Naar inhoud springen

Hebreeën 11: verschil tussen versies

2.552 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 158:
Heb 11:30 Door het geloof vielen de muren van Jericho, nadat men er zeven dagen omheen getrokken was. (Telos)
Ze handelden in gehoorzaamheid aan God, ze hadden hun verwachting op Hem gesteld. Hoewel God de muren deed omvallen, wordt de instorting toegeschreven aan het geloof van de Israëlieten.
 
== 31 ==
Heb 11:31  Door het geloof kwam Rachab de hoer niet om met de ongelovigen, daar zij de verspieders met vrede had opgenomen. (Telos)
'''Daar zij de verspieders met vrede had opgenomen.''' Haar woorden getuigden van geloof aan het voornemen en de macht van de God van Israël, Joz. 2:9v. <blockquote>''Joz. 2:11 ... want de HEERE, uw God, is een God boven in de hemel, en beneden op de aarde.'' (CP<ref>Hertaling of vertaling door Christipedia, uitgaande van de Statenvertaling. </ref>)</blockquote>
 
== 32 ==
Regel 169 ⟶ 173:
'''De beloften ontvingen.''' Gideon ontving de belofte dat hij de Midianieten zou verslaan. Manoach en zijn onvruchtbare vrouw ontvingen een zoon, die hen door de engel van Jahweh beloofd was.
 
'''Leeuwemuilen toestopten.''' Dat deed Daniël, maar deze beleed: <blockquote>''Da 6:22  (6-23) Mijn God heeft Zijn engel gezonden, en Hij heeft den muil der leeuwen toegesloten, dat zij mij niet beschadigd hebben, omdat voor Hem onschuld in mij gevonden is; ook heb ik, o koning! tegen u geen misdaad gedaan.'' (SV)</blockquote>Opmerkelijk is dat het toestoppen van de leeuwemuilen aan Daniël wordt toegeschreven, terwijl een engel dat deed. Maar dit zien wij ook elders in dit hoofdstuk en de Heilige Schrift. Door het geloof hebben wij een werkzaam aandeel in Gods handelen!
'''Leeuwemuilen toestopten.''' Dan 6:16.
 
== 34 ==
Heb 11:34 de kracht van het vuur blusten, de scherpte van het zwaard ontvluchtten, uit zwakheid krachten verkregen, in de oorlog sterk werden, legers van vreemden op de vlucht dreven. (Telos)
'''De kracht van het vuur blusten.''' Daniëls drie vrienden, Dan. 3:2323v.
 
'''Ontvluchten''': niet altijd standhouden dus.
Regel 185 ⟶ 189:
'''Vrouwen kregen hun doden door opstanding terug''': die van Zarfath en de Sunamitische, door het geloof in Gods macht die met de profeten Elia en Eliza was.
 
'''Anderen echter werden gefolterd'''. Wellicht een verwijzing naar de geschiedenis van de [[Makkabeeën (boeken)|Makkabeeëen]].<blockquote>''2Ma 6:18 Een zekere Eleazar, een van de voornaamste schriftgeleerden, een man die verre op zijn dagen gekomen was, en zeer schoon was van aangezicht, werd genoodzaakt zijn mond open te doen, en varkensvlees te eten. 2Ma 6:19 Deze, liever hebbende een dood met ere, dan het leven met haat, kwam zelf tot de pijnigingsplaats, (...) 2Ma 6:30 En als hij nu door de slagen sterven zou, zeide hij al zuchtende: Aan de Here, die een heilige wetenschap heeft, is bekend dat ik, kunnende van de dood bevrijd worden, zware pijnen in mijn lichaam verdrage, gegeseld zijnde, en dat ik naar de ziel dit gewillig lijde, om zijner vreze wil.'' (SV)</blockquote><blockquote>''2Ma 7:1 Het gebeurde ook dat zeven broeders, met de moeder gegrepen zijnde, door de koning gedwongen werden varkensvlees, hetwelk ongeoorloofd is, te proeven; en werden met geselen en pezen geslagen. (...) 2Ma 7:41 En de moeder is ook ten laatste na de zonen gestorven.'' (SV)</blockquote>'''Zonder de verlossing aan te nemen.''' Ze zouden van hun lijden verlost worden als ze zouden toegeven aan de eis van de vijand.
'''Anderen echter werden gefolterd'''. Wellicht een verwijzing naar de geschiedenis van de [[Makkabeeën (boeken)|Makkabeeëen]].
 
