Naar inhoud springen

Posttribulationisme: verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  7 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 35:
 
Het Griekse woord vertaald door 'rust' in vers 7 betekent een ontspanning, verslapping: a) gezegd van een draaglijker toestand in gevangenschap, onder minder strikte bewaking; b) verlichting, rust, van vervolging<ref>''Grieks-Nederlands Lexicon'', onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. </ref>.
 
 
==Aanhangers==
Aanhangers van deze leer zijn onder anderen de Amerikaanse theologen Michael L. Brown en Craig S. Keener.
Regel 55 ⟶ 53:
Het verlangen naar de komst van de Heer kan gesmoord worden door de vrees voor de rampspoed die over de wereld komt: men zou dan licht wensen een natuurlijke dood te sterven vóór de rampspoed in plaats van opgenomen te worden bij de komst van de Heer ná de rampspoed.
 
'''"Die overwint"''' hoeft niet te betekenen dat de gelovigen door de grote verdrukking moeten gaan. Er zijn in de zeven brieven bepaalde moeilijkheden die de gelovigen hebben te overwinnen, d.w.z. ten aanzien daarvan hebben stand te houden. Gelovigen hebben een geestelijke strijd. <blockquote>''2Ti 4:7  Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb de loop geeindigd, ik heb het geloof behouden. (Telos)''</blockquote>Johannes schrijft in zijn tweede brief dat de jongelingen de boze hebben 'overwonnen' (1 Joh. 2:13; 4:4).<blockquote>''1Jo 5:4  Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; en dit is de overwinning die de wereld overwonnen heeft: ons geloof. (Telos)''</blockquote>En ja, ook in de jaarweek van Daniël is er strijd èn overwinning. <blockquote>''Opb 12:11  En zijzelf hebben hem overwonnen door het bloed van het Lam en door het woord van hun getuigenis, en zij hebben hun leven niet liefgehad tot de dood toe.'' (Telos)</blockquote>'''Hem tegemoet gaan om Hem te vergezellen bij zijn terugkomst?''' Het is mogelijk dat het tegemoet gaan een inhalen betekent, maar tot die aanname noodzaakt het gebruikte Griekse woord 'apantesis' (= ontmoeting, tegemoetgang) ons niet. In de evangeliën schijnt het woord ook gebruikt voor een ontmoeten en vervolgens meegaan met de bruidegom naar de bruiloftszaal, niet naar de plek vanwaar de tien meisjes hem tegemoet zouden gaan, maar naar Zijn bruiloftszaal. <blockquote>''Mt 25:6  Maar te middernacht klonk een geroep: Zie, de bruidegom! Gaat uit, hem tegemoet! Mt 25:7  Toen stonden al die maagden op en brachten hun lampen in orde. (...)'' ''Mt 25:10  Toen zij'' [vijf van de tien maagden - CP] ''echter weggingen om te kopen, kwam de bruidegom; en zij die gereed waren, gingen met hem naar binnen naar de bruiloft, en de deur werd gesloten.'' (Telos) </blockquote>Zie verder het commentaar bij [[1 Thessalonicenzen/Hoofdstuk 4|1 Thess. 4]].
 
'''Bijeenverzameling van Zijn uitverkorenen.''' Dit gebeuren wordt vermeld in Matth. 24:31. <blockquote>''Mt 24:29  Terstond nu na de verdrukking van die dagen zal de zon verduisterd worden en de maan zal haar schijnsel niet geven, en de sterren zullen van de hemel vallen en de krachten van de hemelen zullen wankelen. Mt 24:30  En dan zal het teken van de Zoon des mensen verschijnen in de hemel; en dan zullen alle stammen van het land weeklagen en zij zullen de Zoon des mensen zien komen op de wolken van de hemel met kracht en grote heerlijkheid. Mt 24:31  En Hij zal zijn engelen uitzenden met luid bazuingeschal, en zij zullen zijn uitverkorenen bijeenverzamelen uit de vier windstreken, van de uitersten van de hemelen tot de andere uitersten daarvan.'' (Telos) </blockquote>Het gaat echter niet om de opname van de gemeente, maar om in het Oude Testament voorzegde bijeenverzameling van (gelovige) Israëlieten, zie [[Mattheüs 24]].<ref>Zie ook: [https://www.youtube.com/watch?v=YSYhflbg21E Matthew 24 - Jesus Rapture or Second Coming?] Youtube.com: John Ankerberg Show, 28 mei 2009. Duur: 8 min. 47 sec. [[Renald Showers]] over de vraag of de opneming van de gemeente in Matth. 24 te vinden is.</ref>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.