Naar inhoud springen

Provinciale Statenverkiezingen: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
De '''Provinciale Statenverkiezingen''' is de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten in [[Nederland]]: de statenleden. Deze verkiezingen worden één keer in de vier jaar gehouden waarbij de volksvertegenwoordigers voor de provincie rechtstreeks door de stemgerechtigde inwoners van de provincie worden gekozen.
[[Bestand:Uitslag Provinciale Statenverkiezingen Nederland 2015Statenverkiezingen_Nederland_2019.jpgsvg|miniatuur|Uitslag van de Nederlandse Provinciale Statenverkiezingen in 20152019: grootste partijen per provincie.]]
De Provinciale Staten zijn het bestuur van een provincie. Ze zijn te vergelijken met de Tweede Kamer voor het landsbestuur. Er zijn in Nederland twaalf provincies en daarmee twaalf provinciebesturen en twaalf afzonderlijke verkiezingen van de Provinciale Staten. Deze verkiezingen vinden wel op dezelfde dag plaats. De gekozen statenleden zijn leden van een politieke partij en worden de volksvertegenwoordigers in het bestuur van de provincie.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.