'''Een betere opstanding.''' Geen opstanding in een afgestorven lichaam, dat later weer zou sterven, maar een opstanding in een nieuw, verheerlijkt lichaam.
''2Ma 6:18 Een zekere Eleazar, een van de voornaamste schriftgeleerden, een man die verre op zijn dagen gekomen was, en zeer schoon was van aangezicht, werd genoodzaakt zijn mond open te doen, en varkensvlees te eten. 2Ma 6:19 Deze, liever hebbende een dood met ere, dan het leven met haat, kwam zelf tot de pijnigingsplaats, (...) 2Ma 6:30 En als hij nu door de slagen sterven zou, zeide hij al zuchtende: Aan de Here, die een heilige wetenschap heeft, is bekend dat ik, kunnende van de dood bevrijd worden, zware pijnen in mijn lichaam verdrage, gegeseld zijnde, en dat ik naar de ziel dit gewillig lijde, om zijner vreze wil.'' (SV)
 
''2Ma 7:1 Het gebeurde ook dat zeven broeders, met de moeder gegrepen zijnde, door de koning gedwongen werden varkensvlees, hetwelk ongeoorloofd is, te proeven; en werden met geselen en pezen geslagen. (...) 2Ma 7:41 En de moeder is ook ten laatste na de zonen gestorven.'' (SV)
 
'''Zonder de verlossing aan te nemen.''' Ze zouden van hun lijden verlost worden als ze zouden toegeven aan de eis van de vijand.
 
== 36 ==
Heb 11:36 En anderen ondergingen de beproeving van bespottingen en geselingen; ja zelfs van boeien en gevangenschap. (Telos)
'''Bespottingen'''. De Heer Jezus werd bespot. In de geschiedenis van de [[Makkabeeën (boeken)|Makkabeeën]] valt te lezen: <blockquote>''1Ma 9:26 En zij zochten de vrienden van Judas, en spoorden hen op, en brachten hen tot Bacchides, die hen strafte en bespotte.'' (SV)</blockquote>'''Geselingen.''' Zie vers 35: "gefolterd". Jezus werd gegeseld, ook enkele van zijn discipelen in het boek Handelingen.
 
'''Boeien en gevangenschap.''' De profeet Jeremia werd in gevangenis gezet:<blockquote>''Jer 20:2 Zo sloeg Pashur den profeet Jeremia, en hij stelde hem in de gevangenis, dewelke is in de bovenste poort van Benjamin, die aan het huis des HEEREN is. (SV)''</blockquote><blockquote>''Jer 37:15 En de vorsten werden zeer toornig op Jeremia en sloegen hem; en zij stelden hem in het gevangenhuis, ten huize van Jonathan, den schrijver; want zij hadden dat tot een gevangenhuis gemaakt. (SV)''</blockquote><blockquote>''Jer 38:6 Toen namen zij Jeremia en wierpen hem in den kuil van Malchia, den zoon van Hammelech, die in het voorhof der bewaring was, en zij lieten Jeremia af met zelen; in den kuil nu was geen water, maar slijk; en Jeremia zonk in het slijk. (SV)''</blockquote>De Heer Jezus werd gebonden en kort gevangen gehouden.
''1Ma 9:26 En zij zochten de vrienden van Judas, en spoorden hen op, en brachten hen tot Bacchides, die hen strafte en bespotte.'' (SV)
 
'''Geselingen.''' Zie vers 35.
 
'''Boeien en gevangenschap.''' De profeet Jeremia werd in gevangenis gezet:
 
''Jer 20:2 Zo sloeg Pashur den profeet Jeremia, en hij stelde hem in de gevangenis, dewelke is in de bovenste poort van Benjamin, die aan het huis des HEEREN is. (SV)''
 
''Jer 37:15 En de vorsten werden zeer toornig op Jeremia en sloegen hem; en zij stelden hem in het gevangenhuis, ten huize van Jonathan, den schrijver; want zij hadden dat tot een gevangenhuis gemaakt. (SV)''
 
''Jer 38:6 Toen namen zij Jeremia en wierpen hem in den kuil van Malchia, den zoon van Hammelech, die in het voorhof der bewaring was, en zij lieten Jeremia af met zelen; in den kuil nu was geen water, maar slijk; en Jeremia zonk in het slijk. (SV)''
 
De Heer Jezus werd gebonden en kort gevangen gehouden.
 
