Naar inhoud springen

1 Thessalonicenzen/Hoofdstuk 4: verschil tussen versies

1.835 bytes toegevoegd ,  7 maanden geleden
k
 
Regel 79:
 
Dit is, in combinatie met de analogie van de Joodse bruiloft, een argument voor de stelling dat de Gemeente wordt opgenomen vóór de laatste jaarweek van Daniël<ref name=":0" />.
 
'''De Heer tegemoet.''' Lett. "voor (tot) een ontmoeting van de Heer". Het zelfstandig naamwoord is apantésis, van het werkwoord apantao = tegemoet gaan, ontmoeten.
 
In het Nieuwe Testament wordt apantésis, behalve in ons vers, ook gebruikt in drie andere verzen: <blockquote>''Mt 25:1 Dan zal het koninkrijk der hemelen gelijk zijn geworden aan tien maagden die hun lampen namen en uitgingen de bruidegom tegemoet.'' (Telos) </blockquote><blockquote>''Mt 25:6  Maar te middernacht klonk een geroep: Zie, de bruidegom! Gaat uit, hem tegemoet!'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Hnd 28:15  En vandaar kwamen de broeders, die van onze zaken hadden gehoord, ons tegemoet tot Forum Appii en Tres Tabernae, en toen Paulus hen zag, dankte hij God en vatte moed''. (Telos)</blockquote>In de Griekse vertaling van het Oude Testament ([[LXX]]) wordt apantésis zowel voor een vriendelijke als een vijandige ontmoeting gebruikt<ref name=":1">''Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>. Voorbeelden: <blockquote>''1Sa 4:1 En het woord van Samuël geschiedde aan gans Israël. En Israël toog uit, den Filistijnen tegemoet, ten strijde, en legerde zich bij Eben-haezer, maar de Filistijnen legerden zich bij Afek.'' (SV) </blockquote><blockquote>''1Sa 13:10  En het geschiedde, toen hij geëindigd had het brandoffer te offeren, ziet, zo kwam Samuël; en Saul ging uit hem tegemoet, om hem te zegenen.'' (SV) </blockquote>In de antieke wereld wordt apantésis ook gebruikt voor de officiële en ceremoniële ontvangst van de nieuwe heerser, buiten de hoofdstad, met de begeleiding van hem naar de stad om zijn regeerambt te aanvaarden. Dit 'binnenhalen' van de nieuwe heerser werd gedaan door zijn partijgenoten, vrienden of notabelen van de stad<ref name=":1" />.
 
== 1 Thess. 4:18 ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.