Naar inhoud springen

Posttribulationisme: verschil tussen versies

2.539 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 12:
'''Overwinnen.''' In de zeven brieven wordt gesproken over "hij die overwint", omdat de gemeenten voor een zware tijd staan, de tijd die geschilderd wordt in het laatste Bijbelboek.
 
'''Afval vóór Jezus' komst en onze vereniging met Hem.''' Vóórdat de Heer komt en wij tot hem bijeenvergaderd zullen worden, vindt de afval plaats<blockquote>''2Th 2:1 Wij vragen u echter, broeders, in verband met de komst van onze Heer Jezus Christus en onze bijeenvergadering tot Hem,  2Th 2:2  dat u niet zo snel in uw denken geschokt of verschrikt wordt, noch door geest, noch door woord, noch door brief als van ons, alsof de dag van de Heer al aangebroken zou zijn. 2Th 2:3 Laat niemand u op enigerlei wijze bedriegen, want die komt niet als niet eerst de afval gekomen is en de mens van de zonde geopenbaard is, de zoon van het verderf, 2Th 2:4  die zich verzet en zich verheft tegen al wat God heet of een voorwerp van verering is, zodat hij in de tempel van God gaat zitten en zichzelf vertoont dat hij God is. (...) 2Th 2:8  En dan zal de wetteloze geopenbaard worden, die de Heer Jezus zal verteren door de adem van zijn mond en ten niet doen door de verschijning van zijn komst;'' (Telos)</blockquote>'De dag van de Heer' (vers 2) is de dag van Zijn komst en van de opname<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=bawASFSe_mE&t=19m49s What You Need to Know About the Second Coming]. Youtube.com: AskDrBrown, 1 aug. 2023. Vanaf 19 min. 49 sec.. </ref>. Hieraan vooraf gaat de openbaring van de mens van de zonde.
 
'De dag van de Heer' (vers 2) is de dag van Zijn komst en van de opname<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=bawASFSe_mE&t=19m49s What You Need to Know About the Second Coming]. Youtube.com: AskDrBrown, 1 aug. 2023. Vanaf 19 min. 49 sec.. </ref>. Hieraan vooraf gaat de openbaring van de mens van de zonde. De gelovigen gaan dat zien gebeuren.
 
'Komst' in vers 1 en 8 zijn in het Grieks hetzelfde woord, Parousia. De eerste 'komst', in vers 1, houdt verband met de opname van de gelovigen. De tweede 'komst', in vers 8, verwijst onmiskenbaar naar de komst van de Heer ná het optreden van de mens van de zonde. Beide keren verwijst 'komst' verwijst naar één en dezelfde gebeurtenis: de komst van de Heer, waarbij de gelovigen tot Hem verzameld worden en de mens der zonde verteerd zal worden.
 
'''Bazuingeschal ná de verdrukking.''' Bij zijn verschijning in deze wereld na de grote verdrukking zendt de Heer zijn engelen uit met luid bazuingeschal en zij zullen zijn uitverkorenen bijeenverzamelen uit de vier windstreken.<blockquote>''Mt 24:29  Terstond nu na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden en de maan zal haar schijnsel niet geven, en de sterren zullen van de hemel vallen en de krachten van de hemelen zullen wankelen. Mt 24:30  En dan zal het teken van de Zoon des mensen verschijnen in de hemel; en dan zullen alle stammen van het land weeklagen en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken van de hemel met kracht en grote heerlijkheid. Mt 24:31  En Hij zal zijn engelen uitzenden met luid bazuingeschal, en zij zullen zijn uitverkorenen bijeenverzamelen uit de vier windstreken, van de uitersten van de hemelen tot de andere uitersten daarvan.'' (Telos) </blockquote>
Regel 28 ⟶ 32:
Het Griekse woord vertaald door 'rust' in vers 7 betekent een ontspanning, verslapping: a) gezegd van een draaglijker toestand in gevangenschap, onder minder strikte bewaking; b) verlichting, rust, van vervolging<ref>''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>.
 
