Naar inhoud springen

Gevangene: verschil tussen versies

836 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 8:
 
== Zorg en reclassering in Nederland ==
[[Bestand:Portret Anna Barbara van Meerten-Schilperoort (1778-1853) door Philippus Velijn (cropped).jpg|miniatuur|Anna Barbara van Meerten-Schilperoort]]
In Gouda kreeg in de 17e eeuw het godsdienstig onderwijs voorrang boven leren lezen en schrijven. Na hun bezoek aan Amsterdam in 1610 vertelden de Goudse regenten dat daar vooral op zondag veel aandacht aan geestelijke vorming werd besteed. Daarvoor gebruikte men Nederlands oudste gevangenis-Bijbeltje, getiteld ‘Een cleyn Handtboecxken, waer in begrepen zijn ''Proverbia'', de spreuken Salomonis, ''Ecclesiastis'', Prediker, ''Sapientia'', ’t Boek der Wijsheyt, ''Jezus Sirach'' enz.’<ref>Bron: https://casimirschool.nl/uploads/content/Geschiedenis-van-het-Tuchthuis-2010-1.pdf, geraadpleegd op 30 mei 2023.</ref>
 
Regel 15 ⟶ 14:
De eerste reclasseringsinstelling in Nederland was het ''Nederlandsch Genootschap tot Zedelijke Verbetering der Gevangenen'', in 1823 gesticht door de christenweldoener Willem Hendrik Suringar (1790-1872). Een schrijver verklaarde in 1840 wat met 'zedelijke verbetering' bedoelt wordt:
 
"''De dronkaard moet zijne liefde tot den drank, de wraakgierige zijnen lust, om zich te wreken, afleggen; de dief moet niet weder stelen: dat is het, wat men verlangen kan en verlangen moet. Ja, nog meer dan dat: de dief moet het stelen niet alleen nalaten, omdat er straffe op volgt, maar omdat het ongehoorzaamheid is aan God, den oppersten Wetgever. In plaats van liefde tot de zonde, moet er liefde tot God, den Zaligmaker en de deugd in het hart wonen.''"<ref>Uit: W.H. Suringar, ''Bezoeken in de Gevangenis'', ''enz.,'' [https://www.dbnl.org/tekst/_vad003184001_01/_vad003184001_01_0080.php blz. 216-2017]. </ref>[[Bestand:Portret Anna Barbara van Meerten-Schilperoort (1778-1853) door Philippus Velijn (cropped).jpg|miniatuur|Anna Barbara van Meerten-Schilperoort]]In 1832 bezocht de welgestelde christin Anna Barbara van Meerten-Schilperoort (1778-1853) als eerste vrouw van Nederland, vrouwen in de gevangenis. Ze spoorde andere vrouwen aan om vrouwelijke gevangenen te bezoeken. Het bezoeken van gedetineerden was in die tijd geenszins betamelijk voor vrouwen en zeker niet voor ‘welgestelde dames’. Maar haar echtgenoot, de hervormde predikant Hendrik van Meerten (Sint Janskerk), stond achter haar.
 
In 1832 bezocht de welgestelde christin Anna Barbara van Meerten-Schilperoort (1778-1853) als eerste vrouw van Nederland, vrouwen in de gevangenis. Ze spoorde andere vrouwen aan om vrouwelijke gevangenen te bezoeken. Het bezoeken van gedetineerden was in die tijd geenszins betamelijk voor vrouwen en zeker niet voor ‘welgestelde dames’. Maar haar echtgenoot, de hervormde predikant Hendrik van Meerten (Sint Janskerk), stond achter haar.
 
In 1837 achtte de minister van Justitie het noodzakelijk dat mannelijke en vrouwelijke gevangenen niet bij elkaar werden opgesloten.
Regel 25 ⟶ 22:
Soms kregen ze bezoek van bovengenoemde Anna Barbara van Meerten, die pionierswerk verrichte op het gebied van gevangenenzorg en de vrouwen bemoedigde en voor las uit christelijke en zedelijke boeken. Zij leerde de gevangen vrouwen lezen, schrijven en rekenen, en las hen uit Gods woord de Bijbel voor. Zij was gericht op de ontwikkeling van deze vrouwen, opdat zij beter voor zichzelf zouden zorgen. Zij werd 'Vriendin der armen en misdadigsters c.q. gevangenen' genoemd en bij haar overlijden 'de kroon van Gouda'<ref>Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Barbara_van_Meerten-Schilperoort, geraadpleegd 30 mei 2023.</ref>. Zij was een reclasseringswerkster 'avant la lettre'.
 
'''''Gevangenenzorg Nederland''''' is een thans bestaande christelijke organisatie die, onder het motto ''Geloof in herstel'', (ex-)gevangenen, tbs-patiënten en hun relaties kansen biedt op een sociaal en economisch zelfredzaam leven. Men biedt gevangen medemensen al meer dan 25 jaar lang (anno 2022) een helpende hand en ondersteunt hun familie tijdens de detentie (gevangenschap). De organisatie telt 30 bezoldigde medewerkers en 650 vrijwilligers (anno 2022).<ref>Vacaturetekst van Gevangenenzorg Nederland dd. 31 jan. 2022; <nowiki>https://www.jobfish.nl/vacatures/manager-fondsenwerving-en-communicatie-mt-lid/</nowiki>. </ref>
 
== Toekomst ==
In de [[eindtijd]] zullen gelovigen gevangen worden genomen en in de gevangenis belanden. Wanneer de volkeren voor de koning en opperrechter Jezus Christus, de zoon van David, worden verzameld, zal hij hen oordelen naar hun gedrag ten opzichte van "zijn broeders" en hen scheiden in schapen en bokken. Tot de schapen zal hij zeggen: <blockquote>''Mt 25:36  ...Ik was ziek en u hebt Mij bezocht; Ik was in de gevangenis en u bent bij Mij gekomen. (...) Mt 25:39  En wanneer zagen wij U ziek of in de gevangenis en zijn bij U gekomen? Mt 25:40  En de koning zal antwoorden en tot hen zeggen: Voorwaar, Ik zeg u: voor zoveel u het hebt gedaan aan een van de geringsten van deze broeders van mij, hebt u het Mij gedaan.'' (Telos)</blockquote>Hieruit blijkt dat onze Heer zich vereenzelvigt met discipelen die gevangen zitten.
 
== Meer weten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.