Naar inhoud springen

Daniël 4: verschil tussen versies

5.111 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 40:
== 13 ==
<onlyinclude><sup>13</sup> Ik zag [verder] in de gezichten mijns hoofds, op mijn leger; en ziet, een wachter, namelijk een heilige, kwam af van den hemel, </onlyinclude>(SV)
'''Een wachter, namelijk een heilige.''' Wellicht een [[cherub]]<ref name=":1">Roger Liebi, ''Das Buch Daniel'', [https://www.bibelkreis.ch/Daniel%20Bibelbetrachtung%20Literatur/Daniel%20Das%20Buch%20R_Liebi/Das_Buch_Daniel_Teil_2_Daniel_2_1_5_30_201308.pdf hoofdstukken 2 t/m 5] (2013). Transscript van een toespraak.</ref>. Als wachters stonden cherubs opgesteld om de toegang tot de hof van Eden te bewaken (Gen. 3).
 
== 16 ==
<onlyinclude><sup>16</sup> Zijn hart worde veranderd, dat het geen mensen [hart] meer zij, en hem worde eens beesten hart gegeven, en laat zeven tijden over hem voorbijgaan. </onlyinclude>(SV)
'''Zeven tijden.''' Ook in vs. 23, 25, 32. DitHet Aramese woord ''iddan'' betekent 'tijd, jaar'<ref name=":1" />. De zeven tijden zijn zeven jaren. Zo zijn ook de tijd, tijden en halve tijd (in Dan. 7:25 en 12:7) 3,5 jaren. <blockquote>''Da 7:25  En het zal woorden spreken tegen den Allerhoogsten, en het zal de heiligen der hoge [plaatsen] verstoren, en het zal menen de tijden en de wet te veranderen, en zij zullen in deszelfs hand overgegeven worden tot een tijd, en tijden, en een gedeelte eens tijds.'' (SV)</blockquote><blockquote>''Da 12:7  En ik hoorde dien Man, bekleed met linnen, Die boven op het water van de rivier was, en Hij hief Zijn rechter [hand] en Zijn linkerhand op naar den hemel, en zwoer bij Dien, Die eeuwiglijk leeft, dat na een bestemden tijd, bestemde tijden, en een helft, en als Hij zal voleind hebben te verstrooien de hand des heiligen volks, al deze dingen voleind zullen worden.'' (SV)</blockquote>
 
== 17 ==
Regel 50:
'''Opdat de levenden bekennen, dat de Allerhoogste heerschappij heeft over de koninkrijken der mensen.''' Zie ook vs. 25, 32
 
'''De laagste onder de mensen.''' Onder wie onze Heiland, die Zichzelf vernederd heeft, maar ook door mensen veroordeeld, gesmaad, vernederd en gekruisigd is. <blockquote>''Jes 53:2  Want Hij is als een rijsje voor Zijn aangezicht opgeschoten, en als een wortel uit een dorre aarde; Hij had geen gedaante noch heerlijkheid; als wij Hem aanzagen, zo was er geen gestalte, dat wij Hem zouden begeerd hebben. Jes 53:3  Hij was veracht, en de onwaardigste onder de mensen, een Man van smarten, en verzocht in krankheid; en [een] [iegelijk] was als verbergende het aangezicht voor Hem; Hij was veracht, en wij hebben Hem niet geacht.'' (SV) </blockquote><blockquote>''Jes 49:6  Verder zeide Hij: Het is te gering, dat Gij Mij een Knecht zoudt zijn, om op te richten de stammen van Jakob, en om weder te brengen de bewaarden in Israël; Ik heb U ook gegeven tot een Licht der heidenen, om Mijn heil te zijn tot aan het einde der aarde. Jes 49:7  Alzo zegt de HEERE, de Verlosser van Israël, Zijn Heilige, tot de verachte ziel, tot Dien, aan Welken het volk een gruwel heeft, tot den Knecht dergenen, die heersen: Koningen zullen het zien en opstaan, [ook] vorsten, en zij zullen zich [voor] [U] buigen; om des HEEREN wil, Die getrouw is, om den Heilige Israëls, Die U verkoren heeft.  Jes 49:8  Alzo zegt de HEERE: In den tijd des welbehagens heb Ik U verhoord, en ten dage des heils heb Ik U geholpen; en Ik zal U bewaren, en Ik zal U geven tot een verbond des volks, om het aardrijk op te richten, om de verwoeste erfenissen te doen beërven;'' (SV)</blockquote><blockquote>''Flp 2:5  Want laat die gezindheid in u zijn die ook in Christus Jezus was, Flp 2:6  die in de gestalte van God zijnde het geen roof geacht heeft God gelijk te zijn, Flp 2:7  maar Zichzelf ontledigd heeft, de gestalte van een slaaf aannemend, de mensen gelijk wordend. Flp 2:8  En uiterlijk als een mens bevonden heeft Hij Zichzelf vernederd, gehoorzaam wordend tot de dood, ja, tot de kruisdood. Flp 2:9  Daarom heeft God Hem ook uitermate verhoogd en Hem de naam geschonken die boven alle naam is, Flp 2:10  opdat in de naam van Jezus elke knie zich buigt van hen die in de hemel en die op de aarde en die onder de aarde zijn, Flp 2:11  en elke tong belijdt dat Jezus Christus Heer is, tot heerlijkheid van God de Vader.'' (Telos)</blockquote>
 
