Naar inhoud springen

Darius de Meder: verschil tussen versies

32 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
k (Kleine tekstcorrecties)
Regel 40:
522: Dood van de Perzische koning Cambyses II. Hij bleef kinderloos.
 
521: Smerdis, een oplichter die zich als de broer van Cambyses uitgaf, is gedurende 7 maanden koning van Perzië, waarna hij ontmaskerd wordt. Hij wordt opgevolgd door Darius I de Grote, zoon van Hystaspes. Darius regeert tot 485486 v.Chr.
 
485 v.C. Xerxes I wordt koning van het Perzische rijk. Zijn gemalin na Vasti zou de jodin Esther worden.
 
{{Tijdbalk Israël 550-500 v.C.}}
Waar past Daniël de Meder? Is hij te vereenzelvigen met iemand die bekend is uit de ongewijde geschiedenis? Mogelijkheden die geopperd zijn, onder andere:
 
WaarIs past DaniëlDarius de Meder? Is hijnu te vereenzelvigen met iemand die bekend is uit de ongewijde geschiedenis? Mogelijkheden die geopperd zijn, onder andere:
* ''Gubaru'', de gouverneur van Babylon en de streek Over de Rivier (Abar-nahara), die in feite koninklijke heerschappij uitoefende en daarom niet oneigenlijk “koning” wordt genoemd (Dan. 6)<ref>Bromiley, Geoffrey W.: ''The International Standard Bible Encyclopedia'', Revised. Wm. B. Eerdmans, 1988; 2002, s.v. Darius</ref>.
* ''Cyrus II de Grote'' (= Kores), de kleinzoon van Astyages. Hij werd in 550 koning van Meden en Perzen. Hij veroverde Babylon in 539 v.Chr. In de Bijbel wordt hij Kores genoemd: ''Da 6:28 (6:29) En het ging deze Daniël voorspoedig onder het koningschap van Darius en onder het koningschap van Kores, de Pers. (HSV).'' Sommigen willen lezen: „onder het koningschap van Darius, namelijk (of: dat wil zeggen) onder de regering van Cyrus (Kores) de Pers”. Op basis van de grondtekst is die vertaling mogelijk. ‘Darius de Meder’ is dan een andere benaming voor Kores de Pers.
 
== Bron ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.