Naar inhoud springen

Darius de Meder: verschil tussen versies

1.042 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 25:
 
559 v.C.: Cyrus de Grote, in de Bijbel Kores genoemd, wordt heerser over de Perzen en vazalvorst van de Medische koning Astyages. Hij regeert 559-529 v.C.
[[Bestand:Cyrus invasion of Babylonia.svg|miniatuur|425x425px|De Perzische invasite van Babel, september - oktober 539 v.C.]]
 
553: Cyrus (Kores) begint een oorlog tegen zijn grootvader en koning der Meden Astyages.
 
Ca. 550 v.C. verovert Kores de rest van Medië. Belsazar wordt koning van Babel (550-539).
 
539. Op 10 oktober wint Kores de slag bij Opis, waardoor de weg naar Babel valtvrijkomt. Op 12 okt. neemt generaal [https://en.wikipedia.org/wiki/Gobryas Ugbaru] de stad Babel in. handenEen vanBabylonische Cyruskroniek deelt mee: "Ugbaru, gouverneur van de Groteprovincie Gutium, en het leger van Kores, gaan Babel binnen zonder strijd". In Babel was ook Daniël. Dood van de Chaldeeuwse koning [[Belsazar]].
 
538 Cyrus (Kores) de Grote geeft, op Gods bevel, de Joden toestemming om van Babel naar Jeruzalem terug te keren en beveelt hun het huis van God (de tempel) te herbouwen.
Regel 47:
 
Is Darius de Meder nu te vereenzelvigen met iemand die bekend is uit de ongewijde geschiedenis? Mogelijkheden die geopperd zijn, onder andere:
* ''Gubaru'', de gouverneur van Babylon en de streek Over de Rivier (Abar-nahara), die in feite koninklijke heerschappij uitoefende en daarom niet oneigenlijk “koning” wordt genoemd (Dan. 6)<ref>Bromiley, Geoffrey W.: ''The International Standard Bible Encyclopedia'', Revised. Wm. B. Eerdmans, 1988; 2002, s.v. Darius</ref><ref name=":1">[[Roger Liebi]], Das Buch Daniel, [https://rogerliebi.ch/wp-content/uploads/material/RL-R453.03-2013-12-07-Dan_-Skript-Auslegung-Gruendliches-Studium-Daniel---Folge-3-K4-6-.pdf hoofstukken 4 t/m 6] (2013)(Transscript van een toespraak) stelt dat deze Darius = Gubaru.</ref>, al wordt hij in buitenbijbelse bronnen niet als 'Koning van Babel' aangeduid. Na de verovering van Babel schijnt Kores hem het bestuur over Babylon te hebben verleend. De naam 'Gubaru' past niet goed bij de naam "Darius" in Daniël 6, maar meerdere koningen van het oudperzische Rijk heten 'Darius', misschien werd hij om die reden 'Darius' genoemd.
* ''Cyrus II de Grote'' (= Kores), de kleinzoon van Astyages. Hij werd in 550 koning van Meden en Perzen. Hij veroverde Babylon in 539 v.Chr. In de Bijbel wordt hij Kores genoemd: ''Da 6:28 (6:29) En het ging deze Daniël voorspoedig onder het koningschap van Darius en onder het koningschap van Kores, de Pers. (HSV).'' Sommigen willen lezen: „onder het koningschap van Darius, namelijk (of: dat wil zeggen) onder de regering van Cyrus (Kores) de Pers”. Op basis van de grondtekst is die vertaling mogelijk. ‘Darius de Meder’ is dan een andere benaming voor Kores de Pers.
 
== BronBronnen ==
''A New and Concise Bible Dictionary'' (George Morris, 1899) s.v. Darius. Hieruit is op 26 april 2013 tekst genomen, vertaald en verwerkt.
 
Regel 57:
Bromiley, Geoffrey W.: ''The International Standard Bible Encyclopedia'', Revised. Wm. B. Eerdmans, 1988; 2002, s.v. Darius
 
== VoetnootVoetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.