Naar inhoud springen

Nebo: verschil tussen versies

70 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 4:
 
== Afgod ==
Nebo was een afgod der [[Chaldeeën]] en [[Babylonië|Babyloniërs]]. Hij is de zoon van de hoofdgod [[Merodach]] oftwel Mardoek (Marduk). De naam Nebo of Naboe, d.i. 'Spreker', wijst erop dat hij een god is die zich openbaart<ref name=":0" />. Nebukadnezar, die naar Nebo genoemdwas is,gehuwd moet echter erkennen dat Israëls God de allerhoogste Godmet isTashmetoe, die verborgenheden openbaartd.i. <blockquote>''Da 2:46 Toen viel de koning Nebukadnezar op zijn aangezicht, en aanbad Daniël; en hij zeide, dat men hem [met] spijsoffer en liefelijk reukwerk een drankoffer doen zou. Da 2:47  De koning antwoordde Daniël en zeide: Het is de waarheid, dat ulieder God een God der goden is, en een Heere der koningen, en Die de verborgenheden openbaart, dewijl gij deze verborgenheid hebt kunnen openbaren.horen'' (SV) </blockquote>Nebo waakt over onderwijs en letteren. Hij is de god der wijsheid<ref name=":0" />. In Dan. 1 en 2 komt de wijsheid echter van de dienstknechten van de ware God. Zijn naam wordt verbonden met het hemellichaam Mercurius.
 
Nebukadnezar, die naar Nebo genoemd is, moet echter erkennen dat Israëls God de allerhoogste God is, die verborgenheden openbaart. <blockquote>''Da 2:46 Toen viel de koning Nebukadnezar op zijn aangezicht, en aanbad Daniël; en hij zeide, dat men hem [met] spijsoffer en liefelijk reukwerk een drankoffer doen zou. Da 2:47  De koning antwoordde Daniël en zeide: Het is de waarheid, dat ulieder God een God der goden is, en een Heere der koningen, en Die de verborgenheden openbaart, dewijl gij deze verborgenheid hebt kunnen openbaren.'' (SV) </blockquote>Nebo waakt over onderwijs en letteren. Hij is de god der wijsheid<ref name=":0" />. In Dan. 1 en 2 komt de wijsheid echter van de dienstknechten van de ware God. Zijn naam wordt verbonden met het hemellichaam Mercurius.
 
Nebo is ook de god van het vuur<ref name=":0" />. In Dan. 3 worden de vrienden van Daniël echter voor het vuur van de oven, waartoe Nebukadnezar het veroordeelde, gespaard door God.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.