== Aanhangers ==
Aanhangers van deze leer zijn onder anderen de Amerikaanse theologen Michael L. Brown en Craig S. Keener.
 
== Bezwaren ==
'''Een/twee komsten.''' Van de tijdrekenkundige standpunten ten aanzien van de opname in verband met de laatste jaarweek van Daniël huldigt alleen posttribulationisme de mening dat er slechts één wederkomst is, niet één om de gemeente weg te halen en later één om in de wereld te verschijnen en Zijn koninkrijk te vestigen.
 
Tegen het posttribulationisme kan men opwerpen dat ook de Joden een probleem hadden om de teksten over de komst van een glorie- en heilrijke Messias en de teksten (minder in getal dan die andere) over een lijdende Messias te harmoniseren. Zij verwierpen de 'Twee komsten'-verklaring. Maar nu weten wij dat er wel twee komsten zijn, gescheiden door een lange tijd. Evenzo harmoniseert ook de leer van twee wederkomsten, een voor de Nieuwtestamentische gemeente en een voor Israël, gescheiden door een korte tijd, de Schriftgegevens beter dan alles in één komst te verenigen.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=WflSBACXZXI Lee Brainard: The Teaching of Two Comings of the Lord.] Youtube.com: UpTime Community Church, 19 juli 2023. Duur: 17 min. Lee Brainard voert argumenten voor het pretribulationisme, dat twee (weder)komsten onderscheidt.</ref>
 
'''Verwachting.''' Een hoofdbezwaar tegen deze leer is dat zij geen recht doet aan de gedachte, die in de Schrift ook naar voren komt, dat de Heer komt wanneer wij het niet verwachten en daarom elk ogenblik kan gebeuren. De tijd van de verschijning van de Heer in de wereld echter kunnen wij duiden op grond van de voorzegde gebeurtenissen. <blockquote>''Mt 24:29  <u>Terstond nu</u> na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden en de maan zal haar schijnsel niet geven, en de sterren zullen van de hemel vallen en de krachten van de hemelen zullen wankelen. Mt 24:30  En <u>dan</u> zal het teken van de Zoon des mensen verschijnen in de hemel; en dan zullen alle stammen van het land weeklagen en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken van de hemel met kracht en grote heerlijkheid. (Telos)''</blockquote>EenOok anderkan bezwaarworden istegengeworpen dat dehet komstantwoord van de Geest en de Bruid "Kom, Heer Jezus!" vooraan de gemeenteHeer, verdwijntdie achterzei de"Ik coulissenkom vanspoedig", deaan zin inboet als er nog vele rampen moeten gebeuren. <blockquote>''Opb 22:7  En zie, <u>Ik kom spoedig</u>. Gelukkig hij die de aardewoorden zullenvan treffende profetie van dit boek bewaart. Anders(...) gezegdOpb 22:12  Zie, <u>Ik kom spoedig</u>, en mijn loon is bij Mij om een ieder te vergelden zoals zijn werk is. (...) Opb 22:17  En de verwachtingGeest vanen de antichristbruid gaatzeggen: vóór<u>Kom!</u> deEn verwachtinglaat vanhij Christusdie het hoort, omdatzeggen: de<u>Kom!</u> eersteEn eerderlaat zouhij die dorst heeft, komen; danlaat dehij laatstedie wil, het levenswater nemen om niet. (...) Opb 22:20 Hij die deze dingen getuigt, zegt: Ja, I<u>k kom spoedig!</u> Amen, <u>kom, Heer Jezus!</u>'' (Telos) </blockquote>"Kom je thee drinken?", met deze woorden nodig je niet tegen iemand die eerst een week op vakantie gaat. Wel zeg je: "kom je na je vakantie thee drinken?".
 