== 37 ==
Heb 11:37 Zij werden gestenigd, in stukken gezaagd, verzocht, met het zwaard vermoord, zij liepen rond in schapevachten, in geitevellen, leden gebrek, werden verdrukt, mishandeld- (Telos)
'''Gestenigd.''' Stefanus werd gestenigd. Zacharia, de zoon van Jojada, werd gestenigd.<blockquote>''2Kr 24:20 En de Geest Gods toog Zacharia aan, den zoon van Jojada, den priester, die boven het volk stond, en hij zeide tot hen: Zo zegt God: Waarom overtreedt gij de geboden des HEEREN? Daarom zult gij niet voorspoedig zijn; dewijl gij den HEERE verlaten hebt, zo zal Hij u verlaten. 2Kr 24:21 En zij maakten een verbintenis tegen hem, en stenigden hem met stenen door het gebod des konings, in het voorhof van het huis des HEEREN.'' (SV)</blockquote>'''In stukken gezaagd.''' Volgens een Joodse overlevering werd de profeet Jesaja, die zich in een boom had verstop, op bevel van Manasse met de boom in stukken gezaagd. Deze overlevering en gedachte vinden wij ook bij oude christelijke schrijvers, zoals Justinus Martelaar, Origenes, Tertullianus, Lactantius, Athanasius, Hieronymus en anderen.
'''Gestenigd.''' Stefanus werd gestenigd. Zacharia, de zoon van Jojada, werd gestenigd.
 
'''Met het zwaard vermoord.''' [[Elia]] klaagde daarover:<blockquote>''1 Kon 19:10 En hij zeide: Ik heb zeer geijverd voor den HEERE, den God der heirscharen; want de kinderen Israëls hebben Uw verbond verlaten, Uw altaren afgebroken en Uw profeten met het zwaard gedood; en ik alleen ben overgebleven, en zij zoeken mijn ziel, om die weg te nemen. (SV)''</blockquote><blockquote>''Jer 26:23 Die voerden Uria uit Egypte, en brachten hem tot den koning Jojakim, en hij sloeg hem met het zwaard, en hij wierp zijn dood lichaam in de graven van de kinderen des volks.'' (SV)</blockquote>'''In schapevachten, in geitevellen.''' Elia was "een man met een harig kleed". <blockquote>''2Kon 1:8 En zij zeiden tot hem: Hij was een man met een harig [kleed], en met een lederen gordel gegord om zijn lenden. Toen zeide hij: Het is Elia, de Thisbiet.'' (SV)</blockquote>Johannes de Doper droeg een kleed van kamelhaar. <blockquote>''Mt 3:4 Hij nu, Johannes, droeg een kleed van kameelhaar en een leren gordel om zijn lendenen; en zijn voedsel was sprinkhanen en wilde honing. (Telos)''</blockquote>'''Leden gebrek.''' <blockquote>''Mr 2:25  En Hij zei tot hen: Hebt u nooit gelezen wat David deed toen hij gebrek leed en honger had, hij en zij die bij hem waren?'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Flp 4:12  Ik weet vernederd te worden, ik weet ook overvloed te hebben; in elk opzicht en in alles ben ik ingewijd, zowel in verzadigd zijn als in honger lijden, zowel in overvloed hebben als in gebrek lijden.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''2Co 11:8  Andere gemeenten heb ik beroofd door vergoeding aan te nemen om u te dienen. En toen ik bij u was en gebrek had, ben ik niemand tot last geweest 2Co 11:9  (want in mijn gebrek voorzagen de broeders die van Macedonie kwamen); en ik heb mijzelf in elk opzicht ervoor gewacht u te belasten, en zal mij ervoor wachten.'' (Telos)</blockquote>
''2Kr 24:20 En de Geest Gods toog Zacharia aan, den zoon van Jojada, den priester, die boven het volk stond, en hij zeide tot hen: Zo zegt God: Waarom overtreedt gij de geboden des HEEREN? Daarom zult gij niet voorspoedig zijn; dewijl gij den HEERE verlaten hebt, zo zal Hij u verlaten. 2Kr 24:21 En zij maakten een verbintenis tegen hem, en stenigden hem met stenen door het gebod des konings, in het voorhof van het huis des HEEREN.'' (SV)
 
