Naar inhoud springen

Nebo: verschil tussen versies

1.661 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Nebo''' (= 'profeet') is in de [[Bijbel]] de naam van een afgod, een berg, twee steden en een Israëliet.
 
'''Naam.''' De naam Nebo betekent "profeet"<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.</ref> of "spreker"<ref name=":0">Volgens Roger Liebi, ''Das Buch Daniël'', [https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R000.01-2013-06-01-Dan_-Skript-Auslegung-Einfuehrung-Daniel-Folge-1-K1-3-.pdf hoofdstukken 1 t/m 3] (juni 2013). Transcript van een toespraak.</ref>. Het [[strongnummer]] is H5015. De naam komt 13x voor in het [[Oude Testament]]. De naam verwijst naar:
# '''Afgod.''' Een afgod der Chaldeeërs en Babyloniërs, die waakt over onderwijs en letteren; vergelijkbaar met de Egyptische god Thoth, de Griekse god Hermes, de Romeinse god Mercurius. Wellicht werd Nebo op de top van de berg Nebo en in de Moabietische stad van deze naam vereerd. Onderscheidene Babylonische persoonsnamen, als Nabopolassar, Nebukadnezar en andere zijn uit de woorden Nebo, Nabo of Nebu samengesteld;
# '''Berg.''' Een berg, die ten tijde van Mozes in het land van Moab lag, noordoostelijk van de Dode of Zoutzee tegenover Jericho. Hij behoorde tot het gebergte Abarim en vormde de spits van de Piega. Hier stierf Mozes;
# '''Stad in Ruben.''' Een Moabitische stad, aan Ruben toegewezen. Na Israëls wegvoering in ballingschap werd zij door haar oorspronkelijke bewoners heroverd;
# '''Stad in Juda/Benjamin.''' Israël. een stad in Juda (of misschien Benjamin), ter onderscheiding van Nebo in Ruben, in Neh. 7:33 "het andere Nebo" genoemd. Hier kwamen enkele Hebreeuwse families, die waren teruggekeerd uit Babylon met Zerubbabel, oorspronkelijk vandaan.
# '''Man.''' Een van de Israëlieten die vreemde vrouwen genomen hadden.
<br>
[[Bestand:Mount Nebo BW 6.JPG|gecentreerd|miniatuur|1138x1138px|De berg Nebo gezien vanuit het oosten op een afstand van 1,4 km.]]
 
== BronAfgod ==
Nebo was een afgod der [[Chaldeeën]] en [[Babylonië|Babyloniërs]]. Hij is de zoon van de hoofdgod Mardoek (Marduk). De naam Nebo of Naboe, d.i. 'Spreker', wijst erop dat hij een god is die zich openbaart<ref name=":0" />. Nebukadnezar, die naar Nebo genoemd is, moet echter erkennen dat Israëls God de allerhoogste God is, die verborgenheden openbaart. <blockquote>''Da 2:46 Toen viel de koning Nebukadnezar op zijn aangezicht, en aanbad Daniël; en hij zeide, dat men hem [met] spijsoffer en liefelijk reukwerk een drankoffer doen zou. Da 2:47  De koning antwoordde Daniël en zeide: Het is de waarheid, dat ulieder God een God der goden is, en een Heere der koningen, en Die de verborgenheden openbaart, dewijl gij deze verborgenheid hebt kunnen openbaren.'' (SV) </blockquote>Nebo waakt over onderwijs en letteren. Hij is de god der wijsheid<ref name=":0" />. In Dan. 1 en 2 komt de wijsheid echter van de dienstknechten van de ware God. Zijn naam wordt verbonden met het hemellichaam Mercurius.
 
Nebo is ook de god van het vuur<ref name=":0" />. In Dan. 3 worden de vrienden van Daniël echter voor het vuur van de oven, waartoe Nebukadnezar het veroordeelde, gespaard door God.
 
Nebo is ook de god van de schrijfkunst, de uitvinder van het schrift<ref name=":0" />. Het geheimzinnigte schrift aan de wand kon echter niet dan door Daniël worden ontcijferd (Dan. 5:8).
 
Wellicht werd Nebo op de top van de berg Nebo en in de Moabietische stad van deze naam vereerd.
 
Onderscheidene Babylonische persoonsnamen, als Nabopolassar, Nebukadnezar en andere zijn uit de woorden Nebo, Nabo of Nebu samengesteld. In een inschrift (inscriptie) noemt Nebukadnezar zichzelf „lieveling van Naboe“<ref name=":0" />.
 
Nebo is vergelijkbaar met de Egyptische god Thoth, de Griekse god Hermes en de Romeinse god Mercurius.
 
== Berg ==
# '''Berg.''' Een berg, die ten tijde van Mozes in het land van Moab lag, noordoostelijk van de Dode of Zoutzee tegenover Jericho. Hij behoorde tot het gebergte Abarim en vormde de spits van de Piega. Hier stierf Mozes;
[[Bestand:Mount Nebo BW 6.JPG|gecentreerd|miniatuur|1138x1138px943x943px|De berg Nebo gezien vanuit het oosten op een afstand van 1,4 km.]]
 
== Stad in Ruben ==
# '''Stad in Ruben.''' Een Moabitische stad, aan Ruben toegewezen. Na Israëls wegvoering in ballingschap werd zij door haar oorspronkelijke bewoners heroverd;.
 
== Stad in Juda/Benjamin ==
# '''Stad in Juda/Benjamin.''' Israël. eenEen stad in Juda (of misschien Benjamin), ter onderscheiding van Nebo in Ruben, in Neh. 7:33 "het andere Nebo" genoemd. Hier kwamen enkele Hebreeuwse families, die waren teruggekeerd uit Babylon met Zerubbabel, oorspronkelijk vandaan.
 
== Man ==
# '''Man.''' Een van de Israëlieten die vreemde vrouwen genomen hadden.
== Bronnen ==
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling.'' Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Nebo' is op 15 sept. 2016 verwerkt.
 
''Hebreeuws-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.
 
== VoetnootVoetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.