Naar inhoud springen

Transgender: verschil tussen versies

229 bytes toegevoegd ,  9 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''transgender,''' ''transgenderist, transgender persoon, transpersoon'' of ''trans persoon'' is een man of vrouw die zich deels of helemaal voelt behoren tot het andere geslacht. Hij of zij voelt zich deels man en deels vrouw, of voelt zich als behorend tot het andere geslacht en niet tot zijn of haar eigen (lichamelijke) geslacht. [[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|313x313px|Vrouw die als man wil leven ('transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]Een mannelijke transgender kan zeggen: "Ik voel mij meer vrouw dan man".
 
Een mannelijke transgender kan zeggen: "Ik voel mij meer vrouw dan man".
 
Sommige transgenders schommelen in hun gevoelens tussen man- en vrouw zijn. De ene keer voelen zij zich meer man en de andere keer meer vrouw of hebben een wisselende gevoelsmatige mengeling van man- en vrouw-zijn. Zulke transgender personen worden 'genderfluïde' genoemd. Hun geslachtsgevoel is onbestendig. Ze hebben 'genderfluïditeit'.
 
Een transgender kan zich lid van het andere geslacht voelen zonder dat zijn seksuele voorkeur veranderd is. Hij is bijvoorbeeld een man, voelt zich vrouw, maar is seksueel nog altijd gericht op omgang met een vrouw.
 
[[Bestand:2019-01-14 Tessa Ganserer 4646.JPG|miniatuur|470x470px|Een van de twee eerste mannen in het Duitse parlement die zich voor vrouw uitgeven ('transvrouw').<ref>Over hem, zie https://de.wikipedia.org/wiki/Tessa_Ganserer</ref> ]]
[[Bestand:2019-01-14_Tessa_Ganserer_4646.JPG|rand|372x372px]] [[Bestand:Markus Ganserer - Landtag.jpg|rand|372x372px]]
 
''Links en rechts is dezelfde persoon, een Duitse politicus. Rechts zoals hij (Markus Ganserer) was voordat hij er later als 'transvrouw' (links, met pruik) uit zag. Hij zit sinds 2021 in het Duitse parlement, een van de eerste twee 'transvrouwen' in die vergadering.''<ref>Over hem, zie https://de.wikipedia.org/wiki/Tessa_Ganserer</ref>
 
'''Terminologie.''' ''Transgendervrouw'', ''transvrouw'' of ''trans vrouw'' (in de tweede uitdrukking wordt 'trans' als bijvoeglijk naamwoord gebruikt) duidt een man (!) aan die zich vrouwelijk voelt en zich als zodanig gedraagt. Een transgendervrouw is een vrouwachtige man, een 'verwijfde' man. 'Vrouw' in 'transgendervrouw' of 'transvrouw' is misleidend, aangezien het een man betreft. ''Wijfman'' - een term die anno 2020 al her en der gebruikt wordt om een vrouwachtige man of 'transvrouw' aan te duiden - is passender, ondanks de negatieve bijklank van 'wijf'.
 
Regel 23 ⟶ 29:
'''Voornaamwoorden.''' Wij verwijzen naar jongens en mannen met de voornaamwoorden 'hij', 'hem' en 'zijn'. Bijvoorbeeld, "hij bracht hem zijn fiets terug". Naar vrouwen en meisjes verwijzen wij met 'zij' en 'haar'. Bijvoorbeeld, "zij gaf haar dochter een bos bloemen". Sommige transgenders geven er de voorkeur aan dat er voornaamwoorden worden gebruikt die overeenkomen met hun wensgeslacht. Een man die zichzelf vrouw voelt kan bijvoorbeeld verzoeken om voor hem vrouwelijke voornaamwoorden te gebruiken. De meeste massamedia in Nederland willigen die wens in en zijn bereid af te wijken van het normale gebruik van voornaamwoorden. Zo berichtte bijvoorbeeld de Telegraaf, de grootste krant van Nederland, over de 22-jarige man die in 2023 de Miss Nederland verkiezing won, dat 'zij' Nederland in 2024 bij de Miss Universe verkiezing zal vertegenwoordigen<ref>Zie https://www.telegraaf.nl/entertainment/89256679/amsterdamse-transgender-rikkie-kolle-22-wint-miss-nederland-2023</ref>.
 
Sommige personen voelen zich noch man noch vrouw, maar iets anders of een combinatie van geslachten. Zij kunnen wensen dat men naar hen verwijst met voornaamwoorden zoals 'hen' of zelfs nieuw bedachte voornaamwoorden, als bijvoorbeeld 'xi', 'xim' of 'xer'.[[Bestand:DeviantHenry - FTM trans.jpeg|miniatuur|313x313px|Vrouw die als man wil leven ('transman'), met kledingstuk dat borsten plat drukt. ]]'''Hulpmiddelen, operatie.''' Transgenders kunnen kunstmatige geslachtsorganen gebruiken, zoals borstprothesen van schuim of siliconen. Hun eigen geslachtsorganen kunnen zij door (strakke) kleding platter maken. Een deel van de transgenders in Nederland heeft een 'geslachtsveranderende' operatie ondergaan<ref name=":1">[http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref>.
 
'''Hulpmiddelen, operatie.''' Transgenders kunnen kunstmatige geslachtsorganen gebruiken, zoals borstprothesen van schuim of siliconen. Hun eigen geslachtsorganen kunnen zij door (strakke) kleding platter maken. Een deel van de transgenders in Nederland heeft een 'geslachtsveranderende' operatie ondergaan<ref name=":1">[http://nos.nl/artikel/441533-transgenders-blijven-in-de-kast.html Transgenders blijven in de kast], nieuwsbericht op NOS.nl, 17 nov. 2012.</ref>.
 
Een medische ingreep heeft grote gevolgen. Er zijn mensen die spijt hebben van de ingeslagen weg.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.