Een ander bezwaar is dat de komst van de Heer ''voor ons gelovigen'' niet lijkt te volgen op een welgetelde reeks grootschalige rampen, maar op de bereiding van een plaats voor ons in de hemel. <blockquote>''Joh 14:2 In het huis van mijn Vader zijn vele woningen; als het niet zo was, zou Ik het u hebben gezegd, want Ik ga heen om u plaats te bereiden. Joh 14:3 En als Ik ben heengegaan en u plaats heb bereid, kom Ik weer en zal u tot Mij nemen, opdat ook u zult zijn waar Ik ben. (Telos)'' </blockquote>Een ander bezwaar dat de Heer Jezus komt om ons te redden van de komende toorn. Hij komt ons niet pas halen na het uitgieten van de toorn over deze aarde. Zijn komst is een reddingsactie en gaat vóóraf aan de komst van de toorn ( 'komende toorn'), niet áchteraf. <blockquote>''1Th 1:10 en zijn Zoon uit de hemelen te verwachten, die Hij uit de doden heeft opgewekt, Jezus, die ons redt van de komende toorn. (TELOS)'' </blockquote><blockquote>''1Th 5:9  want God heeft ons niet bestemd tot toorn, maar tot het verkrijgen van de behoudenis door onze Heer Jezus Christus,'' (Telos)</blockquote>Een ander bezwaar tegen het posttribulationisme is dat de komst van de Heer Jezus voor de gemeente verdwijnt achter de komst van de rampen die de aarde zullen treffen. Anders gezegd: de verwachting van de antichrist gaat vóór de verwachting van Christus, omdat de eerste eerder zou komen dan de laatste.
 
Het verlangen naar de komst van de Heer kan gesmoord worden door de vrees voor de rampspoed die over de wereld komt: men zou dan licht wensen een natuurlijke dood te sterven vóór de rampspoed in plaats van opgenomen te worden bij de komst van de Heer ná de rampspoed.
Regel 48 ⟶ 54:
'''Beoordeling voor de Rechterstoel.''' Het oordeel begint bij het Huis van God (1 Petr. 4:17). Wij zullen komen voor de rechterstoel van Christus. <blockquote>''2Co 5:10  Want wij allen moeten geopenbaard worden voor de rechterstoel van Christus, opdat ieder ontvangt wat in het lichaam is gedaan, naardat hij heeft bedreven, hetzij goed hetzij kwaad.  2Co 5:11  Daar wij dan weten hoezeer de Heer te vrezen is, overreden wij de mensen; maar voor God zijn wij openbaar geworden, en ik hoop dat wij ook in uw gewetens openbaar zijn geworden.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''1Co 3:12  Als nu iemand op het fundament bouwt: goud, zilver, kostbare stenen, hout, hooi, stro, 1Co 3:13  ieders werk zal openbaar worden. Want de dag zal het aan het licht brengen, omdat deze in vuur geopenbaard wordt, en hoe ieders werk is, dat zal het vuur beproeven.  1Co 3:14  Als iemands werk dat hij daarop gebouwd heeft, zal blijven, zal hij loon ontvangen;  1Co 3:15  als iemands werk zal verbranden, zal hij schade lijden; maar zelf zal hij behouden worden, maar zo als door vuur heen.'' (Telos)</blockquote>Het is niet waarschijnlijk dat de heiligen de Heer tegemoet gaan in de lucht en meteen terugkeren met Hem naar deze aarde, en pas daarna voor Zijn rechterstoel komen.
 
== Meer informatie ==
Willem J.J. Glashouwer, in: [https://www.youtube.com/watch?v=8eaMSBaGESA ds. Willem J.J. Glashouwer • De eindtijd: horror of hoop?] Youtube.com: Christenen voor Israël, 14 mrt. 2022. Duur: 40 min. 59 sec. Spreker meent dat we door de apocalyptische rampspoed, de weeën van de geboorte van een nieuwe wereldorde (Christus' vrederijk), heen moeten.
 
== Voetnoten ==
 
<references />
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.