde en verleidde tot hoererij. <blockquote>''Opb 2:20  Maar Ik heb tegen u, dat u de vrouw Izebel, die zich een profetes noemt, laat begaan; en zij leert en misleidt mijn slaven om te hoereren en afgodenoffers te eten. Opb 2:21  En Ik heb haar tijd gegeven om zich te bekeren en zij wil zich niet bekeren van haar hoererij.'' (Telos)</blockquote>Ondanks de oordelen die de aarde in de toekomst zullen treffen, bekeren veel mensen zich niet van hun hoererij. <blockquote>''Opb 9:21  en zij bekeerden zich niet van hun moorden, noch van hun toverijen, noch van hun hoererij, noch van hun diefstallen. (Telos)''</blockquote>'''Babylon.''' In het laatste Bijbelboek wordt ons een rijke en invloedrijke hoer geschilderd, die de aarde heeft verdorven met haar hoererij (Opb. 19:2). <blockquote>''Opb 17:2  met wie de koningen van de aarde gehoereerd hebben, en zij die de aarde bewonen zijn dronken geworden van de wijn van haar hoererij. (...) Opb 17:4  En de vrouw was bekleed met purper en scharlaken en versierd met goud en edelgesteente en parels, en had een gouden drinkbeker in haar hand, vol gruwelen en de onreinheden van haar <u>hoererij</u>. Opb 17:5  En op haar voorhoofd was een naam geschreven: Verborgenheid, het grote Babylon, de moeder van de hoeren en van de gruwelen van de aarde.'' (Telos)</blockquote>Zij zal ten val worden gebracht. <blockquote>''Opb 14:8  En een andere, een tweede engel volgde en zei: Gevallen, gevallen is het grote Babylon, dat van de wijn van de grimmigheid van haar hoererij alle naties heeft laten drinken.'' (Telos)
 
In figuurlijke zin bekent 'hoererij': afgoderij of zich verbinden met andere machten dan God. In het Oude Testament wordt dikwijls afgoderij aangeduid als hoererij met afgoden. Het meervoud 'hoererijen' slaat op afgodische handelingen. <blockquote>''2Kon 9:22  Het gebeurde nu, toen Joram Jehu zag, dat hij zei: Is het vrede, Jehu? Maar hij zei: Wat vrede, zolang de hoererijen van uw moeder Izebel en haar toverijen zo talrijk zijn?'' (HSV)</blockquote>Israël had bij de uittocht uit Egypte niet de afgoderij achtergelaten. Ook tijdens de woestijntocht waren er die offerden aan afgoden en daarmee aan demonen.<blockquote>''Le 17:7  En zij zullen ook niet meer hun slachtofferen den duivelen, welke zij nahoereren, offeren; dat zal hun een eeuwige inzetting zijn voor hun geslachten.'' (SV)</blockquote>Dat vers in de Herziene Statenvertaling: <blockquote>''Le 17:7  Zij mogen hun offers niet meer aan de demonen brengen, waar zij als in hoererij achter aangaan. Dit is voor hen een eeuwige verordening, [al] hun generaties door.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Eze 23:27  Zo zal Ik uw schandelijkheid van u doen ophouden, mitsgaders uw <u>hoererij</u>, [gebracht] uit Egypteland; en gij zult uw ogen naar hen niet opheffen, en aan Egypte niet meer gedenken. (SV)''</blockquote>In de gemeente te Thyatira was een valse profetes die, in figuurlijke zin, hoererij pleegde en verleidde tot hoererij. <blockquote>''Opb 2:20  Maar Ik heb tegen u, dat u de vrouw Izebel, die zich een profetes noemt, laat begaan; en zij leert en misleidt mijn slaven om te hoereren en afgodenoffers te eten. Opb 2:21  En Ik heb haar tijd gegeven om zich te bekeren en zij wil zich niet bekeren van haar hoererij.'' (Telos)</blockquote>Ondanks de oordelen die de aarde in de toekomst zullen treffen, bekeren veel mensen zich niet van hun hoererij. <blockquote>''Opb 9:21  en zij bekeerden zich niet van hun moorden, noch van hun toverijen, noch van hun hoererij, noch van hun diefstallen. (Telos)''</blockquote>'''Babylon.''' In het laatste Bijbelboek wordt ons een rijke en invloedrijke hoer geschilderd, die de aarde heeft verdorven met haar hoererij (Opb. 19:2). <blockquote>''Opb 17:2  met wie de koningen van de aarde gehoereerd hebben, en zij die de aarde bewonen zijn dronken geworden van de wijn van haar hoererij. (...) Opb 17:4  En de vrouw was bekleed met purper en scharlaken en versierd met goud en edelgesteente en parels, en had een gouden drinkbeker in haar hand, vol gruwelen en de onreinheden van haar <u>hoererij</u>. Opb 17:5  En op haar voorhoofd was een naam geschreven: Verborgenheid, het grote Babylon, de moeder van de hoeren en van de gruwelen van de aarde.'' (Telos)</blockquote>Zij zal ten val worden gebracht. <blockquote>''Opb 14:8  En een andere, een tweede engel volgde en zei: Gevallen, gevallen is het grote Babylon, dat van de wijn van de grimmigheid van haar hoererij alle naties heeft laten drinken.'' (Telos)
 
''Opb 18:3  Want van de wijn van de grimmigheid van haar hoererij hebben alle naties gedronken en de koningen van de aarde hebben met haar gehoereerd en de kooplieden van de aarde zijn rijk geworden door de macht van haar weelde.'' (Telos)
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.