Naar inhoud springen

Reus: verschil tussen versies

2.681 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
In de Bijbel is het woord ''reuzen'' gewoonlijk de vertaling van de naam ''Refaïm.'' Behalve van deze Refaïm of [[Refaïeten]] en Enakskinderen of [[Enakieten]], wier nakomelingen nog in Davids tijd bestonden, spreekt de Heilige Schrift van een tot de oertijd behorend reuzen- en heldengeslacht, de [[Nephilim]], "de zonen Gods", dat zijn de engelen die tegen Gods wil huwden met de dochters der mensen en die, had God het niet verhinderd, waren blijven voortbestaan (Gen. 6: 4). Hoewel tot uitsterven gedoemd en niettegenstaande de zondvloed was tussengetreden, worden de Enakskinderen nog door de verspieders in Kanaän (te Hebron) aangetroffen en worden, als verwant aan het geslacht der Nephilim, vermeld in Num. 13: 33. Uit deze plaats blijkt tevens, dat er een genealogisch verband bestond tussen de reuzen van de oertijd en de reusachtige oerbevolking van Kanaän.
 
== Wapenrusting ==
Volgens de hypothese van de Amerikaanse onderzoeker L.A. Marzulli zijn de langwerpige schedels die in Peru zijn gevonden van langhalzige reuzen geweest en wijst hun DNA op de oorsprong in de Midden-Oosten<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=ukMg16m95Ac L.A. Marzulli: The DNA Results.] Youtube.com: Prophecy Watchers, 15 feb. 2018. Duur: 28 min. 30 sec. </ref>.
Het spreekt vanzelf dat de wapens van reuzen groter waren dan die van gewone mensen. ''[[Jisbibenob]]'', ook geschreven ''Isbi Benob,'' was een Filistijnse reus, een [[Refaïeten|Refaïet]], die, gewapend met een zware speer, de strijd aanging met koning [[David]]. <blockquote>''2Sa 21:15 De Filistijnen waren opnieuw in oorlog met Israël. David trok eropuit en zijn manschappen met hem. Zij streden tegen de Filistijnen, en David was uitgeput. 2Sa 21:16 En <u>Isbi Benob</u>, die een van de kinderen van Rafa was-het gewicht van zijn speer was driehonderd sikkel brons, en hij had een nieuw zwaard aan zijn gordel-dacht David neer te kunnen slaan. 2Sa 21:17 Maar Abisaï, de zoon van Zeruja, hielp hem, sloeg de Filistijn neer en doodde hem. Toen bezwoeren de mannen van David hem: U moet niet meer met ons ten strijde trekken, opdat u de lamp van Israël niet uitdooft. (HSV)''</blockquote>Het gewicht van zijn spies, d.i. de spits aan zijn speer<ref name=":0">Karl August Dächsel; F P L C van Lingen; H van Griethuijsen, Antz. et al, ''Bijbel, of De geheele Heilige Schrift, bevattende al de kanonieke boeken van het Oude'' en Nieuwe Testament (volgens de Staten-overzetting) (Kampen: Bos, 1893-1901), commentaar op 2 Sam. 21:16.</ref> was 300 koperen [[sikkel]]. Een sikkel woog 10 tot 13 gram. Zijn koperen speerpunt woog dus 3 tot 3,9 kg. Want 300 x 10 = 3000 gram = 3 kg en 300 x 13 = 3900 gram = 3,9 kg. Hierdoor kan men zich een voorstelling maken van zijn reusachtige lichaamsbouw en van het gevaar, waarin David tegenover hem verkeerde.
 
== Archeologische vondsten ==
'''Speerpunten.''' In 1962 zijn in Israël zeer grote speerpunten uit de oudheid gevonden. Ze doen denken aan een passage als 2 Sam. 21:16. <blockquote>''2Sa 21:16  En Isbi Benob, die van de kinderen van Rafa was, en het gewicht zijner spies driehonderd gewicht kopers, en hij was aangegord met een nieuw [zwaard]; deze dacht David te slaan.'' (SV)</blockquote>De grote speerpunten vertonen duidelijke gebruikssporen. De mening dat het om louter decoratieve speerpunten zou gaan, is daardoor onwaarschijnlijk. De vondst past bij en bevestigt de Bijbelse getuigenissen aangaande reuzen.<ref name=":1">[http://www.viewpure.com/dlUJxNFyRBM?start=0&end=0 Archaeological Evidence for Giants in the Bible]? Youtube.com: Expedition Bible, 2022. Duur: 12 min. 58 sec. Archeoloog Joël Kramer bespreekt de gevonden grote speerpunten en pantserschubben.</ref>
 
'''Pantserschubben.''' In Israël zijn pantserschubben gevonden die wijzen op een grote lichaamsbouw van de drager van het pantser. <ref name=":1" />
 
'''Schedels.''' In het Zuid-Amerikaanse land Peru zijn langwerpige schedels gevonden. Volgens de hypothese van de Amerikaanse onderzoeker L.A. Marzulli zijn de langwerpige schedels die in Peru zijn gevondenze van langhalzige reuzen geweest en wijst hun DNA op de oorsprong in de Midden-Oosten<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=ukMg16m95Ac L.A. Marzulli: The DNA Results.] Youtube.com: Prophecy Watchers, 15 feb. 2018. Duur: 28 min. 30 sec. </ref>.
 
== Zie ook ==
 
[[Nephilim]] | [[Enakieten]] |[[Emieten]]
* [[Nephilim]]
* [[Enakieten]]
* [[Emieten]]
* [[Goliath]]
* [[Jisbibenob]]
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.