Naar inhoud springen

Ontucht: verschil tussen versies

413 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 4:
# Ongeoorloofde seks: “ontucht met minderjarigen”
 
Bekende vormen van ontucht zijn verkrachting, hoererij en overspel. “Huizen van ontucht” is een benaming voor bordelen. Een prostitué heeft van ontucht haar beroep gemaakt. “Onnatuurlijke ontucht” of "tegennatuurlijke ontucht" zijn uitdrukkingen die verwijzen naar seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht (homoseks, sodomie) en geslachtsverkeer van een mens met een dier. Tegennatuurlijke ontucht worden verboden in Lev. 18:<blockquote>''Le 18:22  Gij moogt niet bij een man liggen als bij een vrouw, dit is een gruweldaad.'' ''Le 18:23  Gij moogt geen enkel dier misbruiken; daardoor bezoedelt ge u. Ook zal geen vrouw zich door een dier laten schenden; dit is tegennatuurlijke ontucht.'' (Canis)</blockquote>Ontucht is seksueel contact dat '''ongeoorloofd is, bijvoorbeeld volgens de heersende moraal''' ongeoorloofdvan iseen volk. De wet van een democratische staat en de morele mening van de meerderheid van de burgers kunnen echter in de loop van de tijd veranderen. Wet en volksmening beïnvloeden elkaar. Wat vroeger door een volk of door de wetgever voor ontucht werd gehouden, kan in later tijden worden aanvaard. Een voorbeeld is homoseksuele contacten tussen meerderjarigen. Een christen, die behalve burger van een aardse staat tevens een burgerschap in de hemelen heeft en tot Gods volk behoort, heeft vooral te maken met de seksuele moraal van de Bijbel, het Woord van de Hemelse vader en Wetgever. Onder Gods volk kan dan ook een andere seksuele moraal heersen dan onder 'hen die buiten zijn'. Zo hadden de eerste christenen een (deels) andere seksuele moraal dan de omringende Romeinse cultuur.
Bekende vormen van ontucht zijn verkrachting, hoererij en overspel. “Huizen van ontucht” is een benaming voor bordelen. Een prostitué heeft van ontucht haar beroep gemaakt. “Onnatuurlijke ontucht,” een uitdrukking die vroeger gebruikt werd, verwijst naar seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht (homoseks, sodomie).
 
Ontucht is seksueel contact dat '''volgens de heersende moraal''' ongeoorloofd is. De wet van een democratische staat en de morele mening van de meerderheid van de burgers kunnen echter in de loop van de tijd veranderen. Wet en volksmening beïnvloeden elkaar. Wat vroeger door een volk of door de wetgever voor ontucht werd gehouden, kan in later tijden worden aanvaard. Een voorbeeld is homoseksuele contacten tussen meerderjarigen. Een christen, die behalve burger van een aardse staat tevens een burgerschap in de hemelen heeft en tot Gods volk behoort, heeft vooral te maken met de seksuele moraal van de Bijbel, het Woord van de Hemelse vader en Wetgever. Onder Gods volk kan dan ook een andere seksuele moraal heersen dan onder 'hen die buiten zijn'. Zo hadden de eerste christenen een (deels) andere seksuele moraal dan de omringende Romeinse cultuur.
 
Uit de gelijkenis van Ohola en Oholiba (Ezech. 23), die het figuurlijk ontuchtige Samaria en Jeruzalem voorstellen, blijkt dat seksueel contact vóór het huwelijk schandelijk is. De beide zusters hadden al seksuele omgang met minnaars voordat God ze tot zijn vrouwen nam. Israël (tienstammenrijk) en Juda (tweestammenrijk) pleegden ontucht ('hoereerden') met de Egyptenaren voordat ze in een verbondsverhouding met Jahweh traden.
Regel 46 ⟶ 44:
(Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht van 19 juli 2004).
 
== BronnenBron ==
Gerard Kramer, ‘Hoererij en overspel’, in: ''Rechtstreeks'', jaargang 2, nr. 10, oktober 2005. [http://www.oudesporen.nl/Blad/Rechtstreeks2005.pdf Bronbestand] (pdf) op OudeSporen.nl. Tekst hieruit is, onder toestemming van de auteur, gebruikt bij de opzet van dit lemma in september 2010.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.