'''In stukken gezaagd.''' Volgens een Joodse overlevering werd de profeet Jesaja, die zich in een boom had verstop, op bevel van Manasse met de boom in stukken gezaagd. Deze overlevering en gedachte vinden wij ook bij oude christelijke schrijvers, zoals Justinus Martelaar, Origenes, Tertullianus, Lactantius, Athanasius, Hieronymus en anderen.
 
'''Met het zwaard vermoord.''' [[Elia]] klaagde daarover:
 
''1 Kon 19:10 En hij zeide: Ik heb zeer geijverd voor den HEERE, den God der heirscharen; want de kinderen Israëls hebben Uw verbond verlaten, Uw altaren afgebroken en Uw profeten met het zwaard gedood; en ik alleen ben overgebleven, en zij zoeken mijn ziel, om die weg te nemen. (SV)''
 
''Jer 26:23 Die voerden Uria uit Egypte, en brachten hem tot den koning Jojakim, en hij sloeg hem met het zwaard, en hij wierp zijn dood lichaam in de graven van de kinderen des volks.'' (SV)
 
'''In schapevachten, in geitevellen.''' Elia was "een man met een harig kleed".
 
''2Kon 1:8 En zij zeiden tot hem: Hij was een man met een harig [kleed], en met een lederen gordel gegord om zijn lenden. Toen zeide hij: Het is Elia, de Thisbiet.'' (SV)
 
Johannes de Doper droeg een kleed van kamelhaar.
 
''Mt 3:4 Hij nu, Johannes, droeg een kleed van kameelhaar en een leren gordel om zijn lendenen; en zijn voedsel was sprinkhanen en wilde honing. (Telos)''
 
== 38 ==
Regel 239 ⟶ 211:
'''Zij dwaalden rond in woestijnen, bergen, spelonken en de holen van de aarde.''' David verborg zich in de spelonk van Adullam.
 
[[Johannes de Doper]]: <blockquote>''Mt 3:1  In die dagen nu trad Johannes de doper op en predikte in de woestijn van Judea'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Mt 11:7  Toen nu dezen weggingen, begon Jezus tot de menigten te zeggen over Johannes: Wat bent u in de woestijn gaan aanschouwen? Een riet door wind bewogen?'' (Telos)</blockquote>[[Jezus]]:<blockquote>''Mt 8:20  En Jezus zei tot hem: De vossen hebben holen en de vogels van de hemel nesten; maar de Zoon des mensen heeft niet, waar hij het hoofd kan neerleggen.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Mt 4:1  Toen werd Jezus naar de woestijn omhooggeleid door de Geest om verzocht te worden door de duivel.'' (Telos)</blockquote>
''Mt 3:1  In die dagen nu trad Johannes de doper op en predikte in de woestijn van Judea'' (Telos)
 
''Mt 11:7  Toen nu dezen weggingen, begon Jezus tot de menigten te zeggen over Johannes: Wat bent u in de woestijn gaan aanschouwen? Een riet door wind bewogen?'' (Telos)
 
''Mt 8:20  En Jezus zei tot hem: De vossen hebben holen en de vogels van de hemel nesten; maar de Zoon des mensen heeft niet, waar hij het hoofd kan neerleggen.'' (Telos)
 
''Mt 4:1  Toen werd Jezus naar de woestijn omhooggeleid door de Geest om verzocht te worden door de duivel.'' (Telos)
 
== 39 ==
Heb 11:39  En deze allen die door hun geloof getuigenis hebben verkregen, hebben de belofte niet ontvangen, (Telos)
'''Getuigenis hebben verkregen.''' Zie vers 2. Want op hun geloof handelde God en werkte in hun leven en in hun levensomstandigheden. Hun God liet Zich niet onbetuigd!
 
'''GeselingenDe belofte.''' Zie versvolgende 35vers.
Heb 11:2  Want in dit [geloof] hebben de ouden getuigenis verkregen. (Telos)
 
== 40 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.