Naar inhoud springen

Nebo: verschil tussen versies

438 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
 
== Afgod ==
Nebo was een afgod der [[Chaldeeën]] en [[Babylonië|Babyloniërs]]. Hij is de zoon van de hoofdgod [[Merodach]] oftwel Mardoek (Marduk). De naam Nebo of Naboe, d.i. 'Spreker', wijst erop dat hij een god is die zich openbaart<ref name=":0" />. Nebukadnezar, die naar Nebo genoemd is, moet echter erkennen dat Israëls God de allerhoogste God is, die verborgenheden openbaart. <blockquote>''Da 2:46 Toen viel de koning Nebukadnezar op zijn aangezicht, en aanbad Daniël; en hij zeide, dat men hem [met] spijsoffer en liefelijk reukwerk een drankoffer doen zou. Da 2:47  De koning antwoordde Daniël en zeide: Het is de waarheid, dat ulieder God een God der goden is, en een Heere der koningen, en Die de verborgenheden openbaart, dewijl gij deze verborgenheid hebt kunnen openbaren.'' (SV) </blockquote>Nebo waakt over onderwijs en letteren. Hij is de god der wijsheid<ref name=":0" />. In Dan. 1 en 2 komt de wijsheid echter van de dienstknechten van de ware God. Zijn naam wordt verbonden met het hemellichaam Mercurius.
 
Nebo is ook de god van het vuur<ref name=":0" />. In Dan. 3 worden de vrienden van Daniël echter voor het vuur van de oven, waartoe Nebukadnezar het veroordeelde, gespaard door God.
Regel 15:
 
Nebo is vergelijkbaar met de Egyptische god Thoth, de Griekse god Hermes en de Romeinse god Mercurius.
 
Jesaja profeteerde: <blockquote>''Jes 46:1 Bel is gekromd, Nebo wordt nedergebogen, hun afgoden zijn geworden voor de dieren en voor de beesten; uw opgeladen pakken zijn een last voor de vermoeide [beesten]. Jes 46:2  Samen zijn zij nedergebogen, zij zijn gekromd, zij hebben den last niet kunnen redden, maar zijzelven zijn in de gevangenis gegaan.'' (SV)</blockquote>Bel is de bijnaam van [[Merodach]] (Mardoek).
 
== Berg ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.