== 19 ==
<onlyinclude><sup>19</sup> Toen ontzette zich Daniël, wiens naam Beltsazar is, bij een uur lang, en zijn gedachten beroerden hem. De koning antwoordde en zeide: Beltsazar! laat u de droom en zijn uitlegging niet beroeren. Beltsazar antwoordde en zeide: Mijn heer! de droom [wedervare] uw hateren, en zijn uitlegging uw wederpartijders! </onlyinclude>(SV)
Daniël had reden om deze koning, die Joden had gedeporteerd en Jeruzalem had verwoest, te haten en te verwensen, maar hij toonde een edelmoedige gezindheid. Hij zou de koning graag gespaard zien.
 
== 20 ==
Regel 63 ⟶ 67:
<onlyinclude><sup>25</sup> Te weten, men zal u van de mensen verstoten, en met het gedierte des velds zal uw woning zijn, en men zal u het kruid, als den ossen, te smaken geven; en gij zult van den dauw des hemels nat gemaakt worden, en er zullen zeven tijden over u voorbijgaan, totdat gij bekent, dat de Allerhoogste heerschappij heeft over de koninkrijken der mensen, en geeft ze, wien Hij wil. </onlyinclude>(SV)
'''Totdat gij bekent, dat de Allerhoogste heerschappij heeft over de koninkrijken der mensen, en geeft ze, wien Hij wil.''' Ook in vs. 17, 32.
 
Zijn krankzinnigheid doet denken aan de psychiatrische aandoening ''[https://en.wikipedia.org/wiki/Boanthropy Boanthropie]''. Hierbij denkt de aangedane dat hij een koe is en gaat zich er ook naar gedragen en op het weiland grazen.
 
== 26 ==
<onlyinclude><sup>26</sup> Dat er ook gezegd is, dat men dende stam [met] de wortelenwortels van diendie boom laten zou; uw koninkrijk zal u bestendig zijn, nadat giju zult bekend hebben, dat de Hemel heerst. </onlyinclude>(SVCP<ref name=":0" />)
'''Dat men de stam [met] de wortels van die boom laten zou.''' Het is niet helemaal afgelopen met deze koning. Vergelijk: <blockquote>''Jes 6:13  Is daarin nog een tiende deel, dan zal dit weer verwoest worden. Evenals van een terebint en een eik na het vellen een tronk overblijft, zo zal zijn tronk een heilig zaad zijn.'' (NBG51)</blockquote><blockquote>''Jes 11:1  En er zal een rijsje voortkomen uit de tronk van Isai en een scheut uit zijn wortelen zal vrucht dragen.'' (NBG51)</blockquote>'''De Hemel heerst.''' D.i. de God van de hemel: in het boek Daniël wordt God aangeduid als "de God van de hemel". In Luk. 15: 18, 21 verwijst 'hemel' naar God. <blockquote>''Lu 15:18  Ik zal opstaan en naar mijn vader gaan en tot hem zeggen: Vader, ik heb gezondigd tegen de hemel en voor u, (...) Lu 15:21  De zoon nu zei tot hem: Vader, ik heb gezondigd tegen de hemel en voor u, ik ben niet meer waard uw zoon te heten.'' (Telos)</blockquote>Zulk gebruik van 'hemel' komt ook voor in de Rabbijnse literatuur<ref name=":1" />.
'''De Hemel heerst.''' Dat zal voor iedereen blijken in het Vrederijk van Christus, het "Koninkrijk der hemelen". In het boek Daniël wordt God aangeduid als "de God van de hemel".
 
In het evangelie naar Mattheüs komt de uitdrukking "koninkrijk der hemelen" 32x voor als synoniem van "koninkrijk van God".<blockquote>''Mt 4:17  Van toen af begon Jezus te prediken en te zeggen: Bekeert u, want het koninkrijk der hemelen is nabij gekomen.'' (Telos)</blockquote>Dat de Hemel heerst, zal voor iedereen blijken bij de openbare terugkeer van Christus in deze wereld en in Diens [[Vrederijk]], het "Koninkrijk der hemelen".
 
== 27 ==
<onlyinclude><sup>27</sup> Daarom, o koning! laat mijn raad u behagen, en breek uw zonden af door gerechtigheid, en uw ongerechtigheden door genade te bewijzen aan de ellendigen, of er verlenging van uw vrede mocht wezen. </onlyinclude>(SV)
'''Breek uw zonden af door gerechtigheden.''' Oproep tot bekering. <blockquote>''Efe 4:28  Laat hij die een dief was, niet meer stelen, maar veeleer arbeiden en met zijn eigen handen het goede werken, opdat hij kan meedelen aan hem die gebrek heeft.'' (Telos)</blockquote>'''Verlenging van uw vrede.''' Zie de vredewens van deze koning in vs. 1: "uw vrede worde vermenigvuldigd!". Mogelijk heeft de koning Daniëls oproep opgevolgd, daar hij nog 12 maanden (vs. 29) in welstand heeft geleefd, tot zijn val in hoogmoed, en na de val en periode van krankzinnigheid, in zijn koninklijke positie hersteld is geworden. Mogelijk is echter ook dat hij Daniëls raad niet opgevolgd heeft, en dat de 12 maanden getuigen van Gods lankmoedigheid en dat de erkenning van Gods heerschappij en de verheerlijking van Zijn naam de reden is geweest om deze koning in zijn koninklijke positie te herstellen.
 
== 29 ==
Regel 85 ⟶ 93:
 
'''Totdat gij bekent, dat de Allerhoogste over de koninkrijken der mensen heerschappij heeft, en dat Hij ze geeft, aan wien Hij wil.''' Ook in vs. 17, 25.
 
De [[Chaldeeën|Chaldese]] priester van Merodach (Mardoek) [https://nl.wikipedia.org/wiki/Berossus Berossus] schreef een ''Geschiedenis van Babylon'' (ca. 290 v.C.), waarin hij meldt dat Nebukadnezar aan het einde van zijn leven ziek was geworden. Volgens de kerkhistoricus Eusebius (4e eeuw na Chr.), die Abydenus (2e eeuw) aanhaalt, welke op zijn beurt verwees naar de Griek Megasthenes (312-280 v.Chr.), was Nebukadnezar in zijn burcht (Dan. 4:29 "koninklijk paleis"), toen hij plotseling bezeten raakte, wegging en verdween<ref name=":1" />. Over de zeven jaren 582-575 v. Chr. van het leven van Nebukadnezar is niets bekend. Mogelijk valt hierbinnen zijn krankzinnigheid.
 
{{Tijdbalk Israël 600-550 v.C.}}
 
== 34 ==
Regel 102 ⟶ 114:
# tot de hemel reikend;
# wijd uitgestrekte heerschappij;
# voorziet in veler levensbehoeften (de nepheilandweldoener, de (pseudo)heiland der wereld);
# centrale figuur met wereldwijde invloed;
# hoogmoed;
Regel 110 ⟶ 122:
Het verschil is dat Nebukadnezar wordt hersteld, het Beest niet. Vgl. De voorafbeelding van Jezus' overgave door de overgave van Izak: de letterlijke dood van Izak werd verhinderd.
 
== BronBronnen ==
''Leidsche Vertaling (1914)''. Tekst van de samenvatting van Dan. 4 is onder wijziging verwerkt op 2 maart 2023.
 
Roger Liebi, ''Das Buch Daniel'', [https://www.bibelkreis.ch/Daniel%20Bibelbetrachtung%20Literatur/Daniel%20Das%20Buch%20R_Liebi/Das_Buch_Daniel_Teil_2_Daniel_2_1_5_30_201308.pdf hoofdstukken 2 t/m 5] (2013). Transscript van een toespraak.
 
== Voetnoot ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.