Naar inhoud springen

Hebreeën 11: verschil tussen versies

1.917 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 103:
 
== 17 ==
Heb 11:17  Door [het] geloof heeft Abraham, toen hij beproefd werd, Izaak geofferd, en hij die de beloften aangenomen had, offerde zijn eniggeborene, (Telos)
'''Door [het] geloof.''' Zijn verstand werd daarbij niet uitgeschakeld. Het was een ''redenerend'' geloof, hij heeft "overwogen" (18) om een verstandelijke moeilijkheid op te lossen.
 
'''De beloften.''' Van een talrijk nageslacht, van een land, van een bron van zegen voor de geslachten van de wereld. Over de belofte van een nageslacht spreekt vers 18.
 
'''Zijn eniggeborene.''' Men kan zich afvragen waarom Izaäk de eniggeborene wordt genoemd, want Ismaël werd vóór hem geboren en leefde nog. Hierop is het antwoord, dat Izaäk de [enige zoon] was die hij had bij zijn wettige vrouw. Deze zoon was erfgenaam van zijn bezit en erfgenaam van de beloften van God. Ismaël, die zich jegens Izaäk misdroeg, werd op Gods uitdrukkelijke bevel uit de familie verdreven.
== 23 ==
Heb 11:23 Door het geloof werd Mozes, toen hij geboren was, drie maanden lang door zijn ouders verborgen, omdat zij zagen dat het kind mooi was; en zij vreesden het gebod van de koning niet. (Telos)
'''Door zijn ouders verborgen.''' Geloof sluit handelen niet uit.
 
Vergelijk: <blockquote>''Ge 22:16  Ik zweer bij Mijzelf, luidt het woord des HEREN: omdat gij dit gedaan hebt, en uw zoon, uw enige, Mij niet onthouden hebt,'' (NBG51)</blockquote>Wat 'enige' in Gen. 22:16 betreft, Abraham had, praktisch gesproken, slechts één kind bij zich.
'''Zij vreesden het gebod van de koning niet.''' Geloof kan vrees verminderen of wegnemen. En zelfs leiden tot burgerlijke ongehoorzaamheid aan een overheid die God ongehoorzaam is.
 
== 18 ==
Heb 11:18  van wie gesproken was: ‘In Izaak zal uw nageslacht genoemd worden’. Hij heeft overwogen, dat God machtig was hem zelfs uit de doden op te wekken, (Telos)
Een van de beloften gemeld in vs. 17.
 
== 19 ==
Heb 11:19  waaruit hij hem ook bij gelijkenis terug gekregen heeft. (Telos)
Opdat Izak nageslacht zou zien. Vergelijk de Heer Jezus, die geofferd werd, stierf en opgewekt werd, "dan zal Hij zaad zien" (Jes. 53:10)<blockquote>''Jes 53:10 Maar het behaagde de HEERE Hem te verbrijzelen, Hij heeft [Hem] ziek gemaakt. Als Zijn ziel Zich [tot] een schuldoffer gesteld zal hebben, zal Hij nageslacht zien, Hij zal de dagen verlengen; het welbehagen van de HEERE zal door Zijn hand voorspoedig zijn.'' (HSV)</blockquote>
 
''Jes 53:10 Maar het behaagde de HEERE Hem te verbrijzelen, Hij heeft [Hem] ziek gemaakt. Als Zijn ziel Zich [tot] een schuldoffer gesteld zal hebben, zal Hij nageslacht zien, Hij zal de dagen verlengen; het welbehagen van de HEERE zal door Zijn hand voorspoedig zijn.'' (HSV)
 
== 21 ==
Regel 125 ⟶ 127:
 
== 22 ==
Heb 11:22  Door [het] geloof maakte Jozef bij zijn levenseinde melding van de uittocht van de zonen van IsraelIsraël en gaf bevel aangaande zijn gebeente. (Telos)
<blockquote>''Ge 50:24  En Jozef zeide tot zijn broederen: Ik sterf; maar God zal u gewisselijk bezoeken, en Hij zal u doen optrekken uit dit land, in het land, hetwelk hij aan Abraham, Izak en Jakob gezworen heeft. Ge 50:25  En Jozef deed de zonen van Israël zweren, zeggende: God zal u gewisselijk bezoeken, zo zult gij mijn beenderen van hier opvoeren!'' (SV)</blockquote>Jozef geloofde dat het volk Israël eens terug zou keren naar het beloofde land Kanaän. Hij wilde in dat land begraven worden. Zijn graf in het land van Israël bestaat nog altijd.
 
== 23 ==
Heb 11:23 Door het geloof werd Mozes, toen hij geboren was, drie maanden lang door zijn ouders verborgen, omdat zij zagen dat het kind mooi was; en zij vreesden het gebod van de koning niet. (Telos)
'''Door zijn ouders verborgen.''' GeloofGeloofsvertrouwen op God sluit handelen niet uit.
 
'''Zij vreesden het gebod van de koning niet.''' Geloof kan vrees verminderen of wegnemen. En zelfs leiden tot burgerlijke ongehoorzaamheid aan een overheid die God ongehoorzaam is.
 
== 24 ==
Regel 136 ⟶ 144:
'''Smaad van Christus.''' Mozes ijverde voor zijn volk en deszelfs belangen, zoals de Heer Jezus later zou doen. Beiden ontmoetten onbegrip en afwijzing. Mozes werd gesmaad door de Egyptenaren. En door een mede-Israëliet werd zijn optreden in het begin bekritiseerd en later ook tijdens de wonderen en teken in Egypteland, toen Farao de slavendienst verzwaarde.
 
'''Hij zag op de beloning.''' Op de bevrijding van zijn volk uit de slavernij in Egypte. Dat was de hoop die hem bezielde. Ook de Heiland zag op de beloning. <blockquote>''Heb 12:2  terwijl wij zien op Jezus, de overste leidsman en de voleinder van het geloof, die om de vreugde die voor Hem lag, het kruis heeft verdragen, terwijl Hij de schande heeft veracht, en die is gaan zitten aan de rechterzijde van de troon van God.'' (Telos) </blockquote>
 
== 27 ==
Heb 11:27 Door het geloof verliet hij Egypte, zonder de toorn van de koning te vrezen; want hij bleef standvastig, als zag hij de Onzichtbare. (Telos)
'''Zonder te vrezen.''' Vgl. vers 23.<blockquote>''Heb 11:23 Door het geloof werd Mozes, toen hij geboren was, drie maanden lang door zijn ouders verborgen, omdat zij zagen dat het kind mooi was; en zij vreesden het gebod van de koning niet.''</blockquote>'''Als zag hij.''' Vgl. 12:1, "terwijl wij zien op Jezus". "Als" zag hij, niet met de lijfelijke ogen: <blockquote>''Heb 11:1 [Het] geloof nu is [de] zekerheid van wat men hoopt, [de] overtuiging van wat men niet ziet.'' (Telos)</blockquote>
'''Zonder te vrezen.''' Vgl. vers 23.
 
''Heb 11:23 Door het geloof werd Mozes, toen hij geboren was, drie maanden lang door zijn ouders verborgen, omdat zij zagen dat het kind mooi was; en zij vreesden het gebod van de koning niet.''
 
'''Als zag hij.''' Vgl. ‘Wij zien Jezus’, 12:1 ‘terwijl wij zien op Jezus’.
 
''Heb 11:1 [Het] geloof nu is [de] zekerheid van wat men hoopt, [de] overtuiging van wat men niet ziet.'' (Telos)
 
== 28 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.