Naar inhoud springen

Hoererij: verschil tussen versies

21 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
k
 
Regel 14:
 
== Figuurlijke zin ==
In figuurlijke zin bekent 'hoererij': afgoderij of zich verbinden met andere machten dan God. In het Oude Testament wordt dikwijls afgoderij aangeduid als hoererij met afgoden. '[[Nahoereren]]' (Statenvertaling) is ontuchtig of overspelig achterna lopen van afgoden, deze als in hoererij achteraan gaan.
 
Het meervoud 'hoererijen' slaat op afgodische handelingen. <blockquote>''2Kon 9:22  Het gebeurde nu, toen Joram Jehu zag, dat hij zei: Is het vrede, Jehu? Maar hij zei: Wat vrede, zolang de hoererijen van uw moeder Izebel en haar toverijen zo talrijk zijn?'' (HSV)</blockquote>Israël had bij de uittocht uit Egypte niet de afgoderij achtergelaten. Ook tijdens de woestijntocht waren er die offerden aan afgoden en daarmee aan demonen.<blockquote>''Le 17:7  En zij zullen ook niet meer hun slachtofferen den duivelen, welke zij nahoereren, offeren; dat zal hun een eeuwige inzetting zijn voor hun geslachten.'' (SV)</blockquote>Dat vers in de Herziene Statenvertaling: <blockquote>''Le 17:7  Zij mogen hun offers niet meer aan de demonen brengen, waar zij als in hoererij achter aangaan. Dit is voor hen een eeuwige verordening, [al] hun generaties door.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Eze 23:27  Zo zal Ik uw schandelijkheid van u doen ophouden, mitsgaders uw <u>hoererij</u>, [gebracht] uit Egypteland; en gij zult uw ogen naar hen niet opheffen, en aan Egypte niet meer gedenken. (SV)''</blockquote>In de gemeente te Thyatira was een valse profetes die, in figuurlijke zin, hoererij pleegde en verleidde tot hoererij. <blockquote>''Opb 2:20  Maar Ik heb tegen u, dat u de vrouw Izebel, die zich een profetes noemt, laat begaan; en zij leert en misleidt mijn slaven om te hoereren en afgodenoffers te eten. Opb 2:21  En Ik heb haar tijd gegeven om zich te bekeren en zij wil zich niet bekeren van haar hoererij.'' (Telos)</blockquote>Ondanks de oordelen die de aarde in de toekomst zullen treffen, bekeren veel mensen zich niet van hun hoererij. <blockquote>''Opb 9:21  en zij bekeerden zich niet van hun moorden, noch van hun toverijen, noch van hun hoererij, noch van hun diefstallen. (Telos)''</blockquote>'''Babylon.''' In het laatste Bijbelboek wordt ons een rijke en invloedrijke hoer geschilderd, die de aarde heeft verdorven met haar hoererij (Opb. 19:2). <blockquote>''Opb 17:2  met wie de koningen van de aarde gehoereerd hebben, en zij die de aarde bewonen zijn dronken geworden van de wijn van haar hoererij. (...) Opb 17:4  En de vrouw was bekleed met purper en scharlaken en versierd met goud en edelgesteente en parels, en had een gouden drinkbeker in haar hand, vol gruwelen en de onreinheden van haar <u>hoererij</u>. Opb 17:5  En op haar voorhoofd was een naam geschreven: Verborgenheid, het grote Babylon, de moeder van de hoeren en van de gruwelen van de aarde.'' (Telos)</blockquote>Zij zal ten val worden gebracht. <blockquote>''Opb 14:8  En een andere, een tweede engel volgde en zei: Gevallen, gevallen is het grote Babylon, dat van de wijn van de grimmigheid van haar hoererij alle naties heeft laten drinken.'' (Telos)
Regel 23:
 
== Zie ook ==
[[Nahoereren]] | [[Ontucht